To tylko interpretacja jakiejś kancelarii i linia oskarżenia jaką będą prezentować przed sądem jeżeli ich wynajmiesz.
I zgodnie z tym co napisali to - może ale nie musi zostać uznane za naruszające prawo. Każdy przypadek takiego nagrania jest indywidualny co do sytuacji i to sąd decyduje czy nagranie było nie było legalne.
Czytaj ze zrozumieniem.
Numer rejestracyjny to nie dane osobowe, jakby tak było każdy jeździł by bez tablic bo są ogólno dostępne dla każdego, pomyśl pięć razy logicznie zanim coś napiszesz.
To nie są dane osobowe, ale dane identyfikacyjne wliczane do danych niejawnych.
I dlatego identyfikację na podstawie numeru rejestracyjnego może przeprowadzić np. policja, a nie każdy. Same numery są jawne - przecież jest obowiązek ich umieszczenia na wyeksponowanej tablicy rejestracyjnej. .
Są to dane na podstawie których możliwa jest identyfikacja osoby. Jak najbardziej są więc to dane podlegające pod ustawę o ochronie danych osobowych.
Poniżej artykuł z wyjaśnieniem
https://www.zakiewicz-adwokaci.pl/a,28,kamerki-w-samochodach-porada-prawna-dla-kierowcow.html
Co to za tajemnica numer rejestracyjny i marka? Przecież to widać gołym okiem. Nikt nazwiska nie podaje.
Jednak na podstawie tych danych można łatwo zidentyfikować konkretną osobę, więc dane te podlegają ochronie danych osobowych.
damski bokser? żenada...
Według bazy na https://www.ufg.pl ten pojazd nie ma OC
Poczytaj może w wyjaśnieniach powody, dla których może pokazywać się taki komunikat na tej stronie...
mysle, ze Policja juz sie tym zajela... bo przeciez czytaja to forum nagminnie.
Jak nie... AXA
Polisa wykupiona parę dni temu.
Wszystkim, którzy tak potępiają tego kierowcę przypomnę, że kobieta zajechała mu drogę, jak zauważył założyciel wątku - przez nieuwagę. A teraz przypomnę, że najważniejsze na drodze jest zachowanie należytej uwagi. Gdyby mu zajechała drogę chwilę później i doszłoby do groźnego wypadku, to byłaby wina tej kobiety, a nie jego.
Kultura na drodze jest ważne, a jego chamstwo już z niego nie wyjdzie, jednak pamiętajcie, że ta kobieta mogła wysłać kilka osób do szpitala przez swoją nieuwagę...
To co, wg ciebie, może miał ją od razu zabić za to na miejscu? Nic nie usprawuedliwia chamstwa i tyle
Czy ty przeczytałeś ze zrozumieniem to co napisałem? Chyba wyraźnie napisałem, że chamstwo z niego nie wyjdzie, ale to nie on stworzył zagrożenie...
Ale temat nie jest o zagrożeniu jakie spowodowała kobieta (bo to jest oczywiste jeśli zajechała drogę) tylko o zachowaniu faceta w tej sytuacji. Mnie też czasem ktoś podjedzie, bo zmienia pas, nie daje kierunku i nie patrzy, że ja już na tym pasie jestem tylko jedzie na oślep i muszę ostro hamować. Albo ktoś nagle ze strzałki warunkowej wyjeżdża mi prosto pod maskę, no to co strąbię go ale nie lece do bicia no ludzie. Agresja za kółkiem, kiedy ktoś dostanie szału też może spowodować wypadek bo człowiek jest w emocjach.
Zostanie zgłoszony za policje i wytoczona będzie sprawa, za zniesławienie i chęć pobicia kobiety.