Kościół zabiera się już za czteroletnie dzieci. Jeśli dziecko dostanie się w ręce księży, to praktycznie do 20 roku życia jest już tak zmanipulowane, że właściwie nie ma szans na odzyskanie własnego światopoglądu. Czyli, kim tak naprawdę jest i czego chce. To dziecko będzie reprezentować światopogląd Kościoła. Jak trzeba człowieka zindoktrynować, żeby stanął w obronie swojego ciemiężyciela, czyli Kościoła?
Młodzi w ogóle nie myślą o manipulacjach Kościoła. O tym, że cały naród musi płacić na Kościół, czy tego chce czy nie. Że media i każda dziedzina życia są zindoktrynowane przez Kościół i wpływają na ich sposób myślenia. Ile jest w Polsce kościołów?
Państwo watykańskie należy rozwiązać, ponieważ jest organizacją przestępczą wyznającą filozofię charakterystyczną dla sekty. Jej członkowie dokonywali kiedyś aktów ludobójstwa i do dzisiaj ich filozofia się nie zmieniła. Należy również odebrać im to, co zrabowali. Nie wiem, czy pani wie, że bank watykański jest największą pralnią brudnych pieniędzy na świecie? Polecam książkę Geralda Posnera pt. „Bankierzy Boga”.
Mieszkałem w USA. Dlaczego Polacy są tam tak źle traktowani? Dlatego, że budowali kościoły, gdy inne narody budowały fabryki. Dlatego z nas się śmieją. Wszędzie na świecie jesteśmy obywatelami drugiej klasy, ponieważ zajmujemy się Kościołem, zamiast zajmować się budowaniem przyszłej cywilizacji. Cała nadzieja Polaków i przyszłość leży w geniuszu, który jest w ludziach. Naród bez geniuszów jest narodem, który przestanie istnieć. Jak będziemy mieli ropę, złoto w Polsce i tak zostaniemy okradzeni, bo nie mamy świadomości tego, kim jesteśmy. Nie ma żadnego chrześcijaństwa, które jest naszymi korzeniami. To jest kłamstwo.
Bardzo mądra wypowiedź Pana Pieczyńskiego.
Kościół zawsze był przeciwny rozwojowi. Kościół zawsze bał się mądrych ludzi. Kościół zawsze przyciągał ludzi bardziej przez los poszkodowanych lub tak się oceniających i tych ludzi napuszczał na resztę społeczeństwa. Kościół zawsze manipulował ludzkimi emocjami , wmawiając wiernym, że jest ekspertem od miłości.
Kościół zawsze miał obsesję na punkcie seksu, robiąc z tej obsesji klucz umożliwiający wchodzenie do naszych sypialń i do naszego intymnego świata.
Na tym polega władza kościoła, bo Kościół katolicki głównie zainteresowany jest władzą, a nie czynieniem dobra.
Tak było od wieków i tak jest obecnie.
Czytając te bzdury nie wiem czy śmiać się czy płakać. Bardzo nisko upadliście ateiści, bardzo nisko.
Widze , ze założyciel wątku jest zmanipulowany i ślepo wierzy mediom :). Bo poki co to coraz wiecej osob odwraca sie od kościoła zwłaszcza młodych , takze moze założycielu wątku albo założycielko włącz moze myślenie swoje a nie takie jakie Ci narzucą media. Dla mnie kościół to nic innego jak wielka mafia wciskająca bzdury i niezle na tym zarabia
Dawniej przed bierzmowaniem były 3 spotkania, teraz 3 lata różnych obowiązków. To samo z komunią czy małżeństwem. Nie dziwmy się, że młodzi wybierają łatwiejszą drogę.
Wybierają łatwiejszą drogę ale czy na pewno lepszą? Zobacz ile jest rozwodów. Młodzi idą na łatwiznę przy każdej lepszej okazji. Wcale to dobre nie jest. Nauka Kościoła nie jest wcale zła i jeśli sumiennie stosuje się jej zasady to jest się w życiu szczęśliwym, czego jestem dobrym przykładem.
Popieram, sama zrozumiałam to jakiś czas temu, manipulacja człowiekiem od młodych lat. Mówią o sektach, a czym jest chrześcijaństwo?to taka sama sekta...
Tutaj założycielu wątku nie pogadasz i nic nie wytłumaczysz. Dla ludu zawsze są igrzyska a nie wiedza. Już Cezar o tym wiedział. A to jest forum dla ludu.
Stek bzdur sfrustrowanego ateisty, który nie potrafi pogodzić się z tym, że ludzie wierzą w Boga i dobrze im z tym. Nauki Kościoła wcale nie są złe, owszem nie jest on idealny bo i ludzie nie są ale pisanie że Kościół to samo zło jest ogromną przesadą. Mogę się tylko za takiego człowieka pomodlić. Walka z Kościołem nic mu w życiu nie da. Bo z Bogiem nikt nie wygrał, nie tacy cwaniacy już próbowali.
Swieta prawda.
Nie wiem czy kościół bardziej manipuluje ludźmi niż partie polityczne, albo media. Ale wiesz co, jako niekatolik (nie mam żadnego wyznania), to już wolę aby kościół manipulował młodymi niż media. Przynajmniej większość z nich wyznaje jakieś zasady moralne, a młodzież edukowana przez media, hmm no cóż...