Toś wymyślił,jak była huta to nie pracowaliśmy na nocki na okrągło bo dzieci szły do szkół i tak z huty przyszłem szłem do prywaciarza tam do 15 w domu o szesnastej zjadłem i przespałem się parę godzin i od nowa w kierat roboty ..Dziś jestem na emeryturze i co dzieci wykształcone a ja mam za mało żeby żyć normalnie więc jaki wniosek.
juz lepiej zamieszkaj w kielcach tam szybciej znajdziesz prace. ostrowiec wymiera.
Hmm czy sie tyra ? nie wiem , ale w UK jak pojdziesz gdzies do fabryki gdzie wiekszosc to polacy , zostaniesz ZGNOJONY
A skad wiesz jak jest w fabrykach w UK? Siedzac w Ostrowcu ?
Heh... bylem , pracowalem :)
Nie rób tego.
To jest zaścianek, nic się tu nie dzieje. Wszyscy nauczeni hutą i Wólczanką nie potrafią myśleć.
To miasto umiera
do wszystkich teoretyków, którzy byli za granicą palem po mapie mówie dajcie spokój i nie wypowiadajcie się na temat, któy wam jest znany tylko z opowieści, jeśli wyjechałaś na te kilka lat i wracasz nie mając środków na mieszkanie( kupno, a nie kredyt) to lepiej zostań, wróć z kasą wtedy możesz iść do jakiejś pracy i zarabiać 1600 zł, jeśli masz pieniążki na mieszkanie i tęskno Ci za krajem,miastem,rodziną,wspomnieniami wracaj, są w życiu wążniejsze rzeczy niż kasa, a życie mamy jedno, nie chciałbym żyć jako emeryt na obcej ziemi.
http://wpolityce.pl/gospodarka/227796-ojczyste-kpiny-z-zielonej-wyspy-czyli-moje-podsumowanie-2014-roku-i-nie-tylko-jest-dobrze-ale-nie-beznadziejnie Zapoznaj sie z raportem przed podjeciem decyzji.
prace w ostrowcu znajdziesz - jak masz II grupę
przeczytałam i szok !!!!!!!!!!!!!!!!!!
dlaczego takie artukuy i dyskusje o tym są pomijane w głównych, mediach??? może część POlaków przejrzałaby w końcu na oczy !!!!!!!!!!!!!
"...Ze dwa miesiące temu międzynarodowa Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) porównała jakość życia we wszystkich krajach członkowskich. Zgodnie ze sporządzona listą, wśród 36 państw Polska znalazła się na 32 miejscu. Oceny dokonano w 9 kategoriach, w których przyznawano od 0 do 10 punktów. W kategorii dotyczącej dochodów otrzymaliśmy oszałamiający 1,3 pkt. i wypadliśmy gorzej np. od Czech, Słowacji czy greckiego bankruta...
Przeciętne zarobki w najwyżej notowanym Luksemburgu wynoszą 4663 euro. W Polsce zarabiamy średnio (w przeliczeniu) 865 euro, przy czym liczba ta nie odzwierciedla rzeczywistej sytuacji materialnej polskiego społeczeństwa, jeśli bowiem dziewięć osób zarabia np. po 1 tys. zł, a tylko jedna osoba 31 tys. zł, to przeciętna ich dochodów wyniesie… 4 tys. zł. ...
O „zamożności” polskich rodzin świadczy m.in. ranking UNICEF, w którym Polska zajęła 21. miejsce (na 24 kraje) pod względem różnic w poziomie życia dzieci;
aż 22% najmłodszych Polaków stoi przed groźbą życia w nędzy. Na ubóstwo cierpi około 2 mln naszych rodaków, których dochody nie pozwalają na zaspokojenie elementarnych potrzeb, zaś 5 mln obywateli III RP zmaga się z trudną sytuacją życiową - brakiem środków na wyżywienie, ubrania, zapewnienie odpowiednich warunków mieszkaniowych, nie mówiąc już o realizacji potrzeb społecznych i kulturalnych. ...Pod względem wysokości zarobków Polska zajęła 26. miejsce (spośród 32 krajów), 25. - jeśli chodzi o ryzyko bezrobocia, 26. odnośnie do wsparcia dla osób bez zatrudnienia.
Niższe bezrobocie jest aż w 27 krajach.
Ponadto, jak podał Eurostat, nasz kraj znalazł się na ostatnim miejscu w UE pod względem wydatków na walkę z bezrobociem oraz zasiłki dla bezrobotnych, które stanowią u nas tylko 1,5% funduszy na cele społeczne (unijna średnia wynosi 5,6%)..."
masakra!!! Polska " zielona wyspa"... jak słucham rządu to mam wrażenie że oni są chyba z innego kraju a ja z innego.....
człowiek jest tylko człowiekiem- wazne sa wybory z którymi trzeba zyc. pognębiacie tylko swoimi stwierdzeiniami ludzi którzy tesknia za miastem rodzinnym mimo ze zle sie dzieje- bezrobocie jest wszedzie mniejsze wieksze ale jest - jesli sie siadzie i tylko bedzie gadac to nic nie bedzie ale jak cos zacznie myslec i kombinowac to da sie zyc , moze skromnie ale u siebie a nie za granica
Gdyby kierować się tym co piszą prawicowe gazety, w Polsce jest tak źle, że już lepiej na Syberię wyemigrować albo na kolanach błagać Putina o przyłączenie do mateczki Rosji, bo tam jest lepiej, nikt wyborów nie fałszuje. My wyjedżamy a do nas przyjeżdżają, więc jak to w końcu jest?
a wiesz ile ci włosi mają lat pseudointeligencie? To teraz ci powiem, twoja hehe żona jedzie do Włoch służyć jakiemuś starszemu małżeństwu, włazi do łóżka dziadkowi a potem sobie razem przyjeżdżają do Polski i żyją na dobrym poziomie.
Nie wiem, ale wg artykułu są to ludzie młodzi, i w sumie się z tym zgadzam. I nie ciągną oczywiście do Ostrowca, ale do dużych miast, gdzie jest praca i rozrywka. Gdybyś raz na rok wyjechał dalej niż do Starachowic, z pewnością poszerzyłyby Ci się horyzonty. Włochów akurat widać z daleka, bo zwykle ciągnie za nimi sznur Polek ;)
Za to myśliciel z 08:30 siedzi w budżetówce i myśli intensywnie na co tu wydać trzynastkę.
Nie wracaj do Ostrowca ja wyjechać bym chciał ale pomóc nie ma kto i tak tyram za marne grosze poniżany przez pracodawce a nadmienie że u wielu pracowałem i kazdy taki sam nikt tu pracownika nie szanuje
oj widze sporo Ostrowczanek poleciało za Włochami, Panowie w kółko się żalą na tym forum ...
Ja wiedzę to bardziej pozytywnie. Po 5 latach w UK rzeczywiście było na początku ciężko, 2 tysie miesięcznej wypłaty starczały na pierwszy tydzień , reszta miesiąca z kupki, auto trzeba było zmienić na tańsze, ale powoli było lepiej , i po kilku latach zarabiam tutaj więcej niż miałem w UK, dużo dzięki doświadczeniu tam zdobytemu - oprocz zarabiania kasy myślałem też o edukacji mimo iż nie jestem w wieku studenckim i się opłaciło . Powodzenia.