Pomocy!!!wada nie do wykrycia,mam fiata seicento 900 z instalacja gazowa non stop pali mi komputer zaden mechanik mi jeszcze nie pomogl podpinany byl pod komputer nic nie wykrylo,jezeki ktos z was mial podobna sytuacje prosze o odpis.
po co w seicento gaz??? benzyny pali 5-6 litrów i jeszcze władowywać w małym samochodzie instalacje... ludzie...
sprawdź sam albo elektryk samochodowy czy jest dobre połączenie elektryczne z masą, brat tak miał kilka lat temu
Żle wyregulowana instalacja gazowa. Komputer wykrywa zły skład mieszanki i wywala błąd.
"pali komputer" nie rozumie to co troche nowego kompa kupujesz,czy wywala ci błąd tzw marchewe? jeśli bład masz tylko na gazie a na benzynie jest ok to musisz oszukać kompa przez dodanie rezystora w obwód wtrysku.
To co trochę musisz wymieniać puszkę IAW16 ?? Sprawdź masę między budą a silnikiem i akumulatorem.
tak juz wymienilem 4 puszke iaw16 auto nawet bylo w serwisie fiata naprawili po czym sie spalil nastepny ale mialem roczna gwarancje i zrobili mi za darmo,dzisiaj zauwazylem ze po przejechaniu okolo 20 km bardzo zagrzal mi sie akumlator co mi dalo do myslenia ze to moglbyc akumlator bo juz ma 5 lat i byl na wykonczeniu,mogl powodowac spadki i wzniesienia napiecia i to moglo byc przyczyna,wymienilem go.
Ja miałem podobny przypadek w puncie 98r 1,1 (dwa razy wymiana w przeciągu miesiąca) okazało się ,że duże wahania napięcia przy rozruchu powodowały uwalenie kompa po wymianie akumulatora jest OK
Jeżdżę od trzech lat bez problemu
To by się zgadzało bo od pół roku mam bardzo słaby akumulator, z tym ze mam instalacje gazową i raz mi spaliło komputer na instalacji gazowej no ale w sumie jeżdżę na gazie
I co z tym komputerem który jest teraz działa bez problemu na nowym akumulatorze bo ja też podejrzewam że mógł być problem ze spadkiem napiecia i to paliło komputer .słaby akumulator to czesto duże problemy.
tak narazie jest dobrze jezdze na benzynie i chodzi super,po mimo tego ze mam 2 letnie instalacje gazowa jezdzaac na gazie musialem grzac silnik a i tak czesto mi gasl na biegu jalowym musze podjechac do gazownika albo moje auto nie lubi gazu i tak sie zachowywalo.
To jeszcze powiedz czym się objawia uszkodzenie iaw16, jakie błędy zgłasza. To prosty komputer, choć ma w sobie kodowane elementy. Może wystarczy przeprogramować procesor i będzie hulał.
wiesz co po wlaczeniu zaplonu po kilku sekundach zaswieci sie kontrolka wtrysku i ona juz nie gasnie i wtedy wiem ze komputer sie spalil,nie mam programow do komputera ani kabli mi to robil mechanik.
A nie blokuje Cię czasami immo. Tylko wtedy powinien palić na gazie , a na benzynie nie ze względu na brak sterowania wtryskiem
nie mam juz immo mechanik skasowal z komputera