"Chce" a jak przychodzi do konkretnych głosowań w sejmie to głosuje jak socjaliści z pisu.
I tak samo jak oni chętnym oka spogląda na synekury
tzn. jakich konkretnych? możesz napisać? to że ktoś reprezentuje jakieś poglądy, to nie znaczy że nie może popierać niektórych poglądów partii rządzącej i to jest bardzo dobre. Co znaczy totalna opozycja? tzn. że na wstępie ktoś jest przeciwny wszystkiemu obojetne czy dobre czy złe dla Państwa. a to jest dobre dla spoleczeństwa?
Gościu widzę z podatkami Ci nie wyszło to przeskakujesz na kolejny temat... nawet sam sobie odpisujesz.... to już o czyms świadczy
Mylisz się. Tu jestem. Odpowiedź masz na końcu :) Przepraszam ale nie mam całego dnia by z tobą dyskutować.
Ehh chociaż to trudne po takim wpisie jak ten o 11:10
Zobaczymy po eyborach samorządowych w gminach do 20000 mieszkańców.
Synekury piszesz, tak? A jakie konkretnie ? Możesz sprecyzować?
Nie za wwidzęjak widzę wiesz o ruchu społecznym K'15, zrzeszającym ludzi, którzy mają dość rządów POPiSu.
A musi być?
Czy podatki są złe?
Złe jest ich rozdysponowanie. Skrajny nepotyzm. Podkreślam że skrajny. Bo każdy woli swojego.
Gdyby to co odkładamy z podatków szło bez zawyżania przetargów i kombinowania na to co potrzeba to ja mogę nawet płacić 75%
Ale niech będę za to miał najlepszą bezpłatną służbę zdrowia na świecie. Kolejki zmniejszone do kilku osób nie kilku lat.
Polak żeby było na świecie synonimem osoby wykształconej - specjalisty.
A każdy z sąsiadów zastanowiłby się kilkanaście lat czy warto najeżdżać ten kraj bo może nowe technologie które Polska posiada w sposób konwencjonalny zmiotą wrogą armię.
Aż tyle.
Jesteście zdolni do tego dojść?
Zacznijcie może od podwórka.
Jaki pomysł na Ostrowiec macie?
Z góry mówię że mimo że PiS popieram to ten lokalny już mniej. :)
Ano i tu kolego dochodzimy do sedna. I bardzo dobrze. To wszystko co piszesz zgadza się, z jednym wyjatkiem ale bardzo znaczącym. Podatki obecnie i tak płacisz w granicach 72%. A można to wszystko mieć za wiele niższe obciążenie zwykłego człowieka. Po pierwsze likwidacja przynajmniej o połowę (najlepiej o 3/4) zbędnych stanowisk w urzędach (również w ministerstwach, w sejmie i senacie) to daje ogromne oszczędności liczone w miliardach, po drugie zakaz uchwalania budżetu państwa z deficytem, to samo powinno dotyczyć miast i gmin, mówiąc prościej wydajemy to co mamy, an co nas stać. Pomysł na Ostrowiec - zastrzegam, że piszę we własnym imieniu a nie Kukiza. Przyciągnięcie biznesu do naszego miasta, zwolnienia (chociaż częściowe z podatków lokalnych z zastrzeżeniem zatrudnienia odpowiedniej liczby pracowników), jeżeli będzie prawdziwy biznes to będzie praca i wrócą młodzi ludzie. Jak wrócą ludzie będą rozwijały się usługi. Kolejna sprawa to SZPITAL, który jest chyba najbardziej chory. Szpital musi zarabiać, a są ku temu wszelkie przesłanki ze względów lokalizacyjnych jak i funkcji jaką spełnia. Na marginesie, jeżeli personel średni nie będzie zarabiał więcej to szpital będzie zamknięty. Młode dziewczyny uczą się języka i wyjeżdżają za granicę. (Szpital w Szczecinie został właśnie dlatego zamknięty, nie ze względu na lekarzy). I jeszcze jest kilka innych pomysłów. Ludzie młodzi obecnie są mobilni i nikt nie będzie pracował tutaj za 2 tyś. po studiach jak gdzie indziej zarobi 3 tyś lub więcej.
