Witam.Czy lekarz wypisujac zwolnienie oddaje tez duplikat do ZUS-u? Pytam , bo kolezanka nie oddaje zwolnienia w pracy, a jednie pokazje nam ze jest chora..No i zastanawiam sie jaki to macel ,oprócz tego ze normalnie pracuje bo pracodawca godzi sie na taka sytuacje
zwolnienie, które lekarz nam daje przekazujemy pracodawcy. Nie zatrzymujemy nic dla siebie.
lekarz przekazuje druk do ZUS ( dlatego wypełniane jest L4 na 2 czy 3 drukach).
No własnie.I teraz ,gdyby cos sie kolezance stało w pracy i byłoby wezwane pogotowie,to miałałby problem i ona i pracodawca.A kolezance powiedz ,ze nic jej nie daje to ze zwolnienie trzyma dla siebie.Po latach i tak jej to odejmą i bedzie musiała odpracowac.Tak mi sie wydaje.Ale moze nie mam racji.
dziwna praca... Termin dostarczenia zwolnienia do pracodawcy to 3 dni bodajże, więc jak może trzymać dla siebie???.
tak...na blankiecie L-4 są 3 kopie jedna zostaje w bloczku ,druga do ZUS-u a trzecia dla pracodawcy
Wiec moze jesli pracodawca nie da znac do zusu ze dana osoba jest na zwolnieniu to te duplikaty nie sa brane pod uwage przy obliczaniu swiadczen emerytalnych?
Nie oddaje. Ja brałam kiedyś zwolnienie ale w pracy go nie dałam bo było mi potrzebne w innej sprawie i pracowałam normalnie a ZUS nie wiedział że mam zwolnienie
oddaje nie wprowadzaj w błąd
to po co idzie do lekarza i bierze zwolnienie.Cel żaden,co najwyzejkomplikacje zdrowotne,pracodawca jest kryty bo zawsze sie wyprze a zwolnienie nie wpłynęło doZUS .
Lekarz oddaje do ZUS. Ale, jeśli pracownik nie przekaże swojego zwolnienia pracodawcy, tylko przychodzi do pracy, to w zasadzie pracodawca nie może od niego żadać tego zwolnienia. Inna sytuacja by była, gdyby pracownik oddał zwolnienie pracodawcy, a sam przychodził do pracy - wówczas pracodawca nie powinien dopuścić go do pracy.
To, że ZUS otrzyma od lekarza zwolnienie, a nie będzie wypłacane wynagrodzenie chorobowe czy zasiłek, nie ma znaczenia, ZUS nie będzie ingerował, ponieważ jeśli dostanę zwolnienie, wcale nie ma takiego wymogu, że muszę przedstawić je pracodawcy - mogę np. wziąć sobie urlop wypoczynkowy, a szef nie musi wiedzieć nawet, że jestem chory.
A czy nie jest tak, że nawet nie oddane zwolnienie przerywa urlop? (ze wzgledu ,ze zus i tak je otrzymuje od lekarza)?
Zasadniczo to nie ma żadnego L-4.
Teraz nazywa się to ZLA.
@ana - A skąd pracodawca ma wiedzieć, że masz przerwany urlop z powodu zwolnienia lekarskiego, skoro mu go nie okażesz?
Zajmij się swoimi sprawami a nie szpiegujesz koleżankę w pracy. Ładnie to tak kogos szpiegować? Ty jeszcze śmiesz nazywać ją koleżanką bo Ty na pewno dla niej nie jesteś, tylko straszną szują. Nie wiesz jaki koleżanka ma układ z szefem więc się nie interesuj.