Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Kto zostanie nowym Prezydentem RP
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Macierzyństwo w wieku 35+

Ilość postów: 72 | Odsłon: 4864 | Najnowszy post | Post rozpoczynający
                          • Odp.: Macierzyństwo w wieku 35+

Nieprawda np. ryzyko zespół Downa bardzo wzrasta po 35 roku życia. To naukowy fakt.

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
                      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 38

Odp.: Macierzyństwo w wieku 35+

Zaczynacie poruszać bardzo trudne tematy. Nie każdy rodzi dziecko po 35 roku bo chce. Ja czekałam do skończenia studiów, co nie wydaje mi się niczym nienormalnym. Potem okazało się, że nie mogę zajść w ciążę. Uwierzcie, kobieta ma szansę zajsc w ciążę tylko raz w miesiącu. Wiele badań też można przeprowadzić raz w miesiącu. Koszty badań i dobrych lekarzy (jezeli na takowych trafisz) są ogromne, dlatego to też czasem trzeba odwlekać w czasie. Żadna z nas nie chce choroby dziecka, nie chce też osierocić go zbyt wcześnie, ale los bywa różny, młode matki też umierają, giną w wypadkach... Gdybyśmy mogli wszystko przewidzieć. Ja jestem szczęściarą, bo w koncu, w wieku 35 zostałam mamą, mój budżet jakoś to wytrzymał, ale wolę nie liczyć ile mnie to wszystko kosztowało, psychicznie i finansowo. Niestety NFZ nie pomaga w niczym. Życzę szczęścia mamom +35 tym obecnym i tym przyszłym. A reszcie trochę EMPATI

Gość
                        Zgłoś
                        Odpowiedz

Moim zdaniem , jeśli planuje się w ogóle dzieci mieć to lepiej jest z tą decyzją nie zwlekać zbyt długo . Bo nigdy nie wiadomo , czy nie pojawią się trudności , przeszkody , długie leczenie - a tu czas ucieka.Ze względów zdrowotnych raczej lepiej wcześniej. Ale ze względów życiowych to już różnie bywa.

Gość_Kaśka
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 41

Osobiście uważam, że urodzenie pierwszego dziecka do 30roku życia - ok (studia, potem praca, mieszkanie etc- i mamy 25-30 lat na karku). Ale w wieku 35+ można mieć wątpliwości. Jeżeli kobieta pragnie dziecka to niezależnie od wszystkiego (tj również wad i chorób) będzie go kochać , choć wiadomo że rodzić pragnie dla swego potomstwa tego co najlepsze w tym też zdrowia.

Jednak urodzenie dziecka w wieku 35 lat a rozpoczęcie starania o ciąże w tym wieku to też jest różnica wg mnie (znajomi starali się o 2dziecko prawie 3 lata, już niemal stracili nadzieje ale w końcu udało się. Po urodzeniu maluszka i braniu antykoncepcji po niecałym roku od porodu znajoma zaszła w 3ciąże! więc reguły naprawdę nie ma!) Bywa i tak że kobieta zawsze "materiał" na męża i ojca swojego dziecka znajduje po prostu później....

Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz

Egzaminuję studentki oraz studentów i niejednokrotnie słyszałem podobne niedorzeczności, że dzieci powinno rodzić się do 35 roku życia. Nie zaliczam tych odpowiedzi i odsyłam po uzupełnienie wiedzy. Ktoś tu mądrze poradził, by dokształcić się nim zabierze się głos w dyskusji.

Gość_pracownik uczelni
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

Nam wykładowcy z tytułami dr i prof. od pedagogiki specjalnej, patologii rozwoju człowieka mówili, ze najlepszym wiekiem jest wiek 20 paru lat, a po 35 ryzyko wad bardzo wzrasta. I nie ma tu znaczenia czy rodzice są zdrowi, czy nie było wad wrodzonych w rodzinie. Przy ostatnim ryzyko jeszcze bardziej wzrasta.

