Wpisz w google: "Jak zrobić tiramisu?"
Ja czasem robię i wychodzi bardzo dobre. 2 serki mascarpone, takie po 250 g, 4 żółtka, cukier puder wg uznania. Te 3 składniki miksuję - najpierw żółtka z cukrem, potem stopniowo dodaję serek - do uzyskania puszystej masy. Nie dodaję białek ubitych na sztywno ani śmietany, jak to jest podawane w niektórych przepisach. Próbowałem kiedyś, ale uważam, że opcja podstawowa, tj. serek, żółtka i cukier jest najlepsza (masa jest wtedy bardziej gęsta).
Biszkopt. Paczka biszkopcików, tradycyjnie tych podłużnych, ale mogą być okrągłe. Trzeba przygotować do nich kawę. Taką mocno zaparzoną, najlepiej z ekspresu + amaretto. Moczy się biszkopty, bardzo krórko, bo się rozlatują. Układa się w naczyniu warstwę biszkoptów, na to połowa masy, posypuje się kakao (najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek), potem znów biszkopty, reszta masy i kakao.
Do lodówki na kilka godzin i deser palce lizać!
9:28 Doskonały WŁOSKI przepis! Też tak robię i zawsze wychodzi rewelacyjnie. Tajniki robienia tego deseru poznałam w Positano, u włoskich przyjaciół. Pozdrawiam mężczyznę, który robi takie pyszności.
A jakie przepisy na dobry placek może nam pan jeszcze zdradzić?
Gościu 15:52, jak chcesz, to jeszcze mogę podac przepis na kruche ciasto, które może byc bazą do sernika, szarlotki, ciasta ze śliwkami itp. ;)
Ciasto najlepsze wychodzi w proporcjach 3:2:1 - np. 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru. Do tego 3 żółtka, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Bez śmietany, jak dają niektórzy i ważne, żeby to było masło, nie margaryna. Ugniata się na jednolitą masę. Ma to konsystencję plasteliny, ciężko rozwałkowac, więc ja tym wylepiam foremkę. Ciasta nie chowam wcześniej do lodówki. Ciężko coś popsuc przy nim i zawsze wychodzi ;)
Dzięki i takie właśnie zrobię.
Kilka godzin do lodowki? Marnacja czasu. 10 minut i posprzatane.
Doskonale i szybko zjadam dobre ciasta.
Znawcą deserów, @pismen, chyba nie jesteś. Tiramisu wymaga długiego leżakowania w lodówce.
Gienek masz facecie rację:) Tiramisu musi polezec kilka godzin w lodówce. Pismen uwierz fachowcowi:) Znaczy mnie:) Ciasto kruche tez masz swietne . Ja najpierw siekam masło z cukrem i zółtkami , potem z maką. Tak zeby nie było zbyt duzych grudek a potem juz łącze wszystkie składniki. Pozdrawiam