Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Kto zostanie nowym Prezydentem RP
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Każda włoska rodzina straciła prawie 50 tys. zł od wprowadzenia euro

Ilość postów: 66 | Odsłon: 5625 | Najnowszy post
  • Każda włoska rodzina straciła prawie 50 tys. zł od wprowadzenia euro

W ciągu 10 lat, jakie minęły od wprowadzenia euro, siła nabywcza pieniędzy włoskich rodzin klasy średniej spadła o 39,7 procent - wynika z raportu, sporządzonego przez organizację obrony praw konsumentów Codacons.

Według przedstawionych w piątek obliczeń przeciętna włoska rodzina straciła w tym czasie w rezultacie różnego rodzaju podwyżek średnio 10850 euro.

W sprawozdaniu, przygotowanym w związku z przypadającą w styczniu 10. rocznicą wprowadzenia wspólnej europejskiej waluty podkreślono, że w ciągu tej dekady doszło do licznych, często nieuzasadnionych podwyżek, między innymi cen paliw i wielu artykułów.

"To prawdziwa masakra dla kieszeni włoskich rodzin" - stwierdziła dosadnie organizacja Codacons w wydanym oświadczeniu. Przypomniała, że to ona w styczniu 2002 roku ujawniała masowe zjawiska spekulacji i ogromnych podwyżek cen, wynikających z oszukańczego przeliczania lirów na euro przez handlowców.

"Zostaliśmy wówczas oskarżeni o eurosceptycyzm i medialny terroryzm, podczas gdy dzisiaj wszyscy przyznają nam rację, ponieważ dowody tego, co się wtedy stało, każdy ma przed oczami" - oświadczyli obrońcy praw konsumentów.

(PAP)

Gość
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Każda włoska rodzina straciła prawie 50 tys. zł od wprowadzenia euro

Masz racje powinni zostać przy lirach ich wartość spadła by dużo więcej i szybciej .Rozumiem ,że paliwo ,jedzenie,papierosy by bez Euro nie drożało :P .

Czlowiek
      Zgłoś
      Odpowiedz

rozumiem, że jako ekonomista masz w tej sprawie coś więcej do powiedzenia czy podobnie jak pismen - wyśmiać, wykpić?

Może nie jestem tak światły jak ty i nie znam się na ekonomii światowej (czekam więc na oświecenie z twojej strony) ale będąc we Włoszech kilka tygodni po wprowadzeniu Euro wiem, iż Włosi narzekali na ogromną podwyżkę cen w sklepach spowodowaną tzw. zaokrąglaniem przeliczników lira na euro wyłącznie do góry.

No ale to są tylko śmieszne fakty. Prawda?

ps. zauważyłem od wielu miesięcy iż z pismenem macie tu stały dyżur. Jesteście tu na etacie?

Gość_rob2004
        Zgłoś
        Odpowiedz

Moja rodzina też ,tam była i znam narzekania ale jednocześnie się orientuje ile zdrożało paliwo i inne czynniki .

Gdyby mieli Liry przy ich kłopotach budżetowych mogli by poczuć dopiero co to inflacja :P ,jeżeli uważasz inaczej przedstaw te swoje argumenty zamiast pisać slogany .Śmieszą mnie ludzie dorabiający ideologie do swoich potrzeb .

W przeciwieństwie do wielu pieniaczy podpisuję się pod tym co pisze .

Czlowiek
          Zgłoś
          Odpowiedz

prawda nie jest pieniactwem - nawet jeśli będziesz ten wytarty slogan pisał setki razy dziennie.

chcesz argumenty? Argumenty przedstawił gość a ty go wyśmiałeś. Moc może to ja poczekam na twoje, abyś to ty udowodnił iż euro nie wpłynęło |(czy raczej nie było jednym z czynników) obecnej sytuacji Włochów.

Gość_rob2004
            Zgłoś
            Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 4

Odp.: Każda włoska rodzina straciła prawie 50 tys. zł od wprowadzenia euro

a co mnie to obchodzi ile stracił Włoch,żyję w Polsce, w Ostrowcu

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

nie rozumiesz? naprawdę? Dobrze to ja Ci to wyjaśnię.

Gość z 7.36 chciał tylko uświadomić nam, że euro które przypomnę miało być wprowadzone w 2011 roku w Polsce nie jest żadnym cudem i może przynieść więcej szkody niż pożytku - gość umieścił to jako ostrzeżenia dla nas. A ty skwitowałeś to jedynie szyderczym komentarzem.

Gość_rob2004
          Zgłoś
          Odpowiedz

Mam klaskać do nieobiektywnego artykułu ? ,miało być ale jeszcze długo nie będzie przede wszystkim dlatego ,że od lat żyjemy na kredyt który większość uważa za coś naturalnego .