Jak np. zespół Downa jest wynikiem obecności dodatkowego chromosomu 21 co jest głównie przyczyną zbyt późnego zajścia w ciążę po raz pierwszy.

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

Myślę że poród w wieku 35lat to już najwyższa pora! ponieważ w wieku 50 lat nasze dziecko będzie mieć dopiero 15 lat czyli będzie uczniem 3klasy gimnazjum! wtedy rzeczywiście mama bardziej babcię przypomina!

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
                          • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 62

Czy mam rozumieć, że dziecko z chorobą genetyczną to tragedia dla dziecka i rodziców? Czy takie dziecko jest gorsze? Wielu rodziców stara się o dziecko dla siebie samych i dziecko rodzi się jako owoc ich miłości. Ileż jest dzieci zdrowych, które sprawiają tak wielkie problemy rodzicom, że ci nie radzą sobie i wychowanie przejmują instytucje. Zmieniły się czasy i kobiety tuż po dwudziestce nie są przygotowane jeszcze do macierzyństwa. Wiele z tych dzieci wychowują rodzice tych kobiet, czyli babcie i dziadkowie. I chwała im za to. Jeśli ktoś wyszydza matki, które w wieku czterdziestu lat decydują się na macierzyństwo, robi to z niewiedzy, lęku albo kompleksów.

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

"wiele rodziców stara się o dziecko dla samych siebie" - to szczyt egoizmu, dziecko to nie zabawka. Dzieci wychowujemy dla świata a nie dla siebie, one nie są naszą własnością, nie mamy ich dla własnej przyjemności, leczenia samotności czy zaspokajania ambicji. Dzieci upośledzone czy chore to dzieci często cierpiące, bez szans na samodzielne szczęśliwe życie.Jeśli rodzice decydują, że będą mieć dziecko wiedząc, że będzie ono chore to przede wszystkim powinni myśleć o tym jakie ono będzie miało życie. A jeśli rodzice są starsi to tym bardziej myśleć co będziez takim dzieckiem jak ich zabraknie.

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

O dzieciach: "nie mamy ich dla własnej przyjemności, leczenia samotności czy zaspokajania ambicji" - DOPRAWDY? Zróbmy sondę i zapytajmy rodziców, co było powodem poczęcia ich dzieci.

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

No właśnie o to chodzi, że to nie powinny być powody. Decydując się na dziecko powinniśmy przede wszystkim myśleć o nim i o tym jakie życie mu oferujemy.

Myślę, że jedynym dobrym powodem jest miłość, którą pragniemy obdarować małego człowieka. A jednocześnie przy tej decyzji należy kierować się rozumem bo to odpowiedzialność na całe życie za kogoś.

Gość_Kaśka
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
                          • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 46

Chyba pan pracownik uczelni powinien się dokształcić. Jak mniemam nie jest to uczelnia medyczna, nieprawdaż?

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

Ryzyko urodzenia dziecka z downem istnieje w każdym wieku, nie tylko po 35 roku życia. Także to żaden argument, żaden. Macierzyństwo po 30 to naprawdę coś pięknego.

server
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

Drugie, trzecie czy piate moze tak, ale nie pierwsze?

Gość
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

Właśnie moi drodzy, jak sądzicie, tolerujecie osoby, które mają np 4 dzieci?

server
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

Tak, pod warunkiem, że nie są patologiczne :-/

Alexis
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

Może zastąp słowo patologiczne słowem biedne? Bo patologia występuje również w bogatych rodzinach, nie sądzisz:)?

server
                            Zgłoś
                            Odpowiedz

Specjalnie napisałam patologiczne. Bieda nie zawsze idzie w parze z patologią, znam rodziny gdzie ojciec w jednych butach chodzi przez okrągły rok- żeby dzieci głodne nie były. I jakoś jest.

Alexis
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
    3 posty w tym wątku zostały wyłączone z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
    - Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
    - Reklama -
    - Reklama -