Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Kto zostanie nowym Prezydentem RP
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Jak zachęcić 16-latkę do nauki?

Ilość postów: 12 | Odsłon: 3024 | Najnowszy post
  • Jak zachęcić 16-latkę do nauki?

jak mam nachęcić 16 -letnia córkę , aby wiecej czasu poświęcała nauce , wiem że okres dojrzewania jest strasznie trudny , ale szkoda mi że córka bedzie miała złe wyniki w szkole z 5 uczennicy spadła na 3, 4 ,.

Gość_mama
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: jak zachęcić 16 latke do nauki

Powodow moze byc wiele, hormony odgrywaja tez role. A jak bylo z wyborem szkoly? Kto wybieral corka czy rodzice?

pismen
      Zgłoś
      Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 3

Odp.: jak zachęcić 16 latke do nauki

Może Pani obiecać jej wycieczkę np do Egiptu,w zamian za dobre stopnie lub poprawę. Oczywiście na wycieczkę musiała by Pani również jechać, i proszę nie proponować jej wyjazdu do babci czy też nad polskie morze - wtedy efekt może być przeciwny do zamierzanego. A jak to ją nie zmobilizuje to jej wybór, nic na siłę.

Pozdrawiam

pono
      Zgłoś
      Odpowiedz

Wprowadzić dyscyplinę, 16 lat to nie dorosłość i słuchać się trzeba.Ja zacząłem w tym wieku z córką odrabiać lekcje i równo się uczyć,aż się tak zawstydziła i po problemie.

mirek24
        Zgłoś
        Odpowiedz

nie ma co obiecywać nagród, wkoncu dojdzie do tego, ze bedzie sie uczyc tylko po to aby cos dostac. Nagradzac slownie, przytulac i duzo rozmawiac. Cieszyc sie z calego serca z jej osiagniec, ona to zauwazy i bedzie sie starac.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

Lepiej niech wie że uczyć ma się aby coś osiągnąć a nie dla tego że taki ma rozkaz. Rozumiem karać za jedynkę czy dwójkę ale wyżej to już wybór nastolatki.

pono
            Zgłoś
            Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 6

Trójki i czwórki to nie koniec świata. To że Pani szkoda, że wyniki się pogorszyły, sprawia wrażenie że te oceny córka zdobywała dla rodziców nie dla siebie. Może gdzieś po drodze Pani zaniedbała wspólną edukacje z córką. Co do Egiptu, to nie jest to wyjściem. Małe nagrody i małe kary bardziej mobilizują.

Gość_dawny wagarowicz
        Zgłoś
        Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 4

kup jej jeansy

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

pokaz jej sprzataczke i powiedz "taka praca Cie czeka po magisterce " :D a tak na serio to hmmm po prostu porozmawiac pokazac jakies przyklady , co czeka czlowieka bez ambicji, bez szkoly , bez samodzielnego myslenia i nauki.Moze pokazanie kogos dla przykladu byloby dobrym kopniakiem no i rozmowa i rozmowa a i wiadomo dawac jej znac ze sie cieszysz z kazdego sukcesu , to jest faktycznie mobilizujace.

Gość_Pajaczek
        Zgłoś
        Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 11

Moja córka też spadła z ocen, podobna sprawa. I ktoś tu napisał, że te 5 to pani oczekiwania a nie córki. To prawda. Rozmawiając z córką tak sama mi powiedziała. W tej chwili córka ma ambicje, aby nie zejść poniżej średniej 4. I ja na to cicho przyzwalam choć tłumaczę aby starała się utrzymać wysoką średnią. Dodam, że patrząc na młodzież uważam i tak mam super córkę bo w miarę dba o oceny, nie pali i pije jak co niektórzy. Nie mam większych problemów z pyskowaniem. A pasek czerwony cóż można powspominać z podstawówki a tak na serio do niczego w przyszłości nie przydaje się:) Bo na studia czwórkowa uczennica też się dostanie, a nie jest osaczona przez rodziców.

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

Cieszę się, że Pani tak odbiera moje słowa. Ja jako młody człowiek w czasach liceum stałem się jednym z gorszych uczniów (nie będę nawet pisał jak gorszych by nie demoralizować młodzieży). Studia jednak skończyłem. Z biegiem lat widzę ile nerwów zjadłem mojej nieboszczce Mamusi i ile pieniędzy z portfela. Wszystko jak krew w piach. Ale wiem też, że brakowało od początku zainteresowania. Zwykłego takiego. Chyba rodzice wyszli z założenia że pieniądz wszystko rozwiąże. Nigdy ze mną sami nie przysiedli do lekcji. Jak byłem starszy przysiadali z nerwami. Dziękuje za taką współpracę. Na samą myśl mnie ciągle wzdryga.

Więc podpowiem tylko:

Na współprace pewnie już za późno.

Korepetycji nie warto.

Zaufać zaś trzeba.

Gość_dawny wagarowicz
        Zgłoś
        Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 13

powiedz ze jak sie uczyc nie bedzie to skonczy na roksie

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz
2 posty w tym wątku zostały wyłączone z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
WarszawaRemont.com
Branża: Remonty
Dodaj firmę