Czlowiek
            Zgłoś
            Odpowiedz
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 9

Jakby gosc policzyl ile stracil przez to, ze jestesmy poza strefa euro byloby ciekawsze.

pismen
            Zgłoś
            Odpowiedz

Raczej nie straciliśmy :P ,gdyby wszystkie kraje Uni przestrzegały zapisów było by może ok ale równie dobrze mogło by być jak w Szwajcarii gdzie wartość waluty poszybowała w kosmos i teraz mają problem ,podobnie jak swego czasu Japonia .

Euro jest korzystne dla handlu ,nie masz niespodzianek ,że towar z dnia na dzień stanie się niechodliwy ze względu na wzrost jego wartości na zewnątrz lub wewnątrz jak sprowadzasz części .U nas nie sądzę by w ciągu 10 lat jakiś rząd zdusił deficyt do 3 % ,to w naszym przypadku około 6 miliardów zł :)

Czlowiek
              Zgłoś
              Odpowiedz

ha ha ha ... pismen i człowiek ... towarzystwo wzajemnej adoracji. Gdybym urodził się wczoraj to może uwierzyłbym w to co piszecie.

Jak już napisałem - to wami rządzi ideologia.

"Fakty zaprzeczają temu co mówię? Tym gorzej dla faktów". Prawda?

Wszyscy już zauważyli do czego doprowadziła waluta euro - to nie jest ideologia panowanie, to są fakty. Wystarczy włączyć TV, wystarczy przeczytać jakąkolwiek gazetę, wystarczy otworzyć jakikolwiek portal.

Strefa euro jest w kryzysie w jakim nie była od za zakończenia II wojny światowej (chodzi oczywiście o kraje). Temu też zaprzeczycie?

Niejaki pan Milton Friedman (kojarzycie) powiedział iż euro to katastrofa ekonomiczna dla Europy - i nie utrzyma się więcej niż 10 lat. Chyba nie wiele się pomylił. Prawda?

Gość_rob2004
                Zgłoś
                Odpowiedz

Raczej towarzystwo ludzi, ktorzy nie strzelaja z pustej armaty. Ale zrozumienie wymaga czegos wiecej niz populizm.

pismen
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

kolejny "argument" pustosłowia - szkoda tylko, że przestaje on już działaś. Już nikt się na to nie nabierze.

Gość_rob2004
                    Zgłoś
                    Odpowiedz

"Nabierzesz" sie jak wlaczysz inny sposob myslenia, obalenie socjalizmu w glowie jest nieco trudne. Kryzys w UE bylby i tak, nawet jesli nie byloby Euro, wynika to nie ze wspolnej waluty, ale zmian ogolnoswiatowych.

pismen
                      Zgłoś
                      Odpowiedz

byłby ale dosięgnąłby kraje "nieroztropne" a nie całą strefę. Euro spowodowało iż takie kraje jak Grecja ukrywały skrzętnie swoje problemy pod "kołderką" tak długo jak się dało i dopuki nie rozsadziły one całej strefy.

Gdyby miałyby swoją własna walutę musiałyby wcześniej wprowadzić reformy a tym samym byłyby one znacznie mniej bolesne.

Gość_rob2004
                        Zgłoś
                        Odpowiedz
                • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 13

Nie obchodzi mnie co ktoś napisał i powiedział mam własny mózg i staram się go używać .Zasada była bardzo dobra ,mimo że przypominał trochę "wróbla" transferowego .

Zapytał bym inaczej które państwo zastosowało się do tego co podpisało ? chyba niewiele ich było o ile jakieś w pełni jakiekolwiek to zrobiło .

Twoja opinia niespecjalnie mnie obchodzi ,masz do niej prawo .Przykro mi ale telewizora praktycznie nie oglądam .

Lubisz sięgać głęboko może sięgnij jeszcze dalej do lat 20 ;) wtedy panował zdaję się Twój ulubiony i idealny ustrój ^^ .

Czlowiek
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

człowiek- jak zwykle nic nie oglądasz, nic nie czytasz ... ale wiesz i jeszcze więcej rozumiesz. Nawet więcej od takich ludzi, którzy dostawali nagrody Nobla z dziedziny ekonomii.

Skoro rzeczywistość nie dorosła do ideologii wcale nie znaczy, że założenia były złe. Czekaj, czekaj ... ostatnie takie teorie to słyszałem rzeczywiście chyba w PRL-u. Tam też mówili że założenia były dobre - tylko ludzie nie dorośli. Prawda?

Gość_rob2004
                    Zgłoś
                    Odpowiedz

Nigdzie nie napisałem ,że nie czytam wiec nie kłam -nie oglądam TV to może niezrozumiałe dla takiego światłego człowieka jak Ty ale to nie mój problem .

Założenia socjalizmu nie są całkiem bee ,przynajmniej wole wizje europu w kierunku obecnej Europy zachodniej może bez przesadnego socjalu jaki tam jest niż w kierunku świata lat 20 poprzedniego wieku co zdaje się jest Twoim marzeniem .

Czlowiek
                      Zgłoś
                      Odpowiedz
2 posty w tym wątku zostały wyłączone z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
"Ilando" Grzegorz Drogosz
Branża: Komputery
Dodaj firmę