(...) Wybór piosenki jest nieprzypadkowy. Dzisiejsza konwencja Koalicji TAK! Dla Samorządu też wie, że dziwny jest ten świat. Ja wiem, że ludzi dobrej woli jest więcej, a na tej sali jest ich, generalnie, najwięcej. W związku z tym (...)
(...) W związku z tym do tych ludzi trzeba mówić inaczej, trzeba mówić w ten sposób, żeby oni to zrozumieli. Trzeba pewne rzeczy, nie ukrywam tego, nawet zawoalować. A poza tym ludzie nie myślą. Ludzie nie myślą. Im się wydaje, że tylko oni oglądają telewizję. Proszę pana, przecież my jesteśmy doskonale obserwowani. Nie tylko przez przyjaciół, przez wrogów też. Na przykład tacy Amerykanie jak się dowiedzą, że my mamy trudności z produkcją mięsa to wie pan co się dzieje? Proszę pana, na całym świecie ceny mięsa idą tak w górę. I my za to mięso potem też musimy płacić takie ceny. A jeżeli my te trudności przedstawimy jako przemyślane działanie, to wtedy to w nikim nie wzbudza podejrzenia.
A ta specjalistka od mięsa wołowego z biura dawnego prezydenta Jarosława Górczyńskiego nadal siedzi w radzie społecznej szpitala?
„Cholera jasna! Won mi tu stąd, jeden z drugim! Będzie mi tu kłaki rozrzucał! Panie! Tu nie jest salon damsko-męski! Tu jest kiosk RUCH-u! Ja... Ja tu mięso mam!”
W filmie „Miś” (1980) reżyserowanym przez Stanisława Bareję jest ta scena. To klasyczna linijka z filmu, a „kiosk ruchu” to nazwa małego punktu sprzedaży (głównie prasy i drobnych artykułów), bardzo popularna w PRL-u. Miś – polski film komediowy w reżyserii Stanisława Barei z 1980 roku, według scenariusza Stanisława Barei i Stanisława Tyma. Film jest pierwszą (Rozmowy kontrolowane – drugą; Ryś – trzecią) częścią trylogii o Ryszardzie Ochódzkim, prezesie Klubu Sportowego „Tęcza”, który z łatwością wykorzystuje systemowe nieprawidłowości na własną korzyść. Głównym wątkiem Misia jest rywalizacja Ochódzkiego z byłą żoną Ireną o majątek zdeponowany w jednym z londyńskich banków. Reżyser w wielu scenach ukazuje w satyrycznym, przejaskrawionym tonie fragment rzeczywistości Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej za rządów Edwarda Gierka.
---
Handel Wewnętrzny
2016 | 1 (360) | 26-39
Postawy konsumentów województwa świętokrzyskiego wobec ekologicznych metod produkcji mięsa
Krystyna Gutkowska , Agnieszka Batóg
Full texts: HW 1 2016 26-39.pdf
Download
Ideę zrównoważonej konsumpcji można realizować na wiele różnych sposobów, a jednym z nich jest unikanie lub minimalizacja spożycia produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego, a zwłaszcza mięsa czerwonego. W ostatnich latach dramatycznie spadło spożycie wołowiny w Polsce, na rzecz przede wszystkim mięsa drobiowego, ale nie było to spowodowane troską o minimalizowanie emisji CO2, towarzyszącej produkcji zwierzęcej, ale relatywnie wysoką ceną tego rodzaju mięsa i brakiem satysfakcji z jego jakości. Jednocześnie w wielu krajach UE, zwłaszcza wśród młodych ich mieszkańców, obserwuje się wzrost znaczenia aspektów środowiskowych i etyki chowu zwierząt w decyzjach nabywczych na rynku żywności, implikujący rezygnację ze spożywania mięsa czerwonego. Stąd też za celowe uznano rozpoznanie, na ile tego rodzaju determinanty są obecne w sekwencji czynników uwzględnianych przez polskich konsumentów przy zakupie mięsa. Do badań wybrano województwo świętokrzyskie, w którym odnotowuje się stosunkowo wysoki poziom spożycia mięsa wołowego. Celem badań, których rezultaty zaprezentowano w niniejszym artykule, było rozpoznanie zachowań konsumentów wobec mięsa, traktując pewne ich elementy jako symptom zaangażowania w ideę zrównoważonej konsumpcji. Dla zobrazowania tych zachowań wykorzystano wyniki badań ilościowych przeprowadzonych na próbie 505 konsumentów z województwa świętokrzyskiego. Wyniki badań poddano analizie pod kątem parametrów statystyki opisowej, które wykazały, że idea zrównoważonej konsumpcji w jej fundamentalnych założeniach jest w niewielkim stopniu obecna w deklarowanych zachowaniach konsumentów z województwa świętokrzyskiego, jakkolwiek zauważa się pewne różnice ze względu na podstawowe zmienne socjodemograficzne. https://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bwmeta1.element.desklight-c3d4024f-7158-4563-a8b8-9e638ba491da
12.02.2009 Nie specjalnie planowałem wiązać swoją przyszłość z klubem piłkarskim - rozmowa z Markiem Cichoszem, prezesem KSZO | autor artykułu: Anna Soboń
Zmiany w KSZO Ostrowiec Św. rozpoczęły się na dobre. Nowym prezesem klubu został Marek Cichosz. O motywach, jakimi kierował się przy podjęciu decyzji, dotychczasowym doświadczeniu zawodowym oraz o swoim podejściu do piłki nożnej portalowi SportoweFaty.pl opowiedział świeżo upieczony Prezes SSA KSZO Ostrowiec Świętokrzyski - Marek Cichosz.
Anna Woźniak: Jakie czynniki miały wpływ na przyjęcie stanowiska Prezesa KSZO?
Marek Cichosz: Propozycja objęcia stanowiska Prezesa pojawiła się od pana Prezydenta Wilczyńskiego i dotyczyła po pierwsze zapoznania się z sytuacją klubu, a po drugie zastanowienia się nad tym, czy to moje dotychczasowe doświadczenia w branży FCG (Financial Consulting Group) i bankowej mogą się jakoś przełożyć na klub sportowy. (...)
13 maja 2009 Marek Cichosz zrezygnował z funkcji prezesa KSZO (komentarze!) W poniedziałek 11 maja Marek Cichosz zrezygnował z funkcji prezesa KSZO Ostrowiec Świętokrzyski. Zgodnie z wymogami formalno-prawnymi ustępujący prezes musi powołać prokurenta, który będzie pełnił jego funkcję do momentu, aż rada nadzorcza spółki nie powoła nowego prezesa. Marek Cichosz powołał na to stanowisko Tomasza Frąka. źródło: KSZO Ostrowiec Św.
http://www.90minut.pl/news/91/news918015-Marek-Cichosz-zrezygnowal-z-funkcji-prezesa-KSZO.html
Szkoda sie z panem rozstawac, puszka niech jebnie koncert pozegnalny