dobre wywody - gratuluje
@dr możesz mi wyjaśnić czym się różnią wyborcy pisu nad tym forum od pismena nie licząc często chamstwa w wpisach ? .
Ja twierdzę ,że obie partie żyją w symbiozie dzięki jednej jest druga ,kiedyś wrogiem była komuna obecnie obu partią z jej spadkobiercą jest w razie potrzeby pod rękę choć obie niby wykluczają współpracę .
Kościołowi gdyby pozwolono chętnie by zrobił coś w rodzaju państw islamskich ,we Francji jest pełny rozdział kościoła od państwa i nie słyszałem by był jakiś problem ,może poza tym że część gmin chętnie by zrezygnowało z zarządzania zabytkowymi kościołami które ładnie wyglądają ale jeszcze ładniej kosztują ich budżety by je utrzymać .
Staram się nie zaglądać w tematy polityczne na tym forum bo argumenty są często co najmniej dziwne a propozycji co zmienić nie widzę od nikogo ,normalnie jak bym oglądał polityków z tym ,że tu lubią popisać jako anonimowi ludzie ,nawet trudno się do wielu odnieść bo nie wiadomo co kto pisał z braku podpisu,część ma manie do tego stopnia ,że nawet operatora ukrywa lub wydaję kasę na mobilny .
I to mnie właśnie boli że ludzie myślą że mają tylko wybór między dwoma partiami. A media i politycy partii rządzących tylko ich w tym utwierdzają. Nie liczę na cud że politycy przestaną myśleć tylko o sobie, raczej mam nadzieje że dzięki chociażby takim forom ludzie wreszcie otworzą oczy.
Co do różnicy między pismenem a wyborcami PiSu to widze to tak:
pismen - myśle że nie jest aż takim fanatykiem na jakiego wygląda, tylko skoro przez tyle czasu przekonuje ludzi do PO, to teraz głupio mu się wycofać ze swoich wywodów. Tym bardziej że większość reform, w tym emerytalna mu nie zaszkodzą, a raczej pomogą przedłużając wypłacalność ZUSu (byle na Jego emeryturę starczyło, na moją i tak nie starczy)
wyborcy PiSu - mam wrażnie że masz tu na myśli przeciwników PO i pismena, niekoniecznie głosujących na PiS. W każdym razie uważam że PiS zaczął robić to co zapowiadał(mimo iż miał trudniejszych koalicjantów i tylko dwa lata rządów) i nie zrobił ze swoich wyborców takich idiotów jak robi PO, więc oni mimo wszystko mają prawo myśleć że PiS by ich nie oszukał.
Z pismenem to jest nie tak . To jest gość , który w jego czasach g... mógł mieć i w dzisiejszych g...
ma , więc po części jest mu wstyd wycofać się z tego , że kiedyś rzeczywiście popierał peło i brnie dalej , ale tak na prawdę to dobrze wie , że peło ma g..... dla ludzi i jest mu to na rękę , bo wychodzi z założenia , że skoro on tak ma to i niech inni też mają .
Dla jasnosci, mam i zawsze mialem tyle ile chcialem miec. Moglem nabrac kredytow i szpanowac narzekaniem, a moglem to samo miec oszczedzajac.
A wy chcecie wszystko miec od razu i dlatego nic was nie jest w stanie ucieszyc, dlatego potraficie tylko narzekac i nic wiecej.
A odnosnie emerytur, wcale nie popieram wydluzania wieku emerytalnego, bo i po co. Wolalbym wprowadzenie zakazu pracy dla emerytow. Albo praca albo emerytura. Ale nikt tego w sejmie nie poprze.
Transformacja jaka nastapila w PL ma dzialanie dlugofalowe, redukcja przemyslu w kraju sprawila brak perspektyw dla ludzi mlodych i biede spoleczenstwa co w kosekwencji sprawilo niz demograficzny. W obecnym czasie slyszymy w mediach o zamykaniu szkol bo kto do nich ma chodzic jak brakuje dzieci,nastepnie wydluzanie wieku emerytalnego co znow uderza w ludzi mlodych-brak zwalnianych etatow dla mlodziezy. Jak i gdzie pracowac aby wypracowac lata skladkowe skoro tej pracy jest coraz mniej.Wnioskujac to emerytury bedzie miala tylko budzetowka zas ci co pracuja na czarno,umowy o dzielo itp. moga tylko pomarzyc.
