Gościu z wczoraj 17:54 przeczytaj sobie Konstytucję to będziesz wiedział. Żaden Rząd do tej pory nie próbował ograniczać wolności zgromadzeń pod zamówienie polityczne a PiS tak. Odbije im się to czkawką.
Pokaż mi ten paragraf p.borneo bo nijak nie moge znależć.Plis
Napisałem już, że nie będę polemizował, z osobami, które nie potrafią przedstawić argumentów. To ty zarzucasz łamanie konstytucji, więc to ty wskaż mi w jakim zakresie jest ona łamana, a nie ja sobie będę na siłę szukał (a sam akurat znam konstytucję w takim stopniu, że wiem, że nie jest łamana).
A czy poprzednie rządy nie próbowały ograniczać wolności zgromadzeń to się akurat grubo mylisz:
https://www.wprost.pl/350984/Prawo-o-zgromadzeniach-zaostrzone-Komorowski-podpisal-nowelizacje
A nie publikowanie orzeczeń trybunału konstytucyjnego to nie jest łamanie konstytucji?
Gościu 17:47 najgorszy to ten zamach na samorządy. Tego się boicie, a szczególnie PSL. Całe zło III RP lęgło się i obrastało w piórka wypaczeń w samorządach. Tam pod dywanem jest niejedno :))
100% racji. Dlatego właśnie organizacja samorządów powinna być zmieniona. Zlikwidować powiaty! Obecna sytuacja sprawia, że na niewielkim terenie mamy de facto 3 jednostki organizacyjne, które wzajemnie wchodzą sobie w kompetencje i przerzucają się odpowiedzialnością. Przy okazji ograniczona zostanie ilość urzędników i zbędnej administracji - olbrzymie oszczędności.
Brawo Borneo!A dlaczego w 20 rocznicę uchwalenia Konstytucji polski rząd nawet słowem o tym nie wspomniał???Bo ta Konstytucja ogranicza władzę absolutną,dlatego chcą ją zmienić żeby rządził dyktator!!
Borneo taka odpowiedź to żadna odpowiedź. Jak dla mnie to nawet jeśli łamią tą konstytucję to na pewno nie w większym stopniu niż robił to poprzedni rząd. Nie spinaj się więc tak. PIS bardzo dobrze rządzi i ludzie docenią to przy urnach a Tobie pozostanie tylko szczucie na forum.
Do Gościa z wczoraj 14:18. Nigdy na nikogo nie "szczułem" na forum, daleki jestem od spinania się, wypowiadam tylko swoje zdanie co wolno każdemu. Nie chwaliłem i nie chwalę bezgranicznie poprzedniej władzy. Nigdy nie mówiłem, że wszystko co robi Rząd PiS-u jest złe. Niech daje ludziom pieniądze jak go na to stać. Ale mam swój rozum i widzę co się dzieje. Taka polityka jaką prowadzi "naczelnik" Jarosław prowadzi prostą drogą do dyktatury, jeszcze tylko Konstytucja ich trochę ogranicza, chociaż dla PiS-u deptanie jej to nie problem.
No więc ja też wypowiadam swoje zdanie i uważam że konstytucja nie jest łamana a rząd jest całkiem dobry. Również mam swój rozum i nie ulegam propagandzie antyrządowej. Skoro mnie żyje się lepiej to znaczy że nie jest tak jak próbują mi wmówić. Czuję się wolny, mówię i pisze to, co chcę, żadnej dyktatury na horyzoncie nie widzę.
Mamy dobry rząd, wybitnych fachowców, gospodarka się rozwija a ludziom żyje się coraz lepiej.
17:54
1.Odmowa stosowania ustaw poprzedniego Sejmu o wyborze sędziów TK.
2.Naruszenie trójpodziału władzy przez Sejm,Senat i Prezydenta.
3.Ograniczenie Demokracji.
4.Nieprzyjęcie ślubowania od sędziów TK.
5.Nowelizacja ustawy o TK
6.Ułaskawienie Mariusza Kamińskiego i jego współpracowników.
Tak właśnie została złamana Konstytucja w 1,5 roku rządzenia,dopiero 1,5 roku rządzenia....
1. Zgodnie z wyrokiem TK (jeszcze tego wybranego przez PO) 3 z 5 wybranych sędziów zostało wybranych niezgodnie z obowiązującymi przepisami. Ponieważ zostali wybrani wszyscy na tych samych obradach, nie możliwe było wskazanie, którzy zostali wybrani niezgodnie z prawem, więc przyjąć należy, że cały wybór był nie ważny. Złamaniem konstytucji byłoby przyjęcie ślubowania przez Dudę od sędziów, których wybór w świetle prawa był nieważny.
2. W jaki sposób naruszono trójpodział władzy? Przecież nadal mamy władze wykonawczą, ustawodawczą i sądowniczą, którą nadal sprawują odpowiednio: Prezydent RP, Sejm i Senat RP, sądy i trybunały - art. 10 Konstytucji RP.
3. W jaki sposób ograniczono demokrację? To nie jest argument.
4. Ten punkt to dokładnie to samo co pkt 1.
5. W jaki sposób ta nowelizacja jest niezgodna z konstytucją? Znowu prywatna opinia skopiowana z pewnych mediów, a nie argument.
6. Tu akurat można polemizować. Wynika to z faktu nieprecyzyjnego określenia w ustawie pojęcia prawa łaski. Definicja słownikowa mówi o "darowaniu kary prawomocnie orzeczonej". Pojawiają się tutaj problem z interpretacją, ponieważ wyrok został orzeczony ZGODNIE Z PRAWEM SĄDOWYM, jednak NIE ZDĄŻYŁ SIĘ UPRAWOMOCNIĆ PRZED ZASTOSOWANIEM UŁASKAWIENIA. Jednak to nie słownik języka polskiego jest wykładnią prawną w polskim orzecznictwie. Można jednak przyjąć, że tak czy inaczej Duda Kamińskiego by ułaskawił po uprawomocnieniu się wyroku. Tu nie ma kwestii sprzeczności z konstytucją a jedynie interpretacji definicji słownikowej, ponieważ definicja prawna de facto nie istnieje.
Muszę przyznać, że chociaż jeden argument się pojawił, jednak nie biorę go na poważnie, bo jest to raczej argument przemawiający za koniecznością zmiany konstytucji. Tak czy inaczej Kamiński zostałby ułaskawiony, a grupa czepialskich próbuje na siłę interpretować czy złamaniem konstytucji jest kwestia kilku dni...
Ciemnym ludem łatwiej się rządzi,bo wszystko kupi jak mawiał prezes TVP!
Masz rację gościu z 18:41,zwłaszcza ogladaczami TVNu i czytelnikami GWu.
Czytelników GW stale ubywa co przyprawia Michnika palpitacji serca. Stąd te wściekłe ataki.
Opozycja płaciła KOD-owi za możliwość przemawiania na wiecach KOD. PO-30tys. SLD-15 tys. itd. Pomijając, że nie można się doliczyć stanu faktycznego zbiórek pieniędz ... ha ha
Kaczyński nikomu nie płaci a poparcie niezmienne wysokie.
Bo nie sztuka mówić o obronie demokracji. Sztuka działać w obronie demokracji i wartości nadrzędnych. A to robi tylko PIS!
Brawo PIS!
Tak Kijowski wsadził opozycję na największą minę od przegranych wyborów. To kolejny błąd lidera KOD, który pomaga PiS.