Tak, bardzo mądrze Panie Profesorze tylko jak Pan wie, w wypracowaniu trzeba odnieść się do całości utworu a nie tylko do fragmentu.
Dostrzegłaś? Brawo! Takiej bystrości życzymy Ci na maturze.
Myślę, że nie trzeba pisac, które z nas ma więcej kultury.
Przeczytaj sobie może jeszcze raz ze zrozumieniem (chyba przespałaś te lekcje, na których przerabialiście testy) mój pierwszy post i zastanów się kogo i czym nim obraziłem, paniusiu.
To, co Wy dzisiaj macie na maturze, to za moich czasów średnio rozgarnięty uczeń podstawówki by roztrzaskał na pozytywną ocenę.
P.S.
Robisz błędy ortograficzne, a to obniża ocenę na maturze.
Gienek wyluzuj, dziewczyna zapytała, a Ty zaraz te swoje mądrości. Stara czy nowa matura, każdy ją przeżywał lub przeżywa na swój sposób. A jak słyszę te wywody, która trudniejsza, a która łatwiejsza to mnie ........ Powodzenia maturzyści i Tobie Klaudio też :)
Żal, żal, żal, ojej, straszne, tak spinkę zrobiłem i rozpinkę i zapinkę. Żałosny jestem i chamski, do tego półgłówek, sztywniak, kawał ch... generalnie, zadowolony/-a?
Dokładnie, tym bardziej, że próbne są z różnych wydawnictw i jaki związek miałaby mieć właściwa matura z próbną np. z Echa Dnia czy Operonu? U mnie było podobnie, wszyscy mówili, że tego nie będzie, bo było na próbnej i powtarzałam wszystkim, a dlaczego niby CKE miałoby się sugerować maturą próbną Echa Dnia i okazało się, że miałam rację, bo temat się powtórzył.
Można już sprawdzić pytania i odpowiedzi z matury bo są arkusze, ja się przekonałem że nie będzie tak źle;-) http://szkola.wp.pl/kat,108836,title,Matura-2013-geografia-na-poziomie-podstawowym-i-rozszerzonym-arkusze-i-odpowiedzi,wid,15645431,wiadomosc.html