Jaki model laptopa dobry za tą kwotę?Może jakaś promocja w jakimś sklepie jest?Laptop potrzebny do korzystania z internetu.
Za taką cenę to laptop na pewno nie będzie dobry ale będzie kupiony w sklepie z lodówkami...
Wiem ale chodzi mi o jakiś optymalny model który nie będzie najgorszym za tą cenę.Może coś z allegro?
ja kupiłam lenovo i wcale nie narzekam.
W Twojej sytuacji rozważyłbym nEtbook'a, jeśli ma być tylko do netu. Osobiście raczej bym nie kupował nówki. Ostatnio kupiłem sobie IBM'a za niecałe sześć paczek z przesyłką. 2d core(T7300)/2Gb/100Gb. Trochę się obawiałem co mi dostarczą, a tu zaskok. Prawie jak nówka. HDD można zawsze wymienić jakby co - niewielki koszt. A kupując nowy, to traci się na jego wartości w zawrotnym tempie.
żadnych lenovo i innych badziewi tylko Toshiba!!!!!!!!!!!!!!
Do internetu prawie każdy będzie dobry ,ważne w mojej opinii to matryca by było dobrze widać obraz z boku pod dużym kątem ,kilka giga pamięci ram ,dysk i karta graficzna mniejsze znaczenie w tym wypadku najczęściej będzie to Intel 3000-4000 lub jakiś zintegrowany radeon .Co będziesz robił z tym laptopem ? ,jeżeli będzie tylko stał to proponuje 17 cali,jeżeli czasem będzie podróżował przydała by się dłużej działająca bateria i raczej max 15 cali .Nowe laptopy można znaleźć w necie już od 1200 zł +- .
Tańsze będą na procesorach AMD ale trudno mi powiedzieć jak te procki się sprawują w laptopach .
Oferty możesz obserwować na gruponach i tym podobnych wynalazkach,przeważnie jest link przekierowujący na allegro i taniej niż tam raczej nie znajdziesz oferty .
Czasem są duże obniżki w Tesco np 30 % taniej i wtedy można zerknąć najczęściej coś takiego bywało pt-nd (widziałem tam delle,toshiby,acery,asusy ).
Obecnie czy kupisz lapka w sklepie czy na allegro obowiązuje przesyłka door to door w przypadku usterki ,dzwonisz zabierają laptopa i przywożą sami .
Aby kąty widzenia były dobre potrzebna jest matryca matowa a za taką cenę ciężko znaleźć laptopa z dobrą matową matrycą. "Kilka giga pamięci ram" to najgorsze co można napisać. Ilość ramu zawsze powinna być odpowiednio dobrana do systemu operacyjnego jaki będzie obsługiwał laptopa, oprogramowania, przeznaczenia oraz całej konfiguracji sprzętowej. Nic ci nie przyjdzie z tego, że będziesz miał 4 giga pamięci ram albo i więcej jeśli zainstalujesz system 32-bitowy. Nie polecam 17' ponieważ są droższe a wcale nie są lepsze. Dodatkowo znacznie gorzej z ich transportem. Procesory AMD wcale nie są tańsze (jeśli już to nieznacznie). Dawno minęły czasy kiedy AMD był tanim zamiennikiem Intela. Nie polecam zintegrowanej grafiki (zwłaszcza intela). Na ogół są to tandetne podzespoły i jeśli się zepsuje to cała płyta główna jest do wymiany (czyli lepiej kupić nowego laptopa niż naprawiać).
Tak odnośnie tego tesco - podobno największym błędem przy kupowaniu komputerów jest ich kupowanie w sklepie z pralkami. Widzę, że jednak są i tacy co potrafią kupić laptopa w sklepie spożywczym...
DTD obowiązuje tylko i wyłącznie w serwisach i u producentów sprzętu (nigdy w sklepie czy na allegro), które taką usługę oferują.
Czyli może ktoś podrzuci konkretną ofertę lub model nad jakim warto pomyśleć.
