Piszcie może komuś przydadzą się doświadczenia i z nich skorzystają.
Z migrenami sobie jakoś radziłam. Przede wszystkim nie można dopuścić do silnego bólu. Jak tylko czujecie, że zaczyna się (a przecież ten ból przeradza się stopniowo z małego w bardzo silny), nie czekajcie, od razu reagujcie - łykajcie środki p/bólowe. Mnie najlepiej pomagał środek Goździkowej z reklamy :)(popularna i czasem ośmieszana Etopiryna) - może nie jest to specyfik z grupy tych "inteligentnych", ale działa, przynajmniej w moim przypadku.
Mój sposób na uciążliwy ból głowy: gdy zaczyna boleć mnie głowa (kłujący, pulsujący ból), wypijam 1-1,5 szklanki wody od razu małymi łykami następnie zaczynam dość intensywnie ćwiczyć (np. Chodakowska). Z reguły po max. 10 min. ból przechodzi bez środków farmaceutycznych.
Każda migrena jest inna! Moja czasem z aurą, najczęściej jednak nie!Od 40lat nie mogę znaleźć przyczyny! Mam rzadkie napady,ale za każdym razem myślę,że tak wygląda koniec,że umieram!Pomagają mi bardzo silne złożone leki! Po napadzie wracam ocalona i cieszę się, że to była ,,tylko'' migrena!
Bóle napięciowe także mnie dotyczą, ale to jest inna bajka!
Gdy mam migrenę pomaga masaż czubeka dużego palucha u stopy,ale z reguły muszę szybko znalesść sie w przychodni i dostać zastrzyk tramalu lub pyralginy,jeden starcza i ból jakby ręką odjął w ciagu kilku minut mija i ni wraca.Migrenę leczę u neurologa,ale bez zastrzyków sie nie obejdzie w moim przypadku,tabletki nie nawiele pomagają.Należy unikać czekolady,żółtego sera .
Ktoś leczył się u nas w Ostrowcu Św.
mnie jak zaczynać ćmić, wypijam duszkiem szklankę chłodnej wody i rozmasowuje bolące miejsce. jak szybko nie przechodzi, wtedy ratuję się tabletką, żeby nie rozwinęło się w coś poważniejszego. jednocześnie staram się prowadzić dziennik na abcmigrena, w którym spisuję co zjadłam, czy ćwiczyłam, jak i ile czasu. pomaga uporządkować i prześledzić nawyki :)
Migrena nie przestaje po lekach co wtedy robić., przeczekać
Ile razy w miesiącu macie ataki migrenowe