Witam jestem tegoroczną maturzystką :) Zastanawiam się jakie Państwo macie typy dotyczące lektury na maturze w tym roku. Moim zdaniem będzie "Pan Tadeusz" a co wy o tym sądzicie ?:) Pozdrawiam maturzystów z Ostrowca!
A co Ci, dziecko, za różnica? I tak dostajecie gotowe teksty do czytania ze zrozumieniem, to nawet bez znajomości chocby jednej lektury maturę swobodnie zdac można.
Po pierwsze proszę trochę łagodniej.A jeśli "Panu" nie odpowiada ten wątek to proszę tu nie wchodzić.Rozumiem,że jest wolność słowa ale nie znoszę chamstwa i góralskiej muzyki. Jeśli Pana to nie interesuje to proszę się nie wypowiadać a nie jakieś głupie docinki.Nie znoszę zarozumiałych,szyderczych ludzi z Ostrowca!
Dziewczynko (choc bardziej "dziewucho" by pasowało):
1. wiem, jak wygląda obecna matura, oj, bardzo dobrze, bo jestem w temacie na bieżąco,
2. logiczne myślenie nie boli i czytanie ze zrozumieniem też (w sumie już rozumiem, czemu Cię tak martwi, co będzie na maturze),
3. mam prawo (jak i inni użytkownicy) wypowiadania się w każdym wątku i nie ma różnicy, kto go założył i w jakim celu,
4. co ma tu do rzeczy chamstwo i góralska muzyka?
5. może ja wcale nie pochodzę z Ostrowca,
6. zarozumialstwo to chyba też Twoja domena,
7. wyluzuj trochę i zdobądź się na odrobinę dystansu do siebie i innych, bo z taką postawą może Cię w życiu dużo rozczarowań spotkac.
Tak, bardzo mądrze Panie Profesorze tylko jak Pan wie, w wypracowaniu trzeba odnieść się do całości utworu a nie tylko do fragmentu.
Maturzysko z 17:03, może na piąteczkę, ale bez znajomości lektur tę tzw. "nową maturę" (która już taka najnowsza nie jest) można zdac.
popieram Gienka,matura dzis to bajka a panna tak sie rzuca jak ryba bez wody,wyluzuj dziecino,ty chyba niegrzecznego pana nie slyszalas w swym krotkim zyciu
Wyluzować to ja mogę wśród przyjaciół a nie na forum gdzie wszyscy czytają moje wypowiedzi.Nie obchodzi mnie czy jesteś chamem z Ostrowca czy też nie,jak również nie obchodzi mnie czy wiesz jak wygląda obecna matura,schowaj sobie te uwagi w kieszeń dla siebie.Skoro ty tak obrażasz ludzi to widać że rodzice nie wychowali Cię za dobrze,bądź po prostu ten typ tak ma.Widać pełno w tobie goryczy,boję się pomyśleć co by było gdyby to forum zostało zamknięte twój świat by się skończył?Zresztą nie ważne,jak już dostrzegłam moje pytanie nie zostało skierowane do Ciebie więc nie zamierzam dalej z Tobą dyskutować.Pozdrawiam
Myślę, że nie trzeba pisac, które z nas ma więcej kultury.
Przeczytaj sobie może jeszcze raz ze zrozumieniem (chyba przespałaś te lekcje, na których przerabialiście testy) mój pierwszy post i zastanów się kogo i czym nim obraziłem, paniusiu.
To, co Wy dzisiaj macie na maturze, to za moich czasów średnio rozgarnięty uczeń podstawówki by roztrzaskał na pozytywną ocenę.
P.S.
Robisz błędy ortograficzne, a to obniża ocenę na maturze.
Abstrachując od wymiany zdań , którą mamy tu okazje widzieć, prawda jest taka, ze jeszcze 15 lat temu matura wyglądała zgoła inaczej. Dziś niestety przypomina testy, jakie w liceum rozwiązywało sie na każdej lekcji. Dziś mature zda kazdy średnio rozgarnięty człowiek.
Zgadzam się w 100%, a w moim pierwszym wpisie to właśnie chciałem podkreślic.
Na ustnym: uprzednio przygotowana prezentacja maturalna (najczęściej zlecona do napisania komuś, choc oczywiście są osoby, które piszą same), na pisemnym test do czytania ze zrozumieniem + pytania, na które, jak ma się odrobinę polotu, można naprawdę odpowiedziec bez czytania przez cały okres liceum/technikum lektur.
No właśnie w tym problem, że wszyscy mogą przeczytać twoje wypowiedzi i ocenić, że większe chamstwo z nich bije niż z wypowiedzi Gienka.
Aby nie zdac matury na poziomie podstawowym trzeba sie naprawde postarac,
Dziecko nie wiem co bedzie na maturze.W zeszłym roku mature pisał moj syn a w tym roku bedzie pisała wnuczka(piekna kobietka-ta figura) dla tego tak wazne jest szczescie aby Ci temat który się wyuczyłaś,wykułaś był na maturze tego Ci zycze imienniczko wnuczki.
Gienek wyluzuj, dziewczyna zapytała, a Ty zaraz te swoje mądrości. Stara czy nowa matura, każdy ją przeżywał lub przeżywa na swój sposób. A jak słyszę te wywody, która trudniejsza, a która łatwiejsza to mnie ........ Powodzenia maturzyści i Tobie Klaudio też :)
Z analizy tematow maturalnych wynika ,ze rzeczywiscie "Pan Tadeusz" i tworczosc Mickiewicza pojawia sie najczesciej.Ja na swojej maturze tez mialam temat z "Pana Tadeusza" a bylo to prawie 20 lat temu.Czyli "Pan Tadeusz "jest jak Lenin wiecznie zywy ;)
Przewertuj sobie rozne fora internetowe,mozna znalezc rozne "przecieki" i spekulacje na temat Matury 2013.
Niektorzy stawiaja na Krasickiego,"Dzume", "Wesele" oraz tworczosc Czeslawa Milosza.
Zdawałem maturę 15 lat temu jeszcze na starych zasadach. Te nowe to jakaś farsa.
Podejrzewam, że będzie tradycyjnie ROMANTYZM i POZYTYWIZM.
Oczywiście lektury z tych epok - Dziady, Pan Tadeusz, Kordian, Konrad Wallenrod, Sonety Krymskie.