To zależy czy chcesz z systemem czy bez, jak bez to i za 1100-1200 przyzwoitego lapka znajdziesz z 2-4gb ram, procek na przykład 1,5ghz x2, dysk 320 lub 500, moim zdaniem do internetu lepszy/szybszy wogóle nie jest potrzebny i niema sensu przepłacać. Tak samo używanego bym nie kupił bo jak będziesz miał pecha to wyniesie cię to tyle co dwa nowe kompy
@vectra czy Ty czytałeś do czego ten ktoś chce ten laptop ? ,jeżeli ktoś kupuje system do internetu to czy kupi z systemem 32 czy 64 bitowym co za różnica ? obecnie raczej trudno kupić taki na 32 bitowym systemie ale to już chyba inna bajka .
Laptopy z AMD są nadal mimo wszystko tańsze ponieważ zaufanie klientów jest jednak niższe do tej platformy .Co do wielkości matrycy to napisałem jak wół w jakim wypadku w mojej opinii jest lepszy 17 calowy a w jakim jest to niewygodne wystarczy tylko chcieć przeczytać .
Czy ten sam laptop kupiony w spożywczym jak napisałeś straci na wartości w stosunku do takiego samego kupionego np w Vobisie ? jeżeli tak jest to śmiała teoria .
Tak się składa,że drogie ultrabooki mają te te grafiki zintegrowane i jak to jest zostaną zdyskwalifikowane ? .Z tym DTD to pojechałeś miałem swego czasu laptop z Biedronki i wiem w jaki sposób poszedł do naprawy jak się ma to do tego Twojego NIGDY ? .
W tych parametrach cenowych trudno mieć zbyt duże wymagania,nie pasują Ci moje sugestie przedstaw pytającemu swoje .
Tak czytałem do czego ta osoba będzie używać tego laptopa. Nie ma to znaczenia ponieważ w obecnych czasach nawet do przeglądania internetu potrzebna jest odpowiednia moc obliczeniowa.
Jeśli o ten system chodzi to akurat spora różnica. System 32-bitowy nie obsłuży więcej niż 4GB pamięci (w przypadku windowsa obsłuży tylko do 2,99GB). Oczywiście system preinstalowany na laptopie to na 99% będzie 64-bitowy windows 8. Nie znaczy to jednak, że ktoś chce z niego korzystać i może zmienić ten system. Niektórzy (a raczej większość ludzi) nie mają pojęcia jaka jest różnica między jednym a drugim i dużo osób nieświadomie instaluje 32-bitowego XP i nie wykorzystuje całego dostępnego ramu. Nie wspominając już o tym, że do niektórych zastosowań system 32-bitowy się nie nadaje a do innych 64-bitowy.
Skąd wziąłeś statystykę, że zaufanie do AMD jest niższe niż do Intela. Według ostatnich danych AMD ma blisko 40% rynku komputerowego a Intel niewiele ponad 40%. Ceny najnowszych serii procesorów obu marek o porównywalnej wydajności są niemal identyczne.
Komputery zakupione w supermarkatach nie tracą na wartości, a nawet wprost przeciwnie. W ocenach sprzedających zawsze są świetne ale lepszy jest ten droższy chodźby był największym chłamem. Tak troche na tej samej zasadzie co twierdzenia, że AMD jest gorsze od intela. Oprócz tego oddając taki sprzęt na gwarancję możesz się czasem mocno rozczarować. W takich sklepach na ogół warunki gwarancji sklepowej są inne niż gwarancji producenta i czasem nie z własnej winy możesz stracić obie przed ich upływem.
Tak się składa, że drogie ultrabooki mają kartę zintegrowaną + bardzo wydajną kartę zewnętrzną, która włącza się gdy jest to potrzebne. Zadaniem tych zintegrowanych grafik jest jedynie oszczędzanie energii gdy nie potrzebna jest moc obliczeniowa mocniejszego układu graficznego.
Napisałem chyba wyraźnie, że DTD oferuje nie sklep ale serwis bądź producent. Jeśli nie potrafisz zrozumieć tak prostego zdania to może przeczytaj to jeszcze kilka razy aż zrozumiesz...
Bo AMD jest gorsze od intela jeśli nie we wszystkim to już napewno w zużyciu energii i w grach. Poczytaj testy, doszkól się.
