Nie dziw się że chudnie jak ją pasiesz samym mlekiem, kaszką i zupkami ze słoiczka. Oprócz przetworzonych ze słoiczka w menu nie widzę żadnych owoców, warzyw. Moje dziecko owszem jadło zupki ze słoiczków, ale bardziej jako przekąskę na spacerze a nie właściwy posiłek. Jadła banany, jabłka,arbuzy,maliny, marchew,groszek, kalafior, ziemniaki(nie dużo), pełnoziarnisty chleb i makaron (też nie za dużo) ryż,jogurt naturalny, serki homogenizowane,jajka, mięso z indyka, kurczaka, jagnięcinę,ryby. Do picia herbatki ziołowe, soki bez cukru, woda mineralna.Jako przypraw używałam ziół, natki pietruszki, koperku, mało soli. Gotowałam jej sama zupy. Na przekąskę głównie owoce i herbatniki i wafle ryżowe dla dzieci.
Naprawdę sądzisz, ze te banany, jabłka, marchewki są inne bo idą w słoiczki? A czytałaś skład np. mięsa z indyka (Gerber)? W którym znajduje się mięso mechanicznie oddzielone od kości czyli takie które ładuje się do najtańszych parówek. Samej zdarzyło mi się dać dziecku słoiczek głownie na wyjeździe, ale nie wydaje mi się, żeby ciągle nimi żywienie było dobre a przy okazji jest bardzo drogie.
Do mleka dodawaj Jej sinlac,jest pyszny i kaloryczny. Ja tak tuczyłam mojego niejadka:) Powodzenia
cyckiem
jeśli kupuje się ekologiczne od rodziny albo uprawia samemu tak jak ja to nie są napakowane chemią. Świństwa z supermarketu czy targowicy dziecku nigdy bym nie dała.Wole zapłacić 10zł za kilo pomidorów w sezonie i mieć pewność że nie były pryskane.
hahahahahahahahahahahah 20 dag ... ale problem
Gdzie znaleźć tych "sprawdzonych dostawców"warzyw i owoców? Jaką mam gwarancję, że warzywa kupione na bazarku nie są "naładowane" chemią? Dlatego daję słoiczek, bo mam nadzieję, że są w nim jednak selekcjonowane produkty.
Czy takie dziecko może jeść twarożki ze sklepu? Jakie?
Czy można mu dać wędlinę, np chudą szynkę, polędwicę?
Mała ma tylko dwa ząbki.
dzięki za wszystkie rady i sugestie ale poproszę o przykładowy jadłospis na jeden dzień.
Nie kupujcie słoiczków, bo to jest ohydne! Nie lepiej ugotować jakąś zupkę