Porownujac do tego fundusze i kamapnie.. jest wygranym i daje mi to tym samym nadzieje, ze w tym kraju jeszcze moze byc dobrze.
pozdrawiam
Nie ma to jak chcieć zmian w kraju i głosować na populistycznego celebrytę...
Kukiz to prawdziwy polak i on powinien wygrać
Kukiz niech zajmie sie tym na czym sie zna
Pamiętasz prezydenta Reagana? Znał się na aktorstwie, a Stany wciąż o nim myślą jak o najlepszym prezydencie współczesności.
SCZ
A co nie podoba się przedmówcy wynik? Chyba nie wiesz o czym piszesz człowieku. Miłego wieczoru.
Podoba mi się, że pojawił się kandydat, który realnie zagroził głównym faworytom. Nie podoba mi się natomiast to w jaki sposób to osiągnął. Ludzie głosowali na niego bo jest znany, jest muzykiem - zwykły celebryta. Wśród kandydatów było wielu, prezentujących bardzo zbliżone programy, a jednocześnie znacznie większe doświadczenie polityczne. Oni takiego wyniku nie osiągnęli. To świadczy właśnie o tym, że Polacy dają się bardzo łatwo omamić i nie głosują na programy wyborcze, ale na nazwiska i nic oprócz nazwiska w ich oczach się nie liczy. Tylko stąd wziął się wynik Kukiza.
Co prawda żałuję, że nie wszedł do drugiej tury, ale z drugiej strony śmiać mi się chcę, że ludzie nie potrafią oddać głosu kierując się rozsądkiem, a jedynie nazwiskiem kandydata i jednak troszkę się cieszę, że jednak Kukiz nie będzie prezydentem...
Od razu też zaznaczam, że nie oczekuję, że ludzie, którzy nie potrafią rozsądnie zagłosować, zrozumieją, że ten wynik z jednej strony to fajny prognostyk na przyszłość ale z drugiej strony to także brutalne odzwierciedlenie tego, że Polacy chyba jednak do demokracji nie dorośli.
"Wśród kandydatów było wielu, prezentujących bardzo zbliżone programy, a jednocześnie znacznie większe doświadczenie polityczne."
I właśnie o to chodzi. Zwykli ludzie mają dość zakłamanych polityków, którzy tak naprawdę cały czas mówią "Nikt Ci tyle nie da, ile Ja Ci obiecam".
Głosowanie na Kukiza to był symbol i znak dla rządzących! Nikt raczej nie liczył, że Kukiz zostanie prezydentem. To jest sprzeciw wobec tej polityki dzielenia Polaków na tych z PiS lub z PO, nastawiania ich przeciw sobie.
Nie pleć głupot. To były wybory. W wyborach nie tworzy się symboli ale wybiera swoją własną przyszłość, przynajmniej na najbliższe lata. Jeśli będziemy co wybory tworzyli sobie takie symbole, to nic nigdy nie zmienimy.
Bądź realistą, wszyscy dobrze wiedzieliśmy, że będzie 2 tura z Komorowskim i Dudą, jakbyśmy podeszli do tego w ten sposób jaki przedstawiasz to Komorowski wygrał by w I turze, a trzeba pokazać, że wielu ludzi nie jest zadowolonych z obecnego prezydenta, ale to nie oznacza, że będą głosować na Dudę, którego jeszcze bardziej nie trawią. To jest piękna chwila gdy co piąty głosujący oddaje głos na Kukiza, aby pokazać swoje niezadowolenie. Głosujący na Kukiza to świadomi ludzie i bardzo mnie cieszy, że jest nas aż tylu, nas których lemingami nazywają!
Zgadzam się w zupełności z ww. głosem.
Siłą Kukiza była chęć zamanifestowania sprzeciwu polityce dwubiegunowej kreowanej przez media i Kościół. Polityka "my albo oni" ewentualnie "my, bo jak nie to oni" wkurza większość ludzi chcących zagłosować na normalność.
Kukiz był wentylem bezpieczeństwa.
Dwie dominujące partie wystawiły przedstawicieli swojego partyjnego betonu. Żaden z nich nie wyszedł z realną ofertą poza swój elektorat. Stąd i taki wynik.
Cieszy mnie 20% Kukiza ale nie ma to żadnego znaczenia dla realnej polityki.
Reprezentując walkę z systemem nie może stać się częścią tego systemu.
Nie może poprzeć żadnego z betonowych kandydatów, bo się skompromituje i utraci poparcie. Nie może stworzyć partii politycznej, bo zwalcza system partyjny. Jedynie może być liderem politycznego ruchu społecznego, który będzie mobilizował realną siłę w plebiscytach, referendach. Może zebrać ekipę tworzącą obywatelskie projekty ustaw itp.
Te 20% nigdy nie wejdzie do politycznego krwiobiegu w partyjnej postaci. To wataha wilków, które nie staną się owieczkami.
To że dla wielu Polaków normalność ma twarz Kukiza świadczy niestety o tym, jak bardzo jesteśmy zagubieni. Już sam skład osób kandydujących na urząd prezydenta pokazuje jaki z nas naród. Przecież to była istna parada dziwaków plus dwa betony ( tu zgodzę się z Wojtkiem). Jeśli to jest reprezentacja narodu to długo jeszcze w Polsce nie będzie normalnie.
A ja się zgadzam z JohnyCash, dla mnie był to symbol, nie wierzyłam ze Kukiz wygra , ale głosowałam na niego właśnie dlatego że mam już dośc przepychanek PO ,PIS.Cieszę się że Kukiz otrzymał takie poparcie.
Osiągnięcie duże ale i osiągnięcie Dudy bo pan Komorowski pewnie myślał ze z nimi wygra,dzisiaj prosi o debatę a wcześniej nie,czyli chcemy zmian nie likwidujących szkoły i nauczycieli ale podnoszących edukację tak panie prezydencie nie likwidacji aż tylu szkół w jednym czasie bo zysk ale w czym.Cieszymy się z wyniku obu panów pana Kukiza i Dudy.
Również się cieszę z wygranych Dudy i Kukiza.Polacy potrzebują zman !
Na Dudę zagłosowali PISowcy - twardy elektorat, babcie po kościele, gdzie tu jakieś osiągnięcie Dudy? PIS zgarnął tyle co zawsze. Za to lemingi jakoś chyba nie do końca są lemingami skoro zagłosowali na Kukiza!
W drugiej turze wiele więcej Duda nie dostanie, Komorowski za to zgarnie elektorat Kukiza i innych i będzie jak zwykle