Wielką politykę tworzy Warszawa ,wielka politykę tworzą partie polityczne.W partiach politycznych istnieje pojęcie tzw"dyscypliny partyjnej" w przypadku głosowań.Stowarzyszenie Kukiz 15 nie jest żadna partią ,panują zasady demokracji,tej prawdziwej demokracji gdzie każdy może mówić swoim głosem a nie głosem swego guru partyjnego.Osoby ,które miałem przyjemność poznać z naszego okręgu to ludzie wartościowi,patrzący na życie realnie i normalnie.Nie chodzi o nienawiść do jakiegokolwiek ugrupowania,gdyż każde ugrupowanie tworzą ludzie a Ci dzielą się na dobrych i złych.Tylko dobry człowiek może tworzyć dobro.Pozdrawiam wszystkich czytelników odwiedzających Forum Ostrowiec
Mirku myślę że ludzie dzielą sie raczej na głupich i mądrych... :)
73% :) Panie Jacku, bajki dla kucyków Korwina mi tu wypisujesz.
Z własnej kieszeni widzę że nie płacę tyle.
Są to opowieści starego dziadunia serwowane wnusiom. Widzę że ma Pan chyba kożenie w KNP.
Zwolnienie 3/4 urzędników nie przyniesie dobrego skutku. Skoczy bezrobocie.
Kto normalny później zatrudni urzędnika? Pytam jako pracodawca :) Ja z doświadczenia CV z wpisem że ktoś był na co najmniej stażu w urzędzie odrzucam.
No taka prawda. Ci ludzie nie umieją pracować.
Pomysł na Ostrowiec. Ściąganie inwestycji. No to trochę pusty frazes. Nasz Prezydent też się stara jak może. I tak jak mówię nie popieram tu lokalnych działaczy PiSu, bo się mylą. Facet robi co może i Duda i Rusiecki i Kryj nie dadzą rady być lepsi. Taka smutna prawda.
Szpital ma za zadanie leczyć nie zarabiać.
Wiadomo że można prywatyzować ale inwestor będzie chciał kupić najlepsze kęski, które ten szpital utrzymują.
Nie jest tajemnicą że taka pulmonologia, okulistyka, rehabilitacja, kardiologia to żyła złota. Małe zabiegi liczone w tysiącach i tanie utrzymanie pacjenta w łóżkach. Oddział zarabia. Warto kupić.
Nikt prywatny nie kupi zaś chirurgii która generuje straty. Zabiegi są drogie a pacjent leży krótko (po zabiegu wraca na oddział który go przysyła)
Chcesz szpital to musisz brać jako całość. Po za tym to nie łatwe bo nad tym czuwa NFZ, który refunduje.
Na to trzeba mieć pomysł a nie "sprzedajmy bo chcą kupić kilka oddziałów".
Personel średni. Szkoda pań pielęgniarek. Jednak w obecnej chwili nawet Salomon z pustego nie naleje.
Ludzie młodzi. A co taki człowiek po studiach umie?
Wiesz mnie się marzy by Ci młodzi ludzie właśnie po tych studiach jechali w świat i zarabiali nawet nie 3 tysiące a 30.000
A co kogo obchodzi kto pozniej zatrudni urzednika? Niech za granice wyjedzie jak nie da rady tutaj. Powywalac tych malokompetentnych pociotkow po watpliwych konkursach. Jedno miejsce urzednicze zabiera cztery miejsca w przemysle, takze na pewno zadne bezrobocie nie wzrosnie.
