Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

mieszkanie

Ilość postów: 28 | Odsłon: 1432 | Najnowszy post | Post rozpoczynający
        • Odp.: mieszkanie

Kwestia gustu, ja osobiście wolałbym bez, nawet jak drożej, ale to zależy co kto woli.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

Ja też szukam. Moje kryteria to górna część miasta, czyli omijam sandomierską, niską, śliską i tamte rejony. Osiedle Słoneczne, Ogrody, Rosochy, Stawki, Patronackie, Polna, Sienkiewicza na upartego też, w tej części szukam. A i najważniejsze, NIE MOŻE BYĆ ZE spółdzielni HUTNIK - TOBIE też radzę omijaj jak najdalej. Podobnie jak inni kiedyś nie chciałem z termą, ale jak mieszkanie do remontu to wymienie instalację i terme, wiec może być, chociaż jak miałbym wybór to bym wział mieszkanie z MECEm.

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

A co jest nie tak z "dolną" częścią miasta?

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz

W Hutniku są ładne mieszkania i jeśli jest to własność odrębna z założoną księgą wieczystą to można kupować.

Ja radzę właśnie na to zwrócić uwagę bez względu na to jaka to jest spółdzielnia. Dla mnie kryterium podstawowe to własnie własność odrębna.

Dlaczego?

1. Przy własności odrębnej należy do ciebie i mieszkanie i część gruntu pod budynkiem więc mieszkanie nie pozostaje już w zasobach spółdzielni.

2. Jeśli kupisz mieszkanie ze spółdzielczym własnościowym prawem do lokalu, to też będzie ono twoje, ale jednak pozostanie równocześnie w zasobach spóldzielni.

3. Spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu możesz przekształcić we własność odrębną, ALE przed notariuszem nie możesz pojawić się sam tylko wraz z umocowanym do tej czynności prawnej przedstawicielem spółdzielni, a spółdzielnie bardzo niechętnie się na to godzą. Ponieważ nie mogą powiedzieć "nie, bo nie" to przeciągają sprawę miesiącami, a i latami. I oczywiście to ty za wszystko płacisz.

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz

i to cie niby uchroni przez zarządzaniem twoim mieszkaniem osób trzecich? Mieszkanie to nie dom. Mając księgę wieczystość, odrębność, płacąc podatek do urzędu nadal płacisz abonament zarządcy budynku. W wspólnocie niby same plusy, ale nadal wspólnota właścicielem budynku. Aż takiej różnicy praktyczniej nie ma. To jest tylko istotne przy sprzedaży, kupnie, dziedziczeniu itd.

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

miało być: nadal wspólnota nie jest właścicielem budynku

Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
                  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 27

Odp.: mieszkanie

Osoba, która założyła wątek pytała o mieszkanie. Dlatego napisałam, że przy mieszkaniu najlepsza jest własność odrębna i założona księga wieczysta. Nadal to podtrzymuję.

Dom to inna sprawa, ale z tego co rozumiem założyciel wątku nie chce kupować domu.

Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 23

Odp.: mieszkanie

nalezy dodac do tego ze na patronackim nie sa bloki z tzw wielkiej płyty

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Na Patronackim są mieszkania z pustaka i cegły a nie z płyty

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

ale na patronackim nie ma w tej chwili żadnego mieszkania na sprzedaż

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -