Kochani czy waszej rodzinie osoby chorują na migreny.
Ile dni trwają bóle głowy, co robicie w tym przypadku. Może posiadacie namiary na lekarzy specjalistów.
Może komuś pomogły inne metody leczenia migreny.
Co robic gdy nic nie pomoga, nawet leki.
Proszę piszcie
Ja mimo młodego wieku miewam migreny od dzieciństwa , nie mam pojecia czym to jest spowodowane , musze brac bardzo silne przeciwbólowe tabletki aby teochę uśmierzyć bol , a tak to lezec , najlepiej w ciszy i zatkanymi oczami aby nie raziło nic w oczy , wymioty to standard przy migrenie ,
Pytasz o specjalistów - u nas niestety takowych nie ma i nie będzie . Nawet poradnia leczenia bólu to PORAŻKA nie pomogą i nie zaszkodzą . To okropna przypadłość i nie do wyleczenia .Leki nie skuteczne bo tak na prawdę to nikt takiego leku nie wynalazł . Mojej koleżance pomaga no - tramal a ja po nim wylądowałam w szpitalu !Musisz uważac na to co jesz , bo możesz mieć migrenę pokarmową . Wiele osób się z tego śmieje ale ja mam właśnie taką .Unikam pewnych produktów i jest ok. A jak już mnie dopadnie to nie ma na to lekarstw - najlepiej siedzieć w ciemnym pokoju bo mnie nawet słońce razi i ból głowy jest wtedy jeszcze gorszy , u mnie taki atak trwa ok . doby ale najgorszemu wrogowi tego nie życzę . Dochodzą to tego jeszcze potworne nudnośći i zawroty głowy . Mam nawet uczycie że za chwilę odpłynę . Nie ma możliwości prowadzić samochodu , czasem nawet mówienie sprawia mi kłopot - bo bełkocze .Przez dobę jestem wyłaczona z życia .
Walczę z tym od lat i kogo pytam, tego głowa boli. Coraz powszechniejsze to. Z moich obserwacji i wiedzy zdobytej w necie wynika, że nie ma czegoś takiego jak migrena, tylko coś takiego "napięciowe bóle głowy" czy jakoś tak. Przyczyn może być wiele. A wg mnie jedna: niedotlenienie mózgu. W różnych przypadkach, różne rzeczy pomagają np. są takie niewielkie butelki z tlenem i parę wdechów może pomóc. No oczywiście kawa, chociaż mnie wiele razy zdradziła i łeb jak bolał, tak bolał. I tu ciekawostka, którą sam opracowałem: kostka lodu na podniebienie. Odpowiedź organizmu następuje po kilku minutach i jest nią wzrost ciśnienia w mózgu, a co za tym idzie dotlenienia. Ciepły, a nawet gorący prysznic też pomaga.
U mnie w większości przypadków ból występuje na zmianę pogody. Podałem tu sposoby podnoszące ciśnienie, bo sam mam niskie. (taki chodzący zezwłok jestem).
Ale uwaga! Osoby mające bóle głowy z przyczyny wysokiego ciśnienia niech nie próbują tych metod.
hmm... chyba jednak migrena to nie taki zwykły ból głowy. U mnie zaczyna się od tego, że rozmazuje mi się obraz, tak jakby woda się w oczach rozpływała. Najpierw niewielka plamka i zaczyna się powiększać. Od razu biorę Aspirynę migrenę musującą i poprawiam Nurofenem jakimś silniejszym. Kładę się na jakiś czas aż leki zaczną działać i znikną te plamy w oczach. Tylko przy takiej szybkiej reakcji jest szansa, że ból mnie nie zetnie z nóg ale głowa do końca dnia ociężała i pobolewa. Zauważyłam że często taka migrena pojawia się kiedy pogoda zmienia się na lepszą, w pierwszy słoneczny dzień.
