Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Kto jest dłużej w szkole? Uczeń czy nauczyciel? Dziś dzieci kończą po 15/16

Ilość postów: 47 | Odsłon: 3656 | Najnowszy post
  • Kto jest dłużej w szkole? Uczeń czy nauczyciel? Dziś dzieci kończą po 15/16

zaczynają o 7, 8 9. Ciężkie czasy dla naszych dzieci nastały.

Gość
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Kto jest dłużej w szkole? Uczeń czy nauczyciel? Dziś dzieci kończą po 15/16

niech się cofną do przedszkola

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Kto jest dłużej w szkole? Uczeń czy nauczyciel? Dziś dzieci kończą po 15/16

Kto? Nauczyciele czy dzieci?

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 4

Odp.: Kto jest dłużej w szkole? Uczeń czy nauczyciel? Dziś dzieci kończą po 15/16

Za moich czasów po lekcjach miałam mnóstwo czasu dla siebie. Polonistka potrafiła zaszczepić w nas chęć nauki, pani od fizyki zasługiwała na medal. Dziś moje dziecko o 17ryje w książkach. Mogę ewentualnie wykupić korepetycje 50?zł/h. Dużo się zmieniło w szkołach i to na gorsze. Szkoła dużo kosztuje a poziom coraz niższy.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Moje dziecko zdało doskonale maturę i tylko w 3 klasie liceum chodziło na korepetycje z rozszerzonej fizyki i angielskiego. Raz w tygodniu, dokładnie rzecz biorąc. Miało czas na pasje i rozrywkę. Nie sądzisz, że może jest to kwestia ilorazu inteligencji, zdolności? A za to odpowiadają geny, czyli rodzice, nie nauczyciele.

Gość_:)
          Zgłoś
          Odpowiedz

10:23 ale jak zdolne to już nauczyciele je sobie przypisują. Moje dziecko akurat uczy się dobrze, nie pomagałam nigdy w życiu w lekcjach. Jednak widzę ile siedzi nad książkami a koleżanki nawet w weekend nie wyjdą bo nauka. Z Twoim dzieckiem coś nie hallo, skoro musiało na korepetycje chodzić, moje póki co z angielskiego ma 6 i nauczyciel bardzo je chwali, owszem ścisłe wymagaja pracy i dlatego się musi uczyć. Jednak przez 3lata gimnazjum uczyła się niemieckiego, rosyjskiego i zawsze był angielski, nadrabiała zaległosci w momencie i była lepsza niż uczniowie uczący się danego języka rok dłużej. Tak więc nie obrażaj skoro Twoje dziecko geniuszem nie jest.

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 5

Odp.: Kto jest dłużej w szkole? Uczeń czy nauczyciel? Dziś dzieci kończą po 15/16

20:45 nie musisz się wypowiadać. Chcę porozmawiać z rodzicami.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

moje dziecko kl 5 wraca ze szkoły o 15,obiad i do 16.15 jest odpoczynek,,,,,i zaczyna sie lekcje pisemne to jakas godzina , dwie,zależy czy sa same cwiczenia czy cwiczenia i opowiadanie ,jakies rysunki szkice itd, poznie jest powtórka z lekcji ewentualnie uczenie sie np czegos z j. niemieckiego lub angielskiego to do zazwyczaj twa do 20-20.30 kapiel kolacja i spanie.....sobota niedziela to czas na lektury i przygotowaanie sie do zapowiedzianych sprawdzianow.....i tak to wyglada zaznaczam ze moje dziecko nie ma problemow z nauka poprostu lubi sie uczyc i radzi sobie ale nie wyobrazam sobie gdyby z czegos bylo slabo, gdzie jest czas na wytłumaczenie na takie zwyczajne ,,,mamo nie rozumie,,, a do tego drugi tydz szkoły a oni pisza testy sprawdzajace z całej kl 4 a w kl 4 pisali rowniez testy półroczne i koncowe i gdzie tu odpoczynek gdzie zabawa gdzie poprostu normalne życie ,,młodej nastolatki,, nie zmuszam jej , nie kaze nie jestem z tych rodzicow ze ona musi nie nie....szkoda tych dzieci i zal patrzec jak wracaja ze szkoly jakby po 24 h w jakiejs hucie pracowali.........(a na moje pytania w szkołe czemu tylko testy i testy zawsze słysze jakie sa wytyczne tak trzeba my tego nie wymyśliłsmy)

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

Moje dzieci też przychodzą ze szkoły ok. 14-15, a siedzą od 8 czy nawet od 7!

Bo przecież dobrze jest zapisać się na jakieś kółko przedmiotowe, nauczyciele wtedy przychylniej patrzą, a każdy zachęca na swoje kółko, i jak tu wybrać?

Do tego prace zadane do domu trzeba odrobić, bo panie: z polskiego czy matematyki bardzo ambitne i zawsze zadają sporo do domu...

A gdzie inne lekcje, a gdzie czas na pasje dziecka????

