Wegańskie pulpety z kaszy jaglanej - dla mnie rewelacja
Składniki (na 4 spore porcje):
2 szklanki opłukanej kilkukrotnie pod gorącą wodą kaszy jaglanej
duża marchew
duża pietruszka
natka pietruszki - posiekana
ząbek czosnku (lub więcej, jeśli lubicie)
1/2 szklanki zmielonych płatów owsianych
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, oregano, bazylia
sos pomidorowy - u mnie własnoręcznie zrobiony sos ze świeżych pomidorów
do podania makaron np. tagliatelle, pappardelle lub spaghetti
Kaszę, od zagotowania się 3 szklanek osolonej lekko wody, gotujemy ok. 10 minut. Wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem na 20 minut. Potem odkrywamy, mieszamy i pozostawiamy, by lekko przestygła.
Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach.
Do letniej kaszy dodajemy starte warzywa, posiekana natkę, zmielone płatki owsiane, przeciśnięty przez praskę czosnek, siemię lniane, następnie całość doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, oregano i bazylią.
Masę dokładnie mieszamy i formujemy małe pulpety.
Ja moje pulpety gotowałam ok. 15 minut w gotowym sosie śródziemnomorskim Tomatera. Wcześniej sos doprawiłam po swojemu (odrobiną soli, pieprzu, bazylii, cukru trzcinowego i oliwy z oliwek).
Gotowe pulpety podałam z makaronem tagliatelle.