Vaszko, ty książki piszesz?
Vaszko, możesz podać tytuł twojej książki?Chętnie bym przeczytała :) Jaka tematyka jest ci najbliższa?
Autostopem nie jeździłem ale przerzuty robiłem. Wjechałem na Ukrainę zapłaciłem 200 rubli przedłużyłem tranzyt o 24 godz.w warsztacie i się bawiłem jak za Króla Sasa. Za :piramidy" był obiad,noclegi...........Piękne czasy gdy bażant i sarna leżała na stole dla nas..............
Pozdrawiam Cię !
A to jeszcze rypnę coś przed sobotą jak celnik ruski mnie złapał na przemycie. Dałem mu to co chciał a za pół godz. przyszedł i mówi daj jeszcze koniak albo go wypij.Ja jako Polak z krwi i kości zgadnijcie co zrobiłem? Ruskiemu koniaku nie dałem ale do domu zjechałem 3 dni później.Ha.
Nie pogniewacie się , że się rozpisuję [bez aluzji] i też coś rypnę z tamtych lat. Granica polsko- nie ważne jaka ...wieczór świąteczny , posterunek graniczny. Polski żołnierz wyciąga paczkę z domu i wyjmuje kiełbasę , szynkę , ciasto ... zaczyna konsumpcję , kolega z drugiej strony patrzy , ślinka mu cieknie , mlaska językiem ... dał ...byś ...trochę co?
Polak je , żal mu się zrobiło i mówi dam ci ale jak wypijesz wiadro wody. Dobra , mówi tamten ,bierze wiadro i pije , pije , pije - wypił . Polak mówi , masz jedz , proszę . Ale tamten ...zdyszany odpowiada , nie nada , nie nada . No widzisz,mówi Polak , tobie się pić chciało a nie jeść . Trochę to złośliwe , ale taki i innych masa kawałów krążyło wtedy mnóstwo , tak było. Pozdrawiam Polaków z krwi i kości !
No Martiku , dzięki za słowo ! Wiesz, wspominamy tamte czasy , bo mamy do tego prawo, przeżyliśmy jednak je , a czy mieliśmy inne wyjście . Niektórzy mają pretensje do nas , że mieliśmy czelność przeżyć nasze życie. To jest paradoks ,
- każde pokolenie ma własny czas - śpiewał zespół Kombi.
Gdyby można było cofnąć czas , wielu by to uczyniło , no ale to się nie da ...a może i dobrze, kto wie,kto wie...
Martik to kobieta :)
Wiesz, Vaszko, mi się wydaje, że przeszłośc zawsze widzimy lepiej niż teraźniejszośc, taka wieczna tęsknota za krajem lat dziecinnych (Mickiewicz, Proust). Nawet, jeśli tamte lata nie były zbyt dobre, to przynajmniej - z jakimś rozrzewnieniem minionego dzieciństwa czy młodości w czasach przegranych/czasach wspaniałych.
Przyszłość trzeba sobie wyobrazić a przeszłość można jedynie wspominać. Jednak nie warto żyć przeszłością. Trzeba ją zostawić za sobą i żyć dzisiejszym dniem oraz planować kolejny dzień.
Niestety... ale te czasy juz nie wroca :(
Trzeba przyznac, ze w tym calym bajzlu socjalistycznym, to jednak wladze PRL byly mniej represyjne wobec swoich obywateli (pomijajac okres stalinowski).Wiekszy zamordyzm panuje obecnie a neoliberalny kapitalizm spowodowal zerwanie wiezi miedzyludzkich i odosobnienie.Pozbawil ludzi radosci wspolnego,codziennego zycia oraz autentycznych, szczerych relacji i spenionych wiezi spolecznych.
Ale to już chyba po likwidacji książeczek walutowych? :)