wizyta u lekarza , bo wiele czynnikow moze sie na nie skladac .Czy masz wrodzone , czy nabyte ? jak czesto je kontrolujesz ? jakie masz inne wyniki badan ? Jednorazowy nieprawidlowy pomiar o niczym nie swiadczy .Gdy cisnieniowe skurczowe spada ponizej 90 a rozkurczowe ponizej 60 i sie utrzymuje to jest oznaka niepokoju , ciekawe jaki masz przy tym puls .Rada jest jedna bardzo prosta - udaj sie do lekarza .
Pytanie jeszcze jak się czujesz z tym ciśnieniem? Czy zażywasz jakieś leki, które mogą je obniżać jako skutek uboczny?Jesli nic z tych rzeczy a czujesz się dobrze, to po co je podwyższać? ja 20 lat temu miałam takie cały czas i normalnie funkcjonowałam. Później kilka czynników( w tym zła dieta niestety) złożyło się na to iż miałam je podwyższone. teraz wróciłam do korzeni;) czyli warzywa , owoce i niewielka ilość mięsa czy nabiału i znowu mam takie. Czuję się z nim dobrze, nie muszę pic kawy, żeby się obudzić rano( do zeszłego roku był to rytuał).
Ale napisz jeszcze jaki masz puls, bo czasami przy takim ciśnieniu bywa wysoki. Jeśli masz w normie, to naprawdę nie ma się czym martwić.
Nie obiecuj sobie wizyty u kardiologa na tzw. kasę chorych(darmowe) bo tam się czeka przy dobrym szczęściu minimum rok na wizytę, tam mogą korzystać tylko najwytrwalsi, zdrowi z układami w recepcjach przychodni lekarskich .Szykuj gotówkę ,chyba około 100 złotych.Myślę że podniosłem Ci ciśnienie ale to prawda co ja piszę....niestety ale leczenia darmowego w Polsce nie ma.