@pismen coś się zmieniło czy coś przeoczyłem w twoich wypowiedziach . Nie popierasz wydłużania wieku emerytalnego i albo emerytura albo praca .
No to akurat tymi poglądami jesteś podobny do poglądów moich i większości wypowiadających się tutaj . Ale jestem w szoku , bo taka wypowiedź nie jest zupełnie podobna do ciebie . Co się stało?
A co mialo sie stac, ja nie jestem zwolennikiem zadnej partii, umiem w odroznieniu od niektorych oceniac prawdopodobienstwo wystapienia zdarzenia. Jezeli zadna partia nie ma w sejmie wiekszosci, to wiadomo iz nie ma szans na realizacje najbardziej szczytnych pomyslow. Kazda koalicja to lepszy lub gorszy kompromis (zwykle gorszy), dlatego odradzalem glosowanie na "plankton" i "oszolomow".
Reformy konieczne nie sa popularne i nigdy nie beda i aby moc je wprowadzic trzeba miec wiekszosc. Ale bezwzgledna.
Jezeli kazde dzialanie, a nawet proba napotyka od razu na opor to nastepuja zaniechania itd.
Jeżeli Tusk powiedziałby szczerze przed wyborami że zrobią pożądek z KRUSem, z przywilejami mundurowych, prawników i nauczycieli, ale dzięki temu obniżą podatki i nie podwyższą wieku emerytalnego to gwarantuje Ci @pismenie że PO otrzymałoby większość jaką potrzebują do przeprowadzenia reform. Nie straciliby przecież głosów rolników, bo oni i tak w większości głosują na PSL, może straciliby głosy grup zawodowych uprzywilejowanych, ale za to zmobilizowaliby większość , która nie zgadza się z obecną niesprawiedliwością i z podnoszeniem podatków i wieku emerytalnego. Ale Tusk nie powiedział tego i znowu nie zrobi zapowiadanych reform tłumacząc że niema większości i znowu zlecą 4 lata, a w sumie 8, gdzie posłowie nic nie robią oprócz utrudniania ludziom życia.
@pismen nie wierzę , że to ty siedzisz przy klawiaturze i piszesz jestem w szoku .
Polityka "po polskiemu" - najwazniejsze wlasne interesy http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,10952211,PAP__Ludowcy_odegraja_sie_na_PO__Przez_emerytury_kobiet.html
zróbmy zrzutę i zafundujmy pismenowi wczasy niech wyjedzie bez komputera na miesiąc i nasza władza zacznie rządzić bez jego pochwał a my wtedy będziemy lepiej funkcjonować.Pismen co ty na wakacje na 1 miesiąc w bałtowie bez komputera za darmo?
E tam Bałtów na wczasy odpada , bo doszłoby do rękoczynów miedzy pismenem a baltowcem . Zresztą nie dam się wciągnąć w żadną "naszą władzę" , bo nie jestem zwolennikiem żadnej partii , a o powodach pisałem już kilka razy .
tym w rządzie oto chodzi by nikt nie dożył do wieku emerytalnego a pieniądze poszły na wypłaty dla urzędasów w zus bo przecież nikt z bliskiej rodziny nie dostanie tych pieniędzy albo uda się jedną lub dwie emerytury pobrać aby mniejsza kwota za trumnę była bo na wczasy pod palmami będzie za mało
To już jest Cicha eutanazja, po co płacić emerytury, wykończyć naród i pieniądze zostaną w ZUS-ie
Dziekuje bardzo, poradze sobie i bez pomocy. A Baltow swoja droga to piekna okolica, ale wedlug zasady "cudze chwalicie, swego nie znacie ...." nie wszyscy tak uwazaja, Lubie sobie pospacerowac w dolinie Kamiennej. A odnosnie netu to nie problem korzystac poza domkiem, jesli sie chce.