Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Jakie i ile dań na Wigilię na waszym stole w tym roku (2013)?

Ilość postów: 16 | Odsłon: 1535 | Najnowszy post
  • Jakie i ile dań na Wigilię na waszym stole w tym roku (2013)?

u mnie będzie skromniutko w tym roku, barszcz czerwony z uszkami, sernik, sałatka ze śledziem, smażone filety rybne, kawa, herbata

Gość
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Jakie i ile dań na Wigilię na waszym stole w tym roku (2013)?

Ja to robię kolację wigilijną postną. Nie ma ciast.

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

a co ciasto robisz z mięsem?

u mnie tradycyjnie karp smażony, śledzie w oleju, pierogi, pieczarkowa krem z makaronem, barszczyk czerw. z takimi grzankami z pieczarkami, kompot, chleb sama pieke, piernik, sernik i salatka z kap.pek. tyle. nigdy nie licze ile dań albo wg kleru co powinno byc, bo to sami wymyslili a nie Pan Bóg.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Ja też ciast nie podaje na kolację wigilijną. Ciasta dopiero na drugi dzień, w Boże Narodzenie. Nie mieszaj kleru do ilości dań bo akurat to nie oni ustalali tylko taka tradycja po prostu. Jak nie jesteś wierząca, to po co w ogóle wigilię urządzasz? Co poprzedza ta wigilia u Ciebie bo nie rozumiem?

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 5

Odp.: Jakie i ile dań na Wigilię na waszym stole w tym roku (2013)?

Słodycze, ciasta, maja w sobie tłuszcz dlatego wg tradycji nie spożywa się ich w wigilię. Według kościoła katolickiego wigilia od dawna nie jest już dniem postnym i możesz podać nawet schabowego z ziemniakami...

Gość_RealMan
          Zgłoś
          Odpowiedz

RealMan masz rację, jednak ja i tak w wigilię poszczę bo co za sens miałaby postna kolacja gdybym na obiad jadł schabowe? Postne dania to cały urok wigilii i nie wyobrażam sobie inaczej.

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 14

Ryba smażona czy śledzie w oleju też zawierają tłuszcz. Pierwszy raz słyszę o takiej tradycji, że się w Wigilię ciasta nie spożywa. A strucla makowa? Moja mama całe życie piekła w wigilię żeby była świeża.

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

Też się dziwię. Przecież na Wigilię używamy do smażenia oleju rzepakowego, słonecznikowego czy oliwy z oliwek- tłuszczów roślinnych a nie pochodzenia zwierzęcego.

malaczerwona
              Zgłoś
              Odpowiedz
            • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 16

Strucla to co innego. Nie jada sie slodkosci, tak samo jak nie powinno spozywac sie alkoholu, choc zdarzaja sie tacy, ktorzy nie widza inaczej.

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 6

karp smażony, dorsz w sosie greckim, śledzie z rodzynkami, śledzie z kapustką kwaszoną, tatar z łososia, pierogi z kapustką i grzybkami, uszka z grzybkami, barszcz z grzybkami i kaszą gryczaną, fasola, racuszki, kompot z suszu, sałatka ze śledziem, buraczkami, jajkiem, tzw.śledzie pod pierzynką, śledzie z cebulką, grzybki marynowane. Wszystko pycha bo postne.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

to jest to gościu 19:25 a nie jakieś serniki i ciasta. Kolacja wigilijna ma być postna i basta. Taka tradycja.

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 10

To nie do końca tak jest. Akurat liczba 12 dla chrześcijan od zawsze miała szczególne znaczenie (już przed narodzeniem Chrystusa) i nie ma ona najmniejszego związku z klerem ani z samą tradycją wigilijną.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 9

A co ma ciasto do postu?

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

hmmm... fajnie zastanawiać się ile potraw na wigilię. U mnie będą kanapki z jajkiem na twardo ! Wszyscy z rodziny mają gdzieś(babcia wczoraj przywiozła spóźnionego mikołaja córce ,,skarpetki i 10 zł " a prowadzi dobrze prosperującą firmę ! a o dwójki młodszych dzieciaków nie widziała. Jak dla mnie to fajnie poczytać i pomarzyć co można ugotować na święta, jak rodzinnego nie wypłacą przed 24 to na wigilię kanapki z jajkiem na twardo! tak jest (a i nie pisać mi, że mam na internet a na wigilię nie mam istnieje system przeciw wykluczeniu cyfrowemu,szkoda, że nie przeciw biedzie )

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

Weź się do roboty, chociaż ten raz w roku - to zarobisz na wigilie dla swoich dzieci. Matka prowadzi firmę to poproś ją, aby znalazła Ci jakieś zajęcie - umyj jej okna, posprzątaj, poprasuj, pozamiataj...

A jak Ci się tak nie chce lub jesteś stworzona do wyższych celów to napisz. Zapewne kilka osób się znajdzie, które odstąpią co nieco, ze swoich przygotowanych potraw.

Wesołych świat.

Gość_JJ
            Zgłoś
            Odpowiedz

racuchy jest to danie postne nawet przepyszne.

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -