Do 18.41,a Ty masz czyste jak "macasz"w sklepie samoobsługowym ? Używasz rękawiczek lub torebki foliowej?
Ja używam zawsze i wkurzyla mnie sytuacja w markecie kiedy to pani liczaca moje bulki w torebeczce niechcący jedna wypusila na taśmę i reka schowala z powrotem.Zatkalo mnie nie powiedziałam jej nic bo uznalam ze byla zmęczona i byl to odruch bezarunkowy ale niesmak pozostał.No kurczę tak się nie robi ehhh.
Kiedyś, kiedy nie było woreczków foliowych były karteczki z napisem " pieczywo dotknięte uważa się za sprzedane". Dobrze byłoby wrócić do takich metod uczenia ludzi kultury i higieny.
Bułka jak i inne pieczywo jest pieczone na zakwasie więc ma odczyn lekko kwaśny więc żadne bakterie się im nie imają. A zresztą bułkę trzeba przycisnąć żeby zobaczyć czy to wata czy pełnowartościowe pieczywo. Od setek lat kupujemy bułki i nikt jeszcze od macania nie umarł. A jak ktoś poślubi rozwódkę to nie tylko jest macana.
No i towar macany należy do "macanta". Więc jak wymacasz 10bułek to je kup.
O serio? A czy w twoich mądrościach uwzględniłeś np. przenoszenie grzyba?
Elfickaja
A jak się poślubi rozwodnika,to jeszcze nie ruszany,prawiczek??
Ja tam lubię sobie macać buły - jak juz wymacam sobie z 10 bułeczek to zwracam przede wszystkim uwage aby była ona pulchna i wypieczona porządnie (najbardziej preferuje właśnie takie okazałe i wypieczone). Własnie z samego konca poszukuje takiej perfekcyjnej bułki - dziewicy - z równym przedziałkiem. Rytuał powtarzam ok 4 razy bo średnio tyle ich kupuje (4 bułki). Wtedy ze spokojną głową moge je uroczyście z czystym sumieniem skonsumować. Raczej legalny bedziesz musial sam sobie upiec jesli chcesz niemacanke.. bo jak ja grasuje na dziale z pieczywem to wszystkie dziewicze byławy moje.. ps to jest skala Puszystości nie twardości! Skala od 1-5 przy czym 1 to juz przemacana a 5 to mozna sie pokusic o sprawdzenie faktury i równości rowka. Myśle ze pomogłam - Życze powodzenia w wypiekach.
Problem macania jest swietnie rozwiazany w Niemczech , wszystie buleczki czy chlebki sa za szybkami , a nasuwasz sie je do bocznej rynienki specjalnym podajnikiem , nikt ci nie wymaca pieczywa ,proste , a jak skuteczne.