Hej Zapisałem sie na Kurs Ochroniarski 1go Stopnia. Zadzwonili ze się dostałem i mam sie zgłosić do Kielc 25.10.2012 na badania na 8.00. Czy ktoś z Ostrowca tez sie może dostał i ma taki sam termin?
Jesli tak to sie odezwijcie,razem byśmy pojechali będzie Raźniej.
Kolego zastanów się o co ty się starasz??? Na co ci licencja? Z licencją czy bez w naszych agencjach ochrony płacą wszystkim tyle samo czyli najniższą krajową a bywa że nawet i tyle nie dostaniesz. Druga rzecz jest taka że w przyszłym roku ma być deregulacja wielu zawodów, mówiło się o tym głośno nie tak dawno, skutkiem czego licencje dla pracowników ochrony mają być zlikwidowane. Jesteśmy na tej czarnej liście, sam sprawdzałem. Sam teraz pomyśl, wydasz sporo pieniędzy za kurs, potem na badanie 350, na dojazd a za rok może się okaże że robiłeś to na darmo. A zarobki w ochronie cieniutkie.... Moja rada jak chcesz robić w ochronie to pracuj bez licencji jak większość osób.
jak ty sie boisz sam do kielc jeczac ...ha ha to kogo bedziesz bronił ..co?
co to za cieć z grupą to jakiś chory przecież strach na niego tupnąć, to co on ma ochraniać :) taki schorowany?
Ty się zastanów co piszesz z godz 13;14 uważasz że pierwszemu lepszemu z ulicy dadzą gotówkę przewieź z banku do banku , nie wspomnę o wyposażeniu tych ludzi w broń palną. Coś się może zmienić ale nie na tyle co ty piszesz. Następną ważna sprawą jest to że z licencją łatwiej o prace, bo jak ma do wyboru z licencją albo bez zapewniam że w 100% wybierze z licencją Wiem bo pracuje w tym temacie Co do zarobków też nie masz racji bo jak pracujesz za ciecia bez papierów to stawka niziutka około 5zł netto na papierach z licencją mają drugie tyle. Niewielkie to pieniądze ale zawsze coś
Drogi kolego ja już pracuję 10 lat w tym zawodzie i doskonale się orientuję jak sytuacja wygląda. Zamiast licencji ma być zwyczajny wpis do komendy wojewódzkiej Policji i tyle wystarczy aby pracować bronią jak dotąd a tego kto daje wartości pieniężne do przewozu to niewiele obchodzi jakie kwalifikacje posiada osoba która tre wartości odbiera. Co do zarobków to w czterech firmach w tym czasie pracowałem i choć posiadam licencję to moje zarobki nie różniły się wogóle od zarobków osób zatrudnionych bez licencji. Pracowałem w patrolu, robiłem konwoje, masowe imprezy itd i zawsze zarabiałem tyle samo ile ludzie bez licencji czyli stawkę wynikającą z najniższej krajowej. Licencja tylko i wyłącznie zezwala do pracy z bronią i jest potrzebna na konwoje ale nie ma się w żaden sposób jeżeli chodzi o zarobki. Obowiązuje zasada standardowa w tym mieście że jak ci się stawka nie podoba to możesz zmienić pracę, dlatego podtyrzymuję swoje zdanie że lepiej jest nie robić licencji bo po prostu nie jest warto, no chyba że ktoś planuje wyjazd do większego miasta jak Kielce, Radom, Warszawa czy Kraków, tam stawki są wyższe i można coś konkretniej zarobić choć też nie ma co liczyć na łatwą kasę bo choć płacą 10, 11 zł na godzinę to nie ma ściemy i trzeba się nacharować.
No ciekawe czy jak się zgłoszę do komendy Policji dokonają wpisu i dadzą mi broń bez przeszkolenia i jakiegokolwiek egzaminu bzdura ,bzdura bzdura.
Kolego z godz20;10 coś wiesz ale mi się wydaje że chyba to co piszesz to nie do końca tak jest.
Pewnie że pisze bzdury z tą bronią, jaki wpis ???? o czym w ogóle mowa???
Poczytaj sobie w internecie wiadomości odnośnie deregulacji zawodów. Szybko trafisz na listę tych zawodów i przekonasz się że jest na niej zawód pracownika ochrony. Reszta to będzie poprostu urzędnicza formalność. Licencję zlikwidują a do ustawy wprowadzą odpowiednie poprawki, resztę załatwi ministerialne rozporządzenie, koniec i kropka. Taki sam los czeka min taksówkarzy, detektywów, instruktorów nauki jazdy i wielu wielu innych. Na koniec podaję link na stronę ministerstwa sprawiedliwości, lepszego źródła nie znajdziecie. Teraz wystarczy kliknąć po lewej stronie, gdzie pisze "Deregulacja dostępu do zawodów" zakładkę "Lista zawodów" i samemu na własne oczy się przekonać co nam planują. Miłej, albo raczej niemiłej lektury życzę. http://ms.gov.pl/pl/deregulacja-dostepu-do-zawodow/i-transza/lista-zawodow/
Dodam jeszcze że jak kliknąć na wybrany zawód to pokażą się informacje na czym ma polegać zmiana. Jeżeli chodzi o zawód pracownika ochrony to ewidentnie na samym początku jest jak wół napisane "Zniesienie licencji".
Bo teraz to już nie ochrona,tylko służba informacyjna.Jeśli chodzi o broń,to firma ochroniarska posiada licencje "na okaziciela" i o dziwo pracownik badań psychiatrycznych nie musi przechodzić,a wręcz pożądane jest posiadanie grupy inwalidzkiej ( może być od psychiatry ).O ile dobrze pamiętam,lecz mylić się mogę,to na 1-go stopnia potrzebna jest szkoła DO.Kurs daje tylko licencję II stopnia,ale mogę się mylić,tak było kiedyś.Przynajmniej jeden z właścicieli firmy ochroniarskiej musiał mieć licencje I stopnia.