witam proszę o poradę zarabiam najniższa krajowa komornik mi przysłał pismo że mi zajmuje 50% wynagrodzenie czy ma takie prawo??jeśli tak to ile może mi potrącić??
Ma takie prawo,a na umowę zlecenie może zająć całość wynagrodzenia.
25% z wynagrodzenia a za alimenty chyba 50%
witam ,jeśli pracujesz na umowę o etat komornik musi zostawić kwotę wolną od zajęcia jest to minimalne wynagrodzenie , to co zarabiasz ponad tę kwotę może zabrać w przypadku długów nie będących alimentami , przy dlugu alimentacyjnym nie ma tego ograniczenia , natomiast umowy zlecenie czy też o dzieło nie podlegają ochronie ,
kwota najnizszego wynagrodzenia (1600 zl) jest wolna od zajecia. nic nie moze zabrac.
Może i zabierze - zachcialo się długów robić to teraz trzeba płacić. Rada robic na czarno
Co za głupoty 13:19. Najpierw się dowiedz, jakie jet najniższe wynagrodzenie, a później będziemy rozmawiać;]
co za glupoty SERVER piszesz? nie znasz sie to milcz!!!
SERVER jakie wedlug ciebie jest minimalne wynagrodzenie?
Jeżeli to są zaległości alimentacyjne to nie ma kwoty wolnej od zajęcia. Wtedy max może zająć 60% wynagrodzenia. Możesz nie mieć za co żyć ale płacić musisz.
Zgadza się, jeśli chodzi o zaległość alimentacyjną komornik może zrobić zajęcie.
2/3 twojego wynagrodzenia moze zając komornik.
Jeżeli masz najniższą krajową, tj. 1600 zł brutto i masz zajęcie komornicze, ale niealimentacyjne, to NIC Ci nie może zabrać. 50% to jedna sprawa, ale kwotą wolną od potrąceń jest najniższa krajowa, więc pracodawca nic nie odprowadzi dla komornika. Poinformuje go tylko, że nic Ci nie może potrącić, bo zarabiasz 1600 zł.
Na potwierdzenie znalazłem:
http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/InterpelacjaTresc.xsp?key=78DF05B3
Dlatego zapis w statucie jest ok, i trzecia kadencja również. To są tzw. kruczki prawne.
Sorry, powyższe miało być w innym wątku, ale jeszcze powyższy post jest true :))
nie jest to zajecie alimentacyjne mam umowe o prace na okres próbny
Czyli nic nie będziesz miał potrącane.
Mi zabierał ale już nie zabiera bo pracuje "dorywczo" i skasowałem konto w banku i mam święty spokój hehe