W tym roku szkoła zmieniła książkę do angielskiego z New Exam Challenges na Next Move 2 i jest problem, żeby kupić ją używaną, więc chyba zmuszona będę kupić nową, którą w przyszłym roku będę musiała wyrzucić do kosza, bo słyszałam, że szkoły będą zapewniać uczniom podręczniki.
Wiecie coś na ten temat?
Napiszcie coś, bo nie wiem, czy szukać cierpliwie używanej książki, czy kupić nową i zostawić dla pozostałej dwójki, jeżeli taki problem jest z jej dostępnością:(
Dodam, że oprócz gimnazjum w Bodzechowie nie znalazłam na internecie w spisie podręczników innego gimnazjum w okolicy, które by tymi książkami szło.
I w PG 2 w klasach pierwszych również w tym roku szkolnym wejdzie do użytku. Bodzechów nie jest jedynym gimnazjum, który korzysta z tej książki. Używanej się nie kupi, bo jest to nowość.
Na pewno nie trzeba będzie jej wyrzucić do kosza, bo kolejne roczniki na 100% będą z niej korzystały. Skoro jest to pierwszy rok korzystania z nowego podręcznika, to nauczyciele i szkoła zobowiązani są do pracy z nim przez dłuższy czas. A o zapewnieniu uczniom podręczników przez szkołę możemy tylko pomarzyć, na chwilę obecną są to tylko obiecanki przedwyborcze. Jednolity podręcznik mają mieć zapewniony tylko uczniowie klas pierwszych szkoły podstawowej. Poza tym z tego podręcznika uczeń będzie korzystał przez całą klasę I i połowę II, więc proszę się nie martwić - na pewno nie są to pieniądze wyrzucone w błoto. A tematem z całkiem innej beczki jest cena podręcznika i może z tym ktoś wreszcie zrobiłby porządek, bo pazerność wydawnictw przechodzi ludzkie pojęcie.
Dziękuję za słowa pocieszenia.
No to nie pozostaje mi nic innego jak kupić książkę i poczekać na rozwój wypadków w przyszłym roku.
Co do ceny to się z Tobą zgadzam, bo ja przy trójce dzieci to wydaję majątek na edukację.