Liczymy Panie Gościu z 15.36 - jesteś podobno pracodawcą. ZUS - 1200 zł Liczmy że to tylko 10% zarabianych przez Ciebie, VAT - 23%, PIT - 19%, (to mamy już 52%) podatek od nieruchomości, podatek od środków transportu ukryty w paliwie, podatek akcyzowy (w paliwie, samochodach), wszelkiego rodzaju opłaty administracyjne, abonament RTV, podatek Belki czyli kapitałowy (nie wierzę że nie masz nic na koncie), podatek od spadków i darowizn, podatek klimatyczny (chyba że nigdzie nie wyjeżdżasz), podatek od kopalin płacony przez kopalnie i wydobywców lub eksporterów ropy czy gazu a przerzucone na podatnika, bankowy fundusz gwarancyjny również przerzucony na właścicieli kont w banku a będący swoistą "zrzutką" te wszystkie podatki Centrum Adama Smitha obliczyło właśnie na około 20%. Razem około 72-73% twoich dochodów, może nawet o tym nie wiesz lub nie chcesz wiedzieć. Idąc Twoim tropem rozumowania, zatrudnijmy jeszcze z milion urzędników, bezrobocie będzie zero, a podatki zawsze można podnieść. Tutaj wychodzi mentalność, nie zwalniajmy urzędników ponieważ nie będa mieć pracy. Będą mieć bo się przekwalifikują. Sam napisałeś że ludzie w urzędzie nie umieją pracować, więc oddajesz swoje pieniądze mając taką świadomość? dość osobliwa logika. Nie mówię o tym aby sprzedać szpital, ale żeby wykorzystać możliwości jakie ma pozalecznicze do zarabiania kasy, płatny parking piętrowy, wynajem pawilonów wybudowanych na miejscu strasznych bud które tylko szpecą itp. itd. Ty włożyłeś mi w usta nie moje słowa, nie napisałem aby sprzedawać szpital. Nie czytasz kolego ze zrozumieniem, ściągnięcie inwestorów odbędzie się przez zaproponowanie im czegoś atrakcyjnego, a atrakcyjne są tylko niskie podatki samorządowe w zamian za zatrudnienie ludzi. Jeżeli chodzi o panów parlamentarzystów i Pana Starostę nie będę zabierał głosu, bo po kilku latach sprawowania władzy w Ostrowcu i powiecie jest jak było. A skoro chcesz mnie ośmieszyć mówiąc o kucykach Korwina, to uzasadnij w którym miejscu nie mam racji kolego lub potwierdź że miałem rację. Tu nie chodzi o politykę a o ekonomię i zdrowe zarządzanie.
Jeszcze jedno, w Polsce mamy ponad 700 tys. urzędników a ich liczba rośnie. Płacimy 80 miliardów wynagrodzenia, budżet państwa to 300 miliardów. Ponad 25% idzie na pensje urzędnicze. Zmniejszenie tej liczby o 20% daje nam 16 miliardów oszczędności i służbę zdrowia mamy najlepszą od niepamietnych czasów. Nie wliczono w to 46 tysięcy pracowników ZUS.
Czemu nie wliczamy w to pracowników ZUS? To dodatkowe 420 milionów.
A te % źle liczysz. Pewnie to wiesz skoro się wypowiadasz. Nie sumujemy ich od tak.
Vat to podatek neutralny. PIT od dochodu.
Piszesz pod publikę? Bo to brzmi chwytliwie?
Brniesz w coraz głębsze bagno. Daj sobie chłopie spokój.
Zaraz wybory i twoje nazwisko może pojawi się na plakatach.
Chcesz by ludzie cie skojarzyli z bredni które tu wypisujesz?
teraz to dałeś do pieca... podpisz się i uzasadnij swoje zdanie. Podatek Vat jest neutralny? a co to znaczy neutralny, bo dla mnie słowo neutralny oznacza "obojetny", "zerowy" to są synonimy neutralny. A podatek VAT to podatek od wartości dodanej, który nie jest neutralny i nie ma bardziej agresywnego i odczuwalnego podatku dla zwykłego konsumenta, ponieważ podatek ten w całości przerzucany jest na konsumentów. Wytłumacz proszę na czym polega neutralność VATu? Odnoszę wrażenie że albo nie czytasz ze zrozumieniem albo nic nie rozumiesz z tego co napisane. Uzasadnij to swoje słowo "bagno".