Jednym z większych błędów współczesnej ludzkości jest likwidacja kary śmierci. Dziwi fakt i jest co najmniej niezrozumiałym że 80 procent społeczeństwa jest za a 80 procent polityków przeciw. Dziś ktoś zamordował całą rodzinę na podkarpaciu. Nawet Biblia nie ma nic przeciwko, wręcz przeciwnie. A wy jak myślicie?
Ja jestem ZA !
Brak "straszaka" w kodeksie karnym dla potencjalnych morderców .
Przykładem może być to : http://czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,48725,15144906,Szef_gangu_i_zabojca_ojca_skazani__Wyrok_jest_prawomocny_.html (przeczytajcie uzasadnienie sądu - po prostu kpina !! ) .
A swoją drogą kara śmierci powinna wrócić, a jej wykonywanie winno być upubliczniane w mediach (rzecz jasna po 22:) ) .
dla niektórych bandytów to jedyna słuszna kara.też jestem za
za jak najbardziej. Zniknąłby problem przeludnienia więzień, a podatnicy przestaliby płacić na zwyrodnialców. Ostatnio doszły mnie słuchy, że więzniowie jedzą lepiej niż pacjenci szpitali. Widzicie w tym sens? Zabije, zgwałci, zamkną go i nie martwi się o dach nad głową , o pracę , o pieniądze, rachunki, jedzenie, opiekę medyczną. A tak to czapa i po kłopocie. Powinno być "oko za oko, ząb za ząb"- co zrobiłeś ty zrobią tobie. Aż mi się niedobrze robi jak pomyślę, że z moich podatków je, leczy się i nic nie musi robić ktoś kto dajmy na to zgwałcił i zabił czyjeś niewinne dziecko!!!!!!!!
A odkąd to sądy są nieomylne.Oczywiście nie słyszeliście o pomyłkach sądowych i skazanych na śmierć niewinnych ludziach.Zapewne chcielibyście znaleść się w takiej sytuacji.Skoro tak miło jest spędzać wiele lat w więzieniu to skąd tyle samobójców.To co jest wyższą karą?
jak osoba ktora sie zabije ma odczuc kare?
Ja również "za" - za kilkukrotne zabójstwo z zimną krwią 25 lat kary. A w więzieniach...? - stawka żywieniowa wyższa niż w szpitalach i to wszystko z naszych pieniędzy. A po 25 latach okazuje się, że morderca zostanie wypuszczony i będzie dalej robił swoje. SKANDAL!!!
jestem za KS-em nawet za wypadek śmiertelny z udziałem nietrzeźwego kierowcy włacznie
Przypomnijcie sobie sklad Komisji Praw Czlowieka i Praworzadnosci Senatu RP I Kandencji. To czlonkowie tej komisji m.in. zamieniali wyroki kary smierci orzeczone w epoce PRL-u, na inne. To dzieki paniom oraz panom z tej komisji, Trynkiewicz wyjdzie na wolnosc.
Oczywiscie Jaroslaw twierdzi, ze to wina Tuska :D
Hipokryta !
Chyba nie zrozumiałaś słów Kaczyńskiego. Zarzuty Kaczyńskiego wobec Tuska w sprawie Trynkiewicza są zupełnie zasadne. Winą Tuska i jego rządu jest opieszałość we wprowadzeniu ustawy o postępowaniu wobec osób z zaburzeniami psychicznymi stwarzających zagrożenie życia, zdrowia lub wolności seksualnej innych osób, którą Komorowski podpisał ponad miesiąc temu. To właśnie przez tą opieszałość ustawa ta nie obejmie Trynkiewicza. To właśnie za to winą obarcza on Tuska, i to całkowicie słusznie, a nie za amnestię.
Przeczytałaś tytuł akapitu w jakimś artykule ale ewidentnie nie przeczytałaś (bądź nie zrozumiałaś) akapitu i na tej podstawie wyciągasz fałszywe wnioski. Oczywiście mogę zarzucić Ci jeszcze manipulację ale wolę uznać, że jesteś osobą inteligentną, która do manipulacji by się nie posunęła.
Doskonale zrozumialam ;) Lecz najpierw powinien miec zal do swojej osoby, poniewaz to Kaczynski maczal swoje paluszki w przygotowaniu abolicji dla Trynkiewicza. A teraz usprawiedliwia swoja niefortunna decyzje zwaleniem calej winy na Tuska. Nalezy miec pretensje do Kaczynskiego oraz reszty czlonkow Komisji Praw Czlowieka i Praworzadnosci. To oni mieli czelnosc podwazyc orzeczenie sadu, ktory postanowil wyeliminowac delikwenta ze spoleczenstwa.
Co teraz pozostalo Jaroslawowi ? Zapudrowac syfa i glosno krzyczec "Wina Tuska !".
A podobno 98 % to katolicy w tu prosze....
A ty Thor ze Skandynawii?Biblia nie jest przeciwko karze smierci zatem Pan Bog rowniez nie!
To ja teraz proszę o wskazanie konkretnych fragmentow w Nowym Testamencie, gdzie jest mowa o tym, ze daje sie przyzwolenie dla kary smierci :-)
O karze śmierci wspomina się w Starym Testamencie i taką karę za niektóre zbrodnie wręcz nakazuje sam Bóg chwilę po przekazaniu Mojżeszowi dekalogu.
"A gdyby ktoś bliźniego swego umyślnie zasadziwszy się podstępem zabił – i od ołtarza Mego weźmiesz go i zabijesz!" (ks.Wyjścia, XXI, 14).
Jest oczywiście więcej podobnych fragmentów. Księga Wyjścia jest jednak jedną z najważniejszych w całej Biblii i we wspomnianym fragmencie sam Bóg nakazuje karę śmierci za zabicie bliźniego. Ten fragment najdobitniej pokazuje, że katolik będący przeciwko karze śmierci jest jawnym hipokrytą.