Prawda to ?
Oto, drodzy Polacy, tak cieszący się z obalenia Kadafiego - jak wyglądała (bo już jej nie ma od teraz!!!)straszna rzeczywistość gnębionych i zniewolonych Libijczyków:
Jakie są znane fakty i liczby o Libii i jej przywódcy?
* PKB per capita = $14,192
* każda rodzina otrzymuje rocznie pomoc = $1,000
* bezrobotny otrzymuje $730 miesięcznie
* miesięczna pensja pielęgniarki w szpitalu = $1,000
* każdy noworodek = jednorazowo $7,000
* po zawarciu małżeństwa każda para = $64,000 na zakup mieszkania
* na założenie własnej działalności jednorazowo = $20,000
* zakaz wysokich podatków i ceł
* darmowe edukacja i opieka zdrowotna
* edukacja i staż za granicą opłacane przez państwo
* sieci sklepów dla dużych rodzin z symbolicznymi cenami na podstawowe art. spożywcze
* surowe kary za sprzedaż przeterminowanych produktów, w niektórych przypadkach areszt
* liczne apteki z darmowymi lekami
* podrabianie leków uważane za groźne przestępstwo
* nie ma opłat za czynsz
* nie ma opłat za energię elektryczną
* zakaz sprzedaży i używania alkoholu, prawo prohibicji
* pożyczki na zakup samochodu i mieszkania bez odsetek
* zakaz usług w zakresie nieruchomości
* osoba kupująca auto, do 50% ceny płaci państwo, w przypadku milicji = 65%
* paliwo tańsze od wody: 1l. paliwa = $0.14.
Pracowałem tam dwa lata i to większość prawda, teraz Libijczycy przekonają się ile kosztuje demokracja, owszem był reżim, dyktatura ale był porządek. Chciałbym dożyć lat kiedy w Polsce będzie rządził taki Kadafi i zrobi taką biedę jaka była w Libii. Telewizja otumania jak stary dobry Goebbels.
ale nikt ich nie będzie juz zamykał w więzieniach i gwałcił ich kobiet, czaisz bazuke???
To czemu NATO nie zrobi porządku w RPA, Somalii, Kongo etc... bo tam nie ma ropy. Tempe arabusy zobaczą jak tyglada zachód i demokracja. Bedą jeszcze płakać za Kadafim.
chodzi tylko o ropę bo wydaje mi się że teraz naród nie będzie umiał sobie poradzić i przyjaciele z zachodu im pomogą trzepać kasę na ropie w stosunki jeden do Libijczyków 100 dla zachodu i taką mamy demokrację w której bogaci chcą być jeszcze bardziej majętni
Tak to prawda teraz zwykli ludzie dostaną porządnie po kieszeni i sam nie wiem czy po tylu latach będą wstanie przełknąć rewolucję cenową jaka ich czeka