10 kandydatów - wszyscy oprócz prezydenta Bronisława Komorowskiego - ma wziąć udział w debacie prezydenckiej w TVP 5 maja. Błąd czy dobra decyzja głowy państwa? - Komorowski popełnia błąd. Przewiduję, że po tej debacie Komorowski straci ok. pięciu punktów proc. - ocenia dr Wojciech Jabłoński. A dr Rafał Chwedoruk zwraca uwagę, że Komorowski mógłby wziąć przykład sam z siebie i na debatę przyjść - mimo wcześniejszych zapowiedzi, że go nie będzie - tak jak w 2010 r.
Dla Dudy w końcu udział w debacie to także okazanie szacunku dla oponentów. Duda ma poparcie nawet 10-krotnie wyższe niż niektórzy spośród nich, to jednak pokazuje "jestem skromny i nie wywyższam się" - opisuje Chwedoruk.
Zyska wiele nie biorąc udziału w tym wydarzeniu, nie straci. Dobra decyzja.
Straci ale to akurat mnie cieszy.
Dokładnie. Przecież to bez sensu. 1,5 min dla każdego na swoje przesłanie. Głupota totalna. W II turze tak, ale teraz jest to zbędne.
Nawet lepiej, bo i tak odpadnie w Iszej turze.
Głupota totalną to jest twierdzenie, że prezydent nie musi... Przez całą kadencje pokazał, że jest beznadziejnym prezydentem, a teraz miga się od prezentowania programu, bo go wcale nie ma. On jedynie widzi jaka to Polska stała się piękna i bogata... Skoro tak jest to niech opowie o tym wszystkim tym 3 mln Polaków, którzy opuścili kraj za jego kadencji. I niech powie jak ma zamiar sprawić abyśmy byli jeszcze piękniejszym i bogatszym krajem... Ja chcę to usłyszeć. Człowiek, który nie chce skonfrontować swoich poglądów i programu z poglądami i programami innych kandydatów, nie jest wiarygodny i sprawia wrażenie osoby nie godnej objęcia takiej funkcji.
A uważasz , ze jak Duda czy ktokolwiek inny wygra, to te 3 mln nagle cudownie wrócą? cudów nie ma, wyjedzie jeszcze wiecej.
Bredzisław woli jak dziennikarze mają ustawione pytania na kartkach, a tak zacznie bredzić. Niech postawia puste krzesło z jego nazwiskiem, zeby kazdy widział jak olewa wyborców.
Właśnie boi się że znów palnie głupstwo.Zwierzchnik sił zbrojnych się boi?
nie wiem czy wrócą.
ale mam nadzieję, że wtedy kolejne 3 mln NIE wyjadą.
Nie wiem czego się boi ?
Lepiej jak straci 5 % wyborców nie przychodząc na debatę, niż jak przyjdzie i wypali coś głupiego to wtedy straci ze 40% wyborców. Jego sztab wie co robi. On jest najsłabszym ogniwem tej kampanii.
Jakiego programu? Prezydent jako instytucja moze jedynie zglaszac ustawy lub je czasowo wetować co jedynie moze spowolnic wejscie w zycie ustawy a nie zatrzymac proces. Kazdy z tych kandydatow ktory mowi ze tak nazmienia po jego elekcji poprostu klamie bo nie bedzie mial instrumentow do wprowadzenia tych swoich obiecanek w zycie. Praktyczny przyklad ze tak jest to Kaczynski za rzadow PO. Dlatego ja wole isc na grilla niz na te smieszne wybory 10.
Góralu doczytaj sobie kompetencje prezydenta w necie albo gdziekolwiek. Poza tym mając "jedynie" inicjatywę ustawodawczą może zmieniać Polskę, o ile jest w stanie przeforsować swoje pomysły. W tym celu musi dogadywać się z partią rządzącą, inaczej będzie jak za Kaczyńskiego: on przeszkadza PO, oni przeszkadzają jemu, wszyscy się wzajemnie oskrażają i nic z tego nie wynika dla Polski i Polaków.
Kompetencje Prezydenta sa opisane jedynie w Konstytucji RP a nie w "necie albo gdziekolwiek" Piszesz to co teraz ci kandydaci glosza co moim zdaniem jest dosc slabe jesli nawet tego nie sprawdzasz. A ustawe rownie dobrze moze zglosic 100tys zwyklych obywateli lub kilkunastu poslow, wiec faktycznie wyjatkowo wazna osoba w tym procesie jest PRezydent ktokolwiek nim zostanie. Troche samodzielnego myslenia - polecam
to konstytucji nie ma w necie?