Witam wszystkich pomóżcie mi wybrać za rozsądne pieniądze dobrą kuchenkę mikrofalową. Mam około 300zł jeśli bedzie trzeba wstrzymam się kilkadni i dołożę ale czy będzie warto? Piszcie i doradzajcie z góry dziękuję )))
Wpisz sobie mikrofale , opinie , na pewno coś znajdziesz.
ja mam mikrofale w zabudowie
wejdz na sklep internetowy ole ole i tam popatrz :)
Mikrofale kupisz i za 120 zł i będzie odgrzewać jedzonko. A za 300zł to kup taką jaka ci sie podoba. To nie komputer że ma tysiąc parametrów, ma odgrzewać i tyle
pare miesiecy temu wziołem amice z grilem kwarcowym za taka kase testuje ja maksymalnie i nie odmawia
Ja mam też Amicę z tym grillem dokładnie AMG23. U mnie też się spisuje bardzo dobrze. Obsługa jest banalnie prosta, a funkcje pod ręką i przydatne. Jaką ty masz?
I jak ci sie sprawuje ta Amica? jesteś zadowolony z użytkowania? Ja myślę nad jaką mikro z AMF ale jeszcze do końca decyzji nie podjąłem. Analizuję cały czas:O)
Ja bym Ci radziła te 300zł przeznaczyc na coś innego . Mikrofale niszczą witaminy i zmieniają strukturę pożywienia co wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie .Jedzenia nie powinno się jesc odgrzewanego tylko świeże a jeśli już to najlepiej odgrzac na zwykłej kuchni.
Nie należy podgrzewać białka w mikrofalówce, promieniowanie mikrofalowe zmienia kierunek skrętu białka. Nie wiadomo jak to wpływa na organizm.
Podczas ogrzewania mikrofalowego żywności dochodzi do szeregu zmian w składnikach odżywczych m.in.: faza tworzenia wolnych rodników podczas przemian kwasów tłuszczowych przebiega szybciej niż podczas tradycyjnej obórki termicznej, zmiany struktur cząsteczek białek i cukrów mają charakter nietypowy, dochodzi do aktywacji niektórych enzymów, jak również do deformacji struktur skrobi podczas jej przekształcania w formę rozpuszczalną oraz do wyraźnej zmiany konfiguracji aminokwasów z lewoskrętnej charakterystycznej dla przyrody na prawoskrętną[2] czyli następuje racemizacja L-aminokwasów (o konfiguracji L) na D-aminokwasy (np.:L-seryny na D-serynę, L-proliny na D-prolinę), co powoduje osłabienie strawności białek oraz zmniejszenie ich wartość odżywczej[3][4].
Gotowanie przy użyciu kuchni mikrofalowej warzyw krzyżowych np.: brokułów, powoduje znaczny spadek flawonoidów oraz pochodnych kwasu hydrocynamonowego: 97% flawonoidów, 74% pochodnych kwasu synapowego, 87% pochodnych kwasu kawoilochinowego zwanego kwasem chlorogenowym[5].
Podczas ogrzewania surowego mięsa wołowego, wieprzowego oraz mleka następuje znaczący spadek poziomu witaminy B12 rzędu 30-40% i dochodzi do konwersji (zmiany) witaminy B12 do jej biologicznie nieaktywnych produktów[6] a tylko biologicznie czynna forma holotranskobalamina spełnia swoje funkcje w organizmie[7].