WE WSZYSTKICH PARAFIACH ZNAJA DATE KOMUNII W 2012 A NA PULANKACH OCZYWISCIE NIE,LOKALE JUZ POZAJMOWANE NA PRZYSZLY ROK,PARANOJA,JEST GDZIES LOKAL GDZIE MOZNA ZAMOWIC KOMUNIE NA 2012??
po co tyle hałasu/nie używaj caps locka/ proponował bym Łysice
no już bez przesady
ja datę komunii córki poznałam w październiku, gdy chodziliśmy na różaniec i jakoś lokal zdążyłam zamówić
bez przesady, naprawdę
ja również lokal zamawiałam około pół roku przed komunią, a poza tym chyba każda parafia ma jakąś stałą niedzielę w którą są komunie, np. na Piaskach komunie są zawsze w drugą niedzielę maja więc łatwo sobie sprawdzić który będzie wypadał i zamówić lokal a nie panikować, jak tak dalej pójdzie to lokal na komunię będzie trzeba zamawiać na 4 lata przed.
jejku, jeszcze jedne sie nie skonczyły a juz na 2012 chca lokale zamawiac. Paranoja! To nie wesele! Ja konkretna date poznalam pod koniec wrzesnia, na pierwszym spotkaniu rodziców. Co prawda ja robiłam bardzo kameralne przyjecie w mieszkaniu ale wiem, że rodzice innych dzieci zamawiali w pazdzierniku i tez nie bylo jakiegos wiekszego problemu. Ze swojej strony moge jedynie polecic ziemianska. Mielismy tam wesele i jestesmy zadowoleni.
Ale masakra,niedługo lokal na Komunię trzeba będzie zamawiać wcześniej niż na wesele!!!
Ja zamawiałam w lipcu termin na rok następny, a było to.... 4 lata temu.
dejta se ludzie spokój z tymi komuniami bo cuda wyprawiacie, w domu normalnie jak Bóg przykazał a nie po lokalach się włóczta!
Święta prawda(to co w komentarzu wyżej),komunia powinna być skromna i wystarczy miejsca na pewno w domu.Cóż nasze społeczeństwo to zastaw się a nie daj się,po co tyle krzyku ,przecież to uroczystość bardziej duchowa dla dziecka a nie zastawna dla rodziny.A może na 5 lat będą ogłaszać datę, to państwo zdążycie zamówić sale,ale później to już większość dzieci nie zna drogi do kościoła tylko jak 1 komunia -to żeby każdy widział.W niedziele to graja pod blokami lub jeżdżą na deskorolkach,po co do kosciola -przecież już po wszystkim.........
Wbrew pozorom nie masz racji... Zgadzam się,że komunia powinna być skromna-ale jedno nie przeczy drugiemu...Komunia jest 9powinna być) wielkim przeżyciem dla dziecka.I dla jego rodziców też.Więc zamówią salę, obiad dla gości nawet jeśli nie mają dużej rodziny i cały swój czas i uwagę mogą poświęcić dziecku...Kilka lat temu moja siostra wyprawiała przyjęcie w domu-najbliższa rodzina-dziadkowie, rodzeństwo rodziców z dziećmi i wyszło 20 osób...Już kilka dni wcześniej znoszenie krzeseł od rodziny ( bo w przeciętnym domu jest max 10...-z taboretami), kupowanie produktów na obiad ( sam rosół dla tylu osób to kocioł),potem gotowanie, podawanie, sprzątanie....Dla dziecka nie miała czasu!!! Pewnie, ze jej pomagaliśmy-ale wiele to nie dało -to ona była gospodynią.Żal było patrzeć.Ja jej błędu nie powtórzę i lokal będę zamawiać jak wcześnie się da, żeby w pełni skupić się na dziecku !!!
Wielkim przeżyciem powinna być jeśli rodzice umieją to dziecko przygotować do tej komunii, DUCHOWEJ, a jeśli I Komunia dla rodziców kojarzy się z imprezą, z prezentami, z kasą, z wykwintnym jedzeniem, z super ciuchami (może nawet rewia mody) to proszę państwa pobłądziliście solidnie. To oznacza, że nie macie pojęcia czym jest Kościół i czym są Sakramenty. A iść pod prąd świata też wam niewygodnie, więc trzeba się zastawiam, w końcu goście i tak zwrócą - dokąd idziesz człowieku?
Zresztą jacy rodzice takie dzieci, jacy rodzice taka duchowość.
Tak, a najważniejsze kto jaki prezent dostanie, w co będzie ubrany i co znajdzie się na stole. Komercjalizacja w tej dziedzinie jest przeogromna. To już nie jest przeżycie duchowe, ale finansowe - dzieci potem w szkole chwalą się tym co dostały, a nie tym co przeżywały w związku z sakramentem.
Gość 13:44 ma 100% racji. Ja wiem, że dla niektórych ta prawda jest niewygodna ale i tak jej nie zmienicie.
Nie człowieku, zrobię dziecku komunię nie zapraszając nikogo z rodziny. A co tam impreza komunijna, niech się cała rodzina obrazi, a ja ich i tak nie zaproszę!
Zastanów się, zanim coś napiszesz.
Powtarzam: WSZYSTKO JEST WAŻNE. Przygotowanie duchowe na pierwszym miejscu, ale spotkanie w gronie rodzinnym na przyjęciu komunijnym również!!! Dla dziecka jest ważne czy przyjedzie najbliższa ciocia, wójek, babcia, dziadek. Dziecko też chce podzielić się swoim szczęściem z osobami które kocha.