Może zacznij od przeczytania starego testamentu :)
Tyle, ze KK nie opiera sie na Starym Testamencie ;-) czy ktos z Was slyszal, bedac w kosciele, czytanie ze ST? Ewangelie, Listy Apostolskie zawieraja apoteoze milosci i przebaczania, dlatego niesluszne jest powolywanie sie na Biblie jako wskazujaca TAK za kara smierci w przypadku naszego kraju :-)
No to teraz dobrą bzdurę walnąłeś. Kościół katolicki uznaje za święte 46 ksiąg Starego Testamentu i 27 Nowego Testamentu. W KK obowiązuje tradycja Lecto selecta, wg. której podczas liturgii odbywają się 3 czytnia - 1 ze Starego Testamentu, 1 z listów apostolskich i 1 z Ewangelii. Mało tego - zacytowany wcześniej przeze mnie fragment znajduje się w lekcjonarzu liturgicznym KK.
22:44, historia KK zaczyna się od Jezusa i bazuje na tradycji apostolskiej, tym samym podkreślając miłość Boga i bliźniego. Oczywiście, że ST i NT stanowią całość Biblii i odnoszą się do tego samego Boga. W końcu dekalog, który stosuje KK to ST, jednakże myśl KK odnosi się od początku słowa Jezusa.
Już Ci udowodniłem, że piszesz głupoty, bo na każdej mszy jest czytanie ze ST, którego jak twierdziłeś nie ma, więc przestań się pogrążać.
09:27 Gienek ma rację, że katolicyzm to głównie Nowy Testament. Prawdy ze Starego czerpie, ale opiera się głównie na nowym przykazaniu (przykazaniu miłości, które dał Jezus). W Starym Testamencie jest mowa o karaniu śmiercią, ale nasz Kościół opiera się już na nowych zasadach - zasadach nowotestamentowych.
Tu się mylisz Gienku. Bardzo często czytane są teksty Starego Testamentu w Kościele.
A słyszałeś kiedyś o niejakim Jezusie i jego nauczaniu?
Wszyscy jesteśmy za karą śmierci, tylko kto CV na etat kata złoży? ;-)
Ja. To by byla moja wymarzona praca! Wreszcie poczulbym sie spelniony ;-)
Tekst Biblii mozna interpretowac i rozciagac niczym gume do majtek. Cala wiara katolicka oparta jest na przetworzonych przez Judajczykow wierzeniach, legendach starohinduskich i sumeryjskich. Katolicyzm rzymski dodal do tego jeszcze troche tzw. poganskich gusel z okupowanych europejskich krajow i na tych fundamentach strzyze swoje owieczki.
Caly program KNP jest dobry, wystarczy sie troche wiecej o nim dowiedziec
a moze zastanowcie sie co w przypadku pomylki? :) dla wiezienictwa to moze bylo by lepiej bo nie tzeba by placic wysokich odszkodowan za odsiadke ... postaw sie na miejscu niewinnie osadzonego :) daleko nie trzeba szukac pare dni temu wlasnie jeden wyszedl niewinnie osadzony i co w wiazku z tym ? co na to biblia? zwlaszcza gdyby byl stracony....
Gdyby polskie sądy i prokuratury oraz policja działały tak jak powinny to prawdopodobieństwo pomyłki zostałoby zminimalizowane niemal do zera.
martik za dużo zeitgeist przedawkowałaś.