Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.
                        • Odp.: Komunia na Piaskach - kamerzysta 70 zł od dziecka

Idąc dalej Twoim pokręconym ekonomicznie sposobem myślenia, to gdyby w Polsce ceny usług spadłyby do poziomu bliskiego zeru to mielibyśmy w Polsce boom gospodarczy, bo ludzie by korzystali z nich na potęgę :D Nie stać Cię, nie bierzesz i po sprawie - nie ma żadnego przymusu korzystania z danej usługi czy kupowania danego towaru. Znajdzie się inny chętny. Ja bym chciał jeździć Mercedesem S klasy, ale nie stać mnie i nie psioczę na to że auto kosztuje w salonie ze 300 tyś. tylko jak będę chciał go kupić to zrobię wszystko żeby na niego zarobić zamiast narzekać że cena wysoka i że Daimler-Benz powinien ją obniżyć do poziomu mojego portfela.

Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 37

Odp.: Komunia na Piaskach - kamerzysta 70 zł od dziecka

Videoman jak płacisz 60 zł za wymianę opon to znaczy że przepłacasz ;) Ja płacę 40 a za płytkę z komunii siostra w tym roku zapłaci 35 zł. Da się? Da się ;)

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 58

Robert, to ty...?

Gość_wielbicielka
        Zgłoś
        Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 8

Plyta w hurcie ponizej zlotowki wiec maz 1 zeta ma krwciola brac, bo wiecej to zdzierstwo! A tak serio to sredniej klasy kamera reporterska uzywana przez weselniakow to koszt ok 20 tysi, do tego komp montazowy za podobna wartosc, nie mowie o innych akcesoriach jak oswietlenie, krany kamerowe, steadycamy, jazdy czy slidery ktore tez swoje kosztuja. O dobrym nagraniu dzwieku nie wspomne, ale ok kamerzysta jak juz to wszystko ma niech robi bardziej za Bog zaplac niz ksiadz, bo rodzice wola kupic dodatkowa flaszke na impreze pokomunijna niz zakupic dziecku pamiatke - czy to nie paranoja? bo chyba na impreze pokomunijna wydajecie o wiele wiecej niz 7 dyszek ktore zydzicie?

Gość_asder
      Zgłoś
      Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 9

Co to znaczy KAMERZYSTA ? jest operator...

ludzie nauczcie sie ze niema takiego słowa !

Kupując aparat fotograficzny stajesz się APARACIARZEM ? czy fotografem ?

Gość_Marek
      Zgłoś
      Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 11

70 zł to jest dużo? Pewnie sam wydajesz DZIENNIE po 15zł na fajki, 20zł na flaszkę itd.. a dziecku żałujesz na pamiątkę z Pierwszej Komunii Świętej 70zł JEDNORAZOWO? Oj polaczku cebulaczku, pewnie skarpety, sandały i reklamówka z biedrony.

Gość_Marta
      Zgłoś
      Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 12

Skoro jest pani niewierząca i traktuje Komunię Świętą, jako bufoniasta imprezę, to poco w ogóle wysyła Pani dziecko do Komunii. Poco w ogóle narażać sie na koszty, nie lepiej żyć sobie w swoim laickim życiu dalej, będzie tanio i przyjemnie.

Gość_mkoma
      Zgłoś
      Odpowiedz

a ja słyszałam że 55zł? a nawiasem mówiąc - 10 lat temu płaciłam 50zł...

Gość_Madzia
        Zgłoś
        Odpowiedz

Tylko że 10 lat temu 50 zł było coś warte - ile litrów paliwa można było wtedy kupić, a ile teraz? 10 lat minęło, a ceny są na podobnym poziomie, a powinny być 3x wyższe biorąc pod uwagę podwyżki wszystkiego w okół i spadek siły nabywczej pieniędzy.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 47

55 zł za dwie plyty,nie mylcie faktów!!!!

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 13

Jestem fotografem, więc pokrewna branża i podobne ceny. Usługa fotograficzna to nie handel płytami DVD. Skąd taka cena?

Komunia to praca dwóch fotografów. Jeden pracuje dwa dni, drugi około tygodnia (ten który dopina wszystkie sprawy, robi obróbkę, nagrywa, drukuje zdjęcia, przekazuje je itd.)

Pewnie nie pracuje Pani jako wolontariat, więc fotograf/kamerzysta też chce zarabiać Dajmy na to, że chce mieć tylko 100 zł dziennie bo jego finansowe potrzeby są niskie. Za 9 dni pracy wychodzi 900 zł + Vat + podatek dochodowy. Wyjdzie tego brutto około 1250zł. Za samą pracę. Oj nie, zapomniałem o ZUS-ie: jeden fotograf pracuje więc na czarno, a drugi prowadzi firmę. Miesięczny ZUS dzielony przez cztery tygodnie: 275 zł. Wychodzi więc ponad 1500 zł za robociznę. Przy 50 dzieciach to 30 zł/osobę.

Wydruk 3 czy 4 dużych zdjęć i minialbum oraz płyta DVD w okolicznościowym opakowaniu to około 25 zł kosztu na jedną osobę.

Wychodzi więc 55 zł/osobę.

Do tego doliczyć trzeba koszt amortyzacji sprzętu (około 200 zł/1000 zdjęć), koszt dojazdów, telefony a bywa, że i "ofiarę" dla księdza.

Nadal wydaje się to dużą kwotą i wyzyskiem? No to można "zatrudnić" kogoś taniej- kto sfotografuje/sfilmuje komunię pierwszy i ostatni raz, bo poniżej tej kwoty normalnie się to nie opłaca. Odda coś, co koło fotografii nawet nie stało i nie będzie się nadawać na pamiątkę, a połowa dzieci nawet tego mieć nie będzie.

