u mnie będzie skromniutko w tym roku, barszcz czerwony z uszkami, sernik, sałatka ze śledziem, smażone filety rybne, kawa, herbata
Ja to robię kolację wigilijną postną. Nie ma ciast.
a co ciasto robisz z mięsem?
u mnie tradycyjnie karp smażony, śledzie w oleju, pierogi, pieczarkowa krem z makaronem, barszczyk czerw. z takimi grzankami z pieczarkami, kompot, chleb sama pieke, piernik, sernik i salatka z kap.pek. tyle. nigdy nie licze ile dań albo wg kleru co powinno byc, bo to sami wymyslili a nie Pan Bóg.
Ja też ciast nie podaje na kolację wigilijną. Ciasta dopiero na drugi dzień, w Boże Narodzenie. Nie mieszaj kleru do ilości dań bo akurat to nie oni ustalali tylko taka tradycja po prostu. Jak nie jesteś wierząca, to po co w ogóle wigilię urządzasz? Co poprzedza ta wigilia u Ciebie bo nie rozumiem?
Słodycze, ciasta, maja w sobie tłuszcz dlatego wg tradycji nie spożywa się ich w wigilię. Według kościoła katolickiego wigilia od dawna nie jest już dniem postnym i możesz podać nawet schabowego z ziemniakami...
RealMan masz rację, jednak ja i tak w wigilię poszczę bo co za sens miałaby postna kolacja gdybym na obiad jadł schabowe? Postne dania to cały urok wigilii i nie wyobrażam sobie inaczej.
Ryba smażona czy śledzie w oleju też zawierają tłuszcz. Pierwszy raz słyszę o takiej tradycji, że się w Wigilię ciasta nie spożywa. A strucla makowa? Moja mama całe życie piekła w wigilię żeby była świeża.
Też się dziwię. Przecież na Wigilię używamy do smażenia oleju rzepakowego, słonecznikowego czy oliwy z oliwek- tłuszczów roślinnych a nie pochodzenia zwierzęcego.
Strucla to co innego. Nie jada sie slodkosci, tak samo jak nie powinno spozywac sie alkoholu, choc zdarzaja sie tacy, ktorzy nie widza inaczej.
karp smażony, dorsz w sosie greckim, śledzie z rodzynkami, śledzie z kapustką kwaszoną, tatar z łososia, pierogi z kapustką i grzybkami, uszka z grzybkami, barszcz z grzybkami i kaszą gryczaną, fasola, racuszki, kompot z suszu, sałatka ze śledziem, buraczkami, jajkiem, tzw.śledzie pod pierzynką, śledzie z cebulką, grzybki marynowane. Wszystko pycha bo postne.
to jest to gościu 19:25 a nie jakieś serniki i ciasta. Kolacja wigilijna ma być postna i basta. Taka tradycja.
To nie do końca tak jest. Akurat liczba 12 dla chrześcijan od zawsze miała szczególne znaczenie (już przed narodzeniem Chrystusa) i nie ma ona najmniejszego związku z klerem ani z samą tradycją wigilijną.
A co ma ciasto do postu?
hmmm... fajnie zastanawiać się ile potraw na wigilię. U mnie będą kanapki z jajkiem na twardo ! Wszyscy z rodziny mają gdzieś(babcia wczoraj przywiozła spóźnionego mikołaja córce ,,skarpetki i 10 zł " a prowadzi dobrze prosperującą firmę ! a o dwójki młodszych dzieciaków nie widziała. Jak dla mnie to fajnie poczytać i pomarzyć co można ugotować na święta, jak rodzinnego nie wypłacą przed 24 to na wigilię kanapki z jajkiem na twardo! tak jest (a i nie pisać mi, że mam na internet a na wigilię nie mam istnieje system przeciw wykluczeniu cyfrowemu,szkoda, że nie przeciw biedzie )
Weź się do roboty, chociaż ten raz w roku - to zarobisz na wigilie dla swoich dzieci. Matka prowadzi firmę to poproś ją, aby znalazła Ci jakieś zajęcie - umyj jej okna, posprzątaj, poprasuj, pozamiataj...
A jak Ci się tak nie chce lub jesteś stworzona do wyższych celów to napisz. Zapewne kilka osób się znajdzie, które odstąpią co nieco, ze swoich przygotowanych potraw.
Wesołych świat.
racuchy jest to danie postne nawet przepyszne.