Pokaż mi teksty, w których spotkałeś takie wyniki. Bo ja np. znalazłem takie, w których to właśnie AMD wypadło znacznie lepiej:
http://www.pcformat.pl/Gry-z-AMD-czy-z-Intelem,a,883
a także mnóstwo takich, w których różnice są minimalne:
http://www.chip.pl/artykuly/porownania/2010/11/chip-doradza-jaki-procesor-wybrac
http://laptopy.gadzetomania.pl/2011/11/25/intel-czy-amd-procesory-w-laptopach-a-d-2011
i jeszcze mnóstwo innych. Nie znalazłem natomiast ani jednego wiarygodnego testu, w którym Intel wypadłby znacznie lepiej niż AMD.
To albo za słabo szukasz albo masz niski IQ, proszę znalazłem dla ciebie http://pclab.pl/art53784.html a tutaj to co podałeś http://www.pcformat.pl/Gry-z-AMD-czy-z-Intelem,a,883 to tylko potwierdzenie ile prądu zużywa amd, a tutaj test http://pclab.pl/art50000-113.html może zacytuję kawałek "Mając tyle gotówki w kieszeni, możemy sobie pozwolić na któryś z procesorów Intel Core i5. Na wyróżnienie zasługują tutaj: Core i5-3350P (630 zł), Core i5-3470 (700 zł) oraz Core i5-3570 (760 zł). Najszybsza jednostka AMD, FX-8350, kosztuje 735 zł, ale pomimo wysokich częstotliwości (4700 MHz, a nawet 5000 MHz) w grach nie wypada zbyt korzystnie na tle czterordzeniowych Core i5 Intela. "
To ja też zacytuję i to właśnie z twojego linka:
"Słowo na koniec
Wszyscy, którzy byli zaskoczeni tak wysoką pozycją Core i3 w naszych testach procesorów, powinni już wiedzieć, dlaczego tak się stało. Po prostu wszystkie procesory testowaliśmy w konfiguracji z kartą AMD Radeon HD 7970 GHz Edition, która preferuje, jak widać, jednostki o wydajnym pojedynczym wątku, a Core i3 właśnie taki jest. Gdybyśmy przetestowali procesory w tandemie z GeForce'em, Core i3-3220 uplasowałby się w pobliżu FX-a 6300, a nie powyżej FX-a 8320. Z tego względu nasza nowa procedura testowania procesorów obejmuje testy w grach z użyciem dwóch kart graficznych: AMD Radeon i Nvidia GeForce"
Nie każda konfiguracja jest jednakowa a jak napisali autorzy obecne konfiguracje preferowały procesory Core i3 od intela. Sami też zauważyli, że w innej konfiguracji ten procesor zostałby wyprzedzony przez kilka układów AMD... :]
Widzisz wychodzi na to,że nie chodziło Ci wcale by tamtemu pomóc w wyborze tylko w wykazaniu się swoją wiedzą która w tym wypadku nic kompletnie tamtemu nie dała .
Skoro się już tak uparłeś to Ci zacytuje co napisałem a Ty dorabiasz ideologie "Obecnie czy kupisz lapka w sklepie czy na allegro obowiązuje przesyłka door to door w przypadku usterki ,dzwonisz zabierają laptopa i przywożą sami",nigdzie nie napisałem kto taką usługę oferuje tylko jak to wygląda w przypadku usterki .
Proponuje jednak czytać co ktoś pisze a potem dorabiać teorie,co do kart graficznych niewiele ultrabooków ma 2 kartę graficzną a już o zewnętrznych to nie słyszałem,usprawiedliwia mnie to,że nie interesuje się tym za bardzo .
Jak się nie interesujesz to może lepiej nie doradzaj... Ja nie doradzam ponieważ różni ludzie mają różne wymagania a komputera do internetu w obecnych czasach to używa każdy. Sęk w tym co oprócz przeglądania internetu będzie na tym komputerze robione.
Ja nie chciałem wykazać się wiedzą ale pokazać, że nic nie wiesz na temat komputerów a po raz kolejny się na ten temat wypowiadasz i wypisujesz głupoty.
A teraz szybka wskazówka do czytania ze zrozumieniem.
Napisałeś, że DTD jest zawsze - nie prawda, zależy od serwisu i producenta (to właśnie napisałem ja).
Napisałeś, że DTD nie zależy gdzie kupowałeś sprzęt - nie prawda. Jeśli sklep nie ma swojego serwisu gwarancyjnego (np. biedronka) a firmowy serwis leży poza Polską (np. Asus) to na terenie Polski nie uzyskasz usługi DTD.