Jak to mówią uderz w stół a nożyce się odezwą. Prawda zabolała co niektórych.
to zrzeknij się alimentów na papierze a mąż niech ci daje pod stołem
Podobno nie
Tak będą się wliczac alimenty płacone przez ojca jak i z funduszu
Jak jest wkońcu z tymi alimentami wiecie moze ,bo jakieś rozbieznosci sa i to nawet u informujących w Mopssie cd.tego programu.Chodzi o to ze Ci co mają już jakies dochody z Mops ponoć nic nie muszą przynosc żadnych dokumentow i im alimenty na 500+ przy świadczeniu na pierwsze dziecko się nie wliczają natomiast Ci którzy nie mają żadnych świadczeń z tego właśnie ,,zakładu,,to im się wlicza w tej samej sytuacji( ubiegania się o świadczenie na pierwsze dziecko) o co tu chodzi wytłumaczy mi ktoś???Czy mam rozumieć że Mops ma swoich podopiecznych i oni pomimo tego że mają od państwa za free kupę kasy dostają to im dochodów nikt nie zweryfikuje?Gdzie tu sprawiedliwość?
Mam dwoje dzieci 14 i 11 lat. Zarabiam 1800 netto i otrzymuje 1300 zł alimentów na oboje dzieci.
Nie otrzymam 500 zł na starsze dziecko.
Tak więc otrzymywane alimenty wlicza się do dochodu. Kwestia rozwiązana.
O to Prezydent Duda zwróci się do Ustawodawcy o naniesienie korekty, aby alimenty nie były uwzględniane w przychodzi, bo jest to krzywdzące dla rodzica samotnie wychowującego dziecko.
Niestety- "korekta" jak to nazwałaś ma dotyczyć wyroków sądowych a dokładnie, zeby 500+ nie mogło być podstawą do obniżania zasądzonych alimentów.
Pobierane alimenty są obecnie wliczane do dochodu matki przy 500+.
Nie wiem jak jest w przypadku zasądzonych alimentów, których "alimenciarz" nie płaci na dziecko pomimo wyroku... bo teoretycznie matka pieniądze z alimentów ma, a w praktyce na oczy pieniędzy nie widzi.
Mam to samo pytanie mam zasadzone alimenty ojciec dziecka się miga i nie placi jak to się ma do 500 plus?
W MOPSie powiedziano mi, że wlicza się alimenty zasądzone, czyli takie, jak w wyroku. Nieważne, czy ojciec dziecka płaci czy nie. Nikogo to nie interesuje. Więc samotne matki jak zawsze mają pod górę...Tak wygląda sprawiedliwość wg PIS