Chciałoby chodzić na jakieś tańce, czy inne zajęcia, bo większość chodzi...

A gdzie angielski czy niemiecki - bo przecież to takie na topie, dobrze jak dziecko w szkole umie ponad program...

Dzieci wieczorem są WYKOŃCZONE, a my razem z nimi, bo chyba nikt nie ma szofera, więc wozić trzeba!!!

Niestety, tak wygląda dzień współczesnych dzieci.

Gość_Meg
            Zgłoś
            Odpowiedz

Krótka pamięć, zawsze tak było, tylko nasi rodzice mniej nam wymyślali dodatkowych zajęć po lekcjach i dzięki temu mieliśmy będąc dzieć więcej czasu wolnego na zabawę

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz

6:12 chodziłam na kółko teatralne w DK, na kurs tańca i angielski, sama sobie wybierałam zajęcia. Nigdy nie brakowało mi czasu na lekcje. Nie oszukujmy się, dziś więcej książek nadrukowali i więcej nauki. W ogóle śmieszna jest ta polityka z podręcznikami. Ćwiczeniówek całe mnóstwo.

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz
            • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 9

a po testach na koniec szóstej klasy napisanych słabo jęczelibyście, że pani za mało czasu poświęca dzieciom i nie wymaga. Niestety, takie życie. Porównajcie chociażby maturę jaką my pisaliśmy z obecną. Dla mnie kosmos. Wszystko się zmienia, życie w społeczeństwie, nauka. Trzeba nadążać za innymi. Poczytajcie o chińskim systemie edukacji, a przecież Chiny to potęga i nie wzięło się to z niczego. Z latania pod blokiem nikt niczego jeszcze nie miał, ale wybór należy do rodzica i dziecka.

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz

Otóż to!

22:15 cytuję: "Chciałoby chodzić na jakieś tańce, czy inne zajęcia, bo większość chodzi... "

Skoro większość chodzi to znaczy, że ma na to czas. Tylko Twoje dziecko nie ma?

Gość_#&@*#
                Zgłoś
                Odpowiedz

7:12 czas jest na wszystko, ale to zawsze kosztem czegoś. Dzieci powinny mieć czas na naukę. No i największy problem u mniejszych dzieci to ciężar plecaków... Plecy mnie bolą jak o tym myślę. No ale do samego j. polskiego 3 książki, ponieważ jeszcze nauczyciel jeszcze nie wie z czego będą korzystać. Kiedyś w małej szkółce były moje dzieci, owszem poziom... poniżej poziomu, jednak były szafki i dzieciaki zostawiały część książek.

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

Chodziło mi o czas na zabawę. Moje poszło rok wcześniej. Dziś ma 10lat, skończyła w wakacje i nie widzę problemu jeśli chodzi o ten ogrom nauki. Moja córka jest z tych co to sobie kolokwialnie mówiąc wrzucą na luz i zero stresu. Jednak są dni, że nie ma czasu na spotkanie czy wyjście na godzinkę a dzieci potrzebują ruchu. Nie jest tak, ze siedzą w necie, kiedy siedzą to siedzą, jednak wolą rolki, rower a na to często brakuje czasu nawet mojemu "luzakowi". Dlatego nie chodzi na angielski, ani zadne zajęcia. Nie mam na to parcia. Jak będzie wolała iść na angielski zamiast na rolki czy sanki zimą to ją zapiszę. Swoją drogą te zajęcia niewiele dają jeśli są grupowe a zabierają cenny czas. Ja jednak problem widzę w gimnazjum. Teraz jedynie ciężar plecaka mnie niepokoi.

Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
              • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 13

6:53 maturę zdałam na piątki, czwórki, ale podstawy jakie miałam po szkole podstawowej dały mi bardzo wiele. Coś dziś nie gra skoro dzieciaki nie mają życia poza szkołą. Ostatnio namawiałam córkę na wyjście do kina ale niestety, miała tak dużo nauki, że jedynie weekendy może spędzić inaczej niż rycie w książkach. Teraz jeszcze nauczyciele straszą, że się ocen nie da poprawić, tak więc jest gorzej niż rok temu. Ja w liceum miałam czas na wszystko, moje dziecko w gimnazjum nie ma czasu na nic i dodam, że nie jest kujonem, uczy się tylko tyle ile musi. Po prostu jak twierdzi marnują czas w szkole.

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz
            • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 11

no tak, bo wcześniej to dzieci chodziły do szkoły na 10 a wychodziły o 13 i w ogóle w domach się nie uczyły... co za bzdury wypisujecie...

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz

Nie, absolutnie. Wracałam o 14,15. Praca domowa i po wszystkim. Jednak jak ja chodziłam do szkoły nauczyciele nie zadawali tak dużo. Na lekcji robiło się zadania, nie było korepetycji a wszyscy umieli. Nauczyciele tłumaczyli do skutku nawet tym "tępszym" jakkolwiek by to nie brzmiało.

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz
4 posty w tym wątku zostały wyłączone z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -