Też mam taki problem. Jem pełne śniadania, obiady, kolacje. Nie żałuję sobie też słodkości między posiłkami i słodyczy. Moja aktywność fizyczna jest znikoma, kondycja zła, a i tak przez 2,5 roku nie przytyłam nawet 1kg :(
Jeść :) A tak serio, to jeżeli masz taki problem zacznij od rzucenia nałogu(jeżeli go masz), zrób podst. badania, łącznie z tarczycą. Może coś jest nie tak. A jak jesteś zdrów jak ryba, to taki twój urok ;)
Warzywa nie tuczą,wiec ziemniaki również nie,głównie tłuszcze na nich tuczą,cukry i węglowodany w nadmiarze zamieniają się zaraz w sadełko.
Uważać trzeba nawet na owoce takie jak banany i gruszki,pierwsze mają bardzo dużo węglowodanów,a drugie dużo cukrów.Nawet owoce jedzone w dużej ilości,a spożyte kalorie w nadmiarze nie zostaną przez nas spalone,mogą szybko zamienią się w tłuszcz,czyli w nadwagę.
Można jeść boczek na zmianę ze słoniną i nie utyć,jeśli spalisz spożyte kalorie pracując jak górnik (oni muszą jeść dwa razy tyle kalorii ile zwykły pracujący śmiertelnik ok. 7000 cal) i jeść tylko jak ptaszek, a nie ruszać się kompletnie mieć dużą nadwagę.
Dlaczego chodziłeś boYu na wagary zamiast do szkoły na biologię.
Ziemniaki nie tuczą? Chyba jak z nich skrobia odparuje... I kto tu na biologię nie chodził?
zależy jaki tryb życia prowadzisz. Trzeba w miarę regularnie jadać posiłki. Nie wiem czy jesteś palący ale jeżeli tak to palenie trzeba rzucić - wiem to po sobie - palenie wyniszcza organizm i ciężko wtedy przytyć - ale jedna uwaga być konsekwentnym bo jak rzucisz fajki to trzeba trochę odczekać by nabrać ciała a jak zaczniesz palić znowu to i znowu schudniesz. A jak nie palisz to cóż odpowiednie żywienie jak to nie pomaga to porobić badania i sprawdzić co się dzieje. A może taki wiek.
zbadaj sie może masz owsikialbo tasiemca
Może masz dziurę w języku i wszystko idzie szybko na stolec!
Ty chcesz przytyć a ja schudnąć. Może się jakoś umówimy że ci oddam z 10kg? :-)
A tak na poważnie, to masz może szybką przemianę materii i nie przytyjesz.
Myślę, że powinieneś zrobić badanie pod kątem pasożytów, a jeśli wszystko wyjdzie o.k., to może taka już Twoja natura.
Co jeść aby przytyć? Jak komponować posiłki aby przytyć parę kilogramów. Poznaj przykładowe potrawy na przytycie.
Dzień pierwszy dieta wysokokaloryczna
Śniadanie - omlet z groszkiem i wędliną (z 2 jajek i 2 łyżek mleka 3, 2% usmażyć omlet na łyżce oleju, dodać kawałki szynki z indyka i 3 łyżki groszku konserwowego), 2 kromki pieczywa razowego posmarowanym margaryną
Drugie śniadanie - bułka drożdżowa z serem, szklanka mleka 3,2%
Obiad - zupa pieczarkowa z lanym ciastem (zabielić śmietanką 30%), mintaj smażony w panierce, ryż (1/2 woreczka), surówka z marchwi, kapusty kiszonej, jabłka (1 łyżka oleju).
Podwieczorek - budyń waniliowy (szklanka) na mleku 3, 2% z herbatnikami w czekoladzie (4 szt.). Szklanka soku pomarańczowego świeżo wyciskanego.
Kolacja - placki ziemniaczane (3 szt.) zapiekane z mozarella (po usmażeniu placek odsączyć z tłuszczu, położyć na nim plasterek sera i pomidora, zapiec w piekarniku)
Przekąska przed spaniem - 1/2 bułki grahamki posmarowane masłem i pełną łyżeczką masła orzechowego.
Dzień drugi dieta wysokokaloryczna
Śniadanie - miseczka płatków (kukurydziane, pszenne) z mlekiem 3,2% (dodać łyżkę mleka w proszku), bułka biała z masłem, twarogiem tłustym i papryką, herbata z cukrem
Drugi śniadanie - dwa tosty z serem żółtym, szynka i pomidorem, szklanka soku porzeczkowego.
Obiad - zupa pomidorowa z ryżem (do wywaru z włoszczyzny dodać pokrojone pomidory świeże lub z puszki, doprawić do smaku, dodać trójkącik serka topionego dla zagęszczenia, zabielić śmietanką, podawać z 1/2 szklanki ryżu), pieczone udko kurczaka (kurczaka skropić łyżką oliwy, natrzeć przyprawami, zawinąć z folię i piec ok. 20 minut), Ziemniaki puree (do potłuczonych ziemniaków dodać łyżkę masła i 4 łyżki mleka 3,2%), surówka z czerwonej kapusty (kapustę i kawałek cebuli pokroić, jabłko zetrzeć na tarce, dodać łyżkę oliwy z oliwek, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną cukru)
Podwieczorek - serek homogenizowany owocowy z wafelkami waniliowymi (4 szt.)
Kolacja - banan mały, kiwi, jabłko, orzechy (lub mieszanka studencka) wymieszane z jogurtem owocowym lub naturalnym (szklanka)
Przekąska przed spaniem - 1/2 bułki grahamki z masłem, posmarowane łyżeczka miodu.
Dzień trzeci dieta wysokokaloryczna
Śniadanie - dwie parówki drobiowe na ciepło, dwie bułki wieloziarniste posmarowane masłem z twarogiem tłustym i pomidorem, Szklanka soku bananowego.
Drugie śniadanie - 15 truskawek z śmietana 30 % i cukrem
Obiad - zupa jarzynowa z makaronem, kopytka w sosie pomidorowym (ziemniaki ugotowane zmielić lub przetrzeć przez sito, dodać mąkę, jajka, sól, wyrobić, podzielić i ugotować w osolonej wodzie, na rozgrzanym maśle usmażyć cebule, dodać mąkę i przecier pomidorowy- sosem polać kopytka). Szklanka soku pomarańczowego
Podwieczorek - banan zmiksowany z jogurtem, dwa kiwi. Kromka pieczywa żytniego z masłem.
Kolacja - trzy naleśniki z serem białym tłustym, szklanka soku owocowego
Przekąska przed spaniem - szklanka kakao (mleko 3,2%, 4 łyżeczki kakao rozpuszczalnego)
Dzień czwarty dieta wysokokaloryczna
Śniadanie - sałatka z jajka, żółtego sera, wędliny drobiowej, majonezu, ogórka kiszonego, dwie kromki jasnego pieczywa z masłem i pomidorem, szklanka jabłkowego.
Drugie śniadanie - dwie kromki z tłustym twarogiem, pomidorem. Szklanka mleka 3,2%
Obiad - rosół z makaronem, Łosoś smażony z pieczarkami (wymieszać sól, curry i sok z cytryny, filet z łososia zamarynować na 30 min, następnie usmażyć wraz z pieczarkami, cebula i czosnkiem, można pod koniec smażenia podlać winem), Frytki (porcja 200g), Sałata skropiona oliwą.
Podwieczorek - dwie bułki pełnoziarniste z masłem, wędliną drobiową, szczypiorkiem i majonezem
Kolacja - kluski kładzione z białego sera (kostkę sera twarogowego półtłustego rozgnieść widelcem, dodać 3 łyżki mąki pszennej, żółtko, łyżkę mleka i sól, z białka ubić pianę, dodać do masy i lekko wymieszać. Do wrzącej wody wkładać łyżką kluski, gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzić je, wyłożyć na talerz, dodać masło i posypać, według cukrem pudrem. Szklanka soku marchewkowego.
Przekąska przed spaniem - 1/2 bułki z masłem i dżemem wiśniowym, Szklanka herbaty z cukrem i cytryną.
Dzień piąty dieta wysokokaloryczna
Śniadanie - 1/2 kostki twarogu tłustego zmiksowana ze śmietanką i dwoma łyżkami mleka w proszku z dodatkiem cukru (wg uznania) z bananem, truskawkami (innymi owocami), bułka kajzerka posmarowana masłem. Herbata z cukrem.
Drugie śniadanie - kefir (opakowanie 150-200g) zmiksowany z jagodami (1/2 szklanki świeżych lub mrożonych, 2 łyżeczki mleka w proszku), 3 ciastka w czekoladzie.
Obiad - zupa serowa ( por i pieczarki zeszklić na maśle, zalać bulionem, dodać żółty ser, dwa opakowania serka topionego złoty ementaler, dowolna ilość śmietany kremówki) z grzankami, Spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym.
Podwieczorek - 3 kromki pieczywa jasnego posmarowane masłem, 3 plasterki szynki gotowanej, 3 plasterki sera żółtego, liście sałaty. Herbata z cukrem i sokiem malinowym.
Kolacja - 2 krokiety z mięsem, szklanka barszczu czerwonego czystego.
Przekąska przed spaniem - szklanka soku bananowego
Dzień szósty dieta wysokokaloryczna
Śniadanie - porcja kaszki owocowej z mlekiem 3,2%, 3 kromki pieczywa razowego z masłem i dżemem truskawkowym. Herbata z cukrem.
Drugie śniadanie - serek wiejski (200g), dwie kromki pieczywa z masłem, 2 plasterkami szynki wędzonej i rzodkiewką.
Obiad - zupa ogórkowa z ryżem, kurczak z pieczarkami w śmietanie (filet z piersi z kurczaka polać oliwą, dodać przyprawy i wstawić do lodówki, potem usmażyć wraz z cebulą i pieczarkami, podlać szklanką wody i poczekać aż odparuje, na koniec dodać śmietanę i podgrzewać aż zgęstnieje) z pieczonymi ziemniakami i gotowaną fasolka szparagową.
Podwieczorek - Gofr z bitą śmietaną i dżemem
Kolacja - 4 ziemniaki ugotowane i podsmażone na masełku i posypane koperkiem.
Przekąska przed spaniem - kawałek biszkopta z galaretką i truskawkami, szklanka mleka 3,2%
Dzień siódmy dieta wysokokaloryczna
Śniadanie - 2 bułki kajzerki z masłem, 4 plasterkami szynki gotowanej, 2 jajkami na twardo, 1 łyżką majonezu i szczypiorkiem. Herbata z cukrem i sokiem.
Drugie śniadanie - ciastko francuskie z serem, szklanka mleka 3,2%.
Obiad - talerz zupy warzywnej z brukselką (na filecie z indyka i warzywach mrożonych lub włoszczyźnie i pół opakowania brukselki ugotować zupę, doprawić do smaku i zabielić śmietaną 30%, dodać 2 łyżki ryżu surowego na porcję zupy). Makaron z papryka i fetą (paprykę czerwoną, cebulę przyprawić i dusić do miękkości, dodać obrane ze skóry pomidory i łyżkę stołowa oliwy oliwek, ugotować makaron rurki, dodać sos i pokrojone w kostkę opakowanie fety pełnotłustej)
Podwieczorek - bułka grahamka z pastą z tuńczyka w oleju i ogórka kiszonego i szczypiorku. Herbata z cukrem.
Kolacja - Risotto z mięsem i warzywami. Pieczywo razowe, Herbata z cukrem
Przekąska przed spaniem - szklanka gorącej czekolady.