SCZ, mylisz kilka różnych rodzajów bólu głowy. Napięciowe bóle głowy występują najbardziej powszechnie i najczęściej są mylnie rozpoznawane jako migrena. Spowodowane są nadmiernym napięciem i przukurczem mięśni szyi, karku a najbardziej mięśni, które zaciskają zęby. Mnie to wytłumaczyła moja stomatolog . Jako jedyna mi pomogła, wcześniej dwa lata leczyłam się na migrenę, nic nie pomagało. Dopiero ona, po dokładnym wypytaniu o objawy i zbadaniu mięśni i stawu żuchwowego rozpoznała problem. Zrobiła mi szynę do spania na noc, zaleciła masaże i ćwiczenia rozluźniające i po tygodniu przestała mnie boleć głowa! Zupełnie bez żadnych leków! Jak się pierwszy raz obudziłam bez bólu to myślałam, że to jakiś cud. Na początku trzeba się trochę przyzwyczaić do tej szyny w buzi ale to nie problem. Teraz śpię w niej tylko czasem, chodzę na kontrole i wszystko jest ok. Po prostu mięśnie mi się rozluźniły i nie zaciskam w nocy szczęk.
No i właśnie, rozgrzejesz, poprawi się ukrwienie, rozluźnisz mięśnie i odpuszcza. Logiczne.
Uważam, że taka szyna Tobie też by pomogła.
U źródeł napięciowego bólu głowy leżą najczęściej:
stres
głód
odwodnienie
brak snu
pogoda
używki
długie przebywanie w jednej, niewygodnej pozycji
W skrajnych przypadkach polecam jednak specjalistę od leczenia bólu. Tyle, że to nie leczy migreny tylko uśmierza ból. Pani doktor Dorota Puciato Warszawa
ja to przerabiam od kilkunastu lat, leczyłam się troszkę nic nie pomogło. Leków fura ale czasami tak trzeba zeby cokolwiek ból nastał. Zwróć uwagę na to co jesz m. in. ser zółty, pomarańcze, czekolada , orzechy, piwo. u mnie po tym atak murowany
problem mam o d wielu lat ,u mnie występuje tak zwany zwiastun ,mam potworne kłucie w oku ,sam ból głowy trwa trzy dni ,przy tym światłowstręt ,nudności ,każdy dzwięk ,drażniący ,nawet leżąc czuje jakbym głowę trzymała na kamieniu ,jedyne co jakoś działa ,to zwykła aspiryna ,wiadomo nie całkiem ,ale łagodzi ból, i sposób "przywieziony" z daleka od starszej babci :) cola ponoć kiedyś była sprzedawana jako lek na migrenę i nie wiem czy to kwestia wiary że działa pomaga ,czy faktycznie coś w tym jest :) ale daje u mnie dużo lepsze efekty niż leki ,dodam że na co dzień takich rzeczy nie pijam ,tylko jak zaczyna się zwiastun ,pozdrawiam rozumiejących z czym człowiek się zmaga
Dla poprawienia nastrojów
Polecam Solpadeine,lub Cefalgin-bez recepty.Mnie pomagają.Etopiryna też...
Ja leczę się w Warszawie w Instytucie Neurologi między innymi na migrenę i profesor przepisał mi Maxalt RPD 10 mg. Biorę go gdy tylko zaczyna się migrena potem poprawiam Solpadeine i przechodzę w miarę łagodnie.Wcześniej była katastrofa.
Witam. Zmagam się z migreną od ponad 20 lat (światłowstręt, nudności, wymioty, drażni każdy hałas, bełkot, czasami aż do utraty widzenia, wtedy ból zaczyna przechodzić).
Moim sposobem na migrenę jest rozpuszczenie w pół szklanki wody 2 tabletek musujących Solpadeine i do tego 1 tabletki musującej Alka-Prim. Działa po około 30 minutach, nawet wcześniej.
Po tylu latach nauczyłam się, że nie wolno pozwolić rozwinąć się bólowi. Jak tylko zacznie mnie boleć głowa, natychmiast biorę Ibuprom Max (ostatnio wypróbowałam Ibuprom Max Sprint - o wiele szybszy w działaniu).
Miewałam kiedyś migreny bardzo często. Nie mogłam brać żadnych leków, bo wszystko zostało wyrzucane. Nie wiem czy na skutek pracy nad sobą i dbania o regularny tryb życia czy innego cudu występowały coraz rzadziej. Potem jak tylko rano ,czułam zwiastuny, starałam się szybko ochładzać zwłaszcza głowę, którą wystawiałam za okno i robić głębokie kontrolowane wdechy. Po takich działaniach zostawał tylko ból głowy ale taki do zniesienia. Myślę, że każdy musi znaleźć swój sposób. Ja starałam się wierzyć, że pokonam migrenę bez leków i kilka lat mam spokój.