Temat o księżach a tak naprawę o Kościele Katolickim.To co piszesz gościu z 10 56 to nieudolnie wybrany uryweczek historii państwa i kościoła w Polsce.Państwo nasze nic nie straciło na tym że przyjęło chrzest z Rzymu bo dzięki temu zaczęła napływać do nas zachodnia cywilizacja a z nią edukacja i rozwój rzemiosła i rolnictwa.Wiele by pisać,ale i dziś patrząc na cząstkę młodzieży skupioną w organizacjach kościelnych i na młodzież którą skupiają ,,organizacje"nazwijmy post satanistyczne widać różnicę kultury.Każdy ma wybór ,ale czasem strach przejść obok grupy 13, 14 latków wychowanych w rodzinach bez wzorców katolickich.Skrajne to co piszę pewnie trochę przerysowane w obie strony ale tak właśnie to widzę że gdyby całkiem odrzucić wkład KK i jego wyznawców w rozwój naszego państwa to wyglądalibyśmy jak te państwa które do dziś nie wyzwoliły się jeszcze z panowania ustroju totalitarnego,albo znacznie gorzej w ogóle nikt od wieków nie słyszał by już o takim państwie jak Polska a nawet śmiem twierdzić że gdyby nie chrześcijaństwo to pństwo nasze nie miało by szans na powstanie.
-----gdyby nie chrześcijaństwo to państwo nasze nie miało by szans na powstanie ---- końcówka z postu zośki --- tylko przypominam kto błogosławił hitlerowi kto święcił armaty ? Niestety historia mówi coś innego.
Zośka ma rację. W ostatnim czasie widzę jakiś zmasowany atak na KK co jest co najmniej zastanawiające. Nie tacy już próbowali i im nie wyszło więc i teraz nie będzie źle. Szkoda tylko, że niektórzy nie mają własnego zdania i powielają bzdury, które gdzieś zasłyszą lub wyczytają. Oczywiście KK ma wiele wad jak każda instytucja, którą zarządza człowiek, nie jest jednak tak źle jak to się próbuje przedstawiać.
Ale w czym problem? Każdy pluć umie - tylko po co? Przecież jak chcesz to chodzisz do Kościoła i na tace dajesz - a jak nie to ja się jeszcze nie spotkałam z księdzem co by przyszdł do mnie i kazał mi dac !! Zastanawia mnie tylko jedno - skoro tak każdy psioczy - dlaczego są chrzciny, śluby, pogrzeby, dlaczego dziecko do I Komunii posyłać ?? To jest niestety nasza Polska mentalność i dwulicowość !! Nie potrzebujesz Boga i instytucji która Jego "reprezentuje" - nie idź tam !!! A jak chcesz skorzystać z "usługi" to płać i nie dyskutuj!! A przecież wcale nie musisz.....