Gość_scep
      Zgłoś
      Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 15

Jak już się tak podniecacie cenami, to: koszt kamery - ok. 30 tys, pomijając cały osprzęt (statywy, oświetlenie,), które też nie kosztują 50zł; koszt dojazdu, roboczogodziny kręcenia materiału, montaż, który trwa kilka tygodni, a nie 5 minut i z reguły jest robiony przez dodatkową osobę, która za miskę ryżu tego nie zrobi; w zależności od parafii-40-60% dla proboszcza, a jeszcze ZUS, podatki itp. Reasumując, jeśli Ty jako klient płacisz za dziecko 70 zł, to na rękę kamerzysta ma ok 10. Rozumiem, że można wziąć wujka z kamerką za 1000 złotych o zrobi to "za krzywy ryj", albo przysłowiową flaszkę, ale nie dziwcie się potem, że nie ma głów - są tylko nogi i większość podłogi, nie ma nóżek - są brzuchy, a ściany są niebieskie, a nie białe. Jeśli ktoś marudzi o te 70 zł, to proponuję założyć działalność w tym chorym kraju, spędzić niezliczone godziny na kursach, forach internetowych, czytając ile wlezie pisma branżowe, kupić sprzęt, poćwiczyć ileśset godzin ze sprzętem, poszukać klientów, wyrobić układy, poopłacać wszystkie podatki, aha, no i oczywiście trzeba jeszcze z czegoś żyć. Wtedy dajcie znać, czy te 70 zł to jest dużo?

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 17

A ile dzieci jest branych pod uwagę? Za foto do legitymacji płaci się ze 25 zł za strzał i kilka minut roboty. Ile ma wziąć kamerun za kilka godzin filmowania i zapewne dni montowania?

Wymieniłem opony - 80 zł poszło.

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 18

Proszę Kupić sobie sprzęt i legalne(!) oprogramowanie, nabyć umiejętności(tego się nie zdobywa w ciągu 1,5 dodam) dojechać na uroczystość, poświęcić czas na obróbkę(tego się nie robi w 1,5h) wywołać zdjęcia, przygotować wydanie płyty ze zdjęciem, dostarczyć rodzicom, rozliczyć i na koniec policzyć.... o ZUSach nie wspomnę bo to przecież banał,....taniocha! Ile Pani Wyszło? to teraz uwaga, liczę po minimalnych kosztach: sprzet fotograficzny (wcale nie najlepszy, nie robiący sam zdjęcia, nie najdroższy) może zmieści się Pani w 3tys.-5tys. Amortyzacja takiego sprzętu rozłożona jest na 2-3 lata. Fotograf, który będzie u Pani robił zdjęcia podejrzewam, że będzie miał sprzęt za ok.10-20-40tys.,..a przepraszam , przecież to chodzi o film a nie o zdjęcia, więc proszę wszystko (oprócz Zusu mnożyć x2), komputer do obróbki filmu 3,5-5tys minimum. Oprogramowanie do obróbki filmu 4-8tys.(proszę PAni to są na prawdę cały czas autentyczne ceny nie są z kosmosu!) czas na obróbkę filmu + render, moze uda się w tydzień max, jeżeli montaż ma być na przyzwoitym poziomie, 2 wersje, krótsza i dłuższa. I teraz - jedna msza to 100dzieci, mniej? Czy wszyscy kupią film? Nie, zakładamy że kupuje 1/2 ok 2/3 osób Cena 70zł/szt? fotograf trzyma w ręku 3500zł od rodziców. Ile dzieci na komunii w sezonie może sfilmować taki Pan kamerzysta i sprzedać im film? 200-300? Nie wiem, ale przychód na poziomie 20000 max odejmując koszta zostaje mu nadal zarobić i spłacać sprzęt więc jest 15000 na minusie Proszę Pani. Ostatnie pytanie, ile Pani wyda w tym sezonie na wymianę opon? 50-80zł. Ile razy Pani dziecko ma Św. komunię?(przepraszam, ale to było już na prawdę ostatnie pytanie....)

Gość_the man
      Zgłoś
      Odpowiedz

I ja mam ostatnia uwagę, tak sobie liczę ide do dentysty to za 20 min daje 100-200 zł, koszty plomby to kilka groszy, a nie mówiąc juz o wulkanizatorach 15 min wymian opon i niema 60 zł, toz to zdzierstwo, moze by to sobie dali do portfolio.

Gość_mkoma
        Zgłoś
        Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 39

Skoro tak już piszesz o tych Zus'ach i tego typu sprawach. Powiedz mi, dlaczego do tych płytek nie są dołączane rachunki?

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

To poproś bucu o rachunek, wg. prawa jeśli nie posiada się kasy fiskalnej rachunek w formie faktury dostaniesz jak sam o niego poprosisz.

Dwa co ma zus do rachunku i us?

Gość_Skorupczak
          Zgłoś
          Odpowiedz

Po pierwsze nie jestem bucem! Umiesz tylko obrażać? O rachunek nie powinienem prosić, usługodawca mi mi obowiązek go wystawić i tyle! W zasadzie nie jest mi on do niczego potrzebny, jeśli jednak ktoś winduje cenę tłumacząc to kosztami podatków i ZUS'u to krew mnie zalewa jeśli widzę, że rachunku nie ma..

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
7 postów w tym wątku zostało wyłączonych z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
Salon Kosmetyczny Agata Żelazowska
Branża: Kosmetyczne salony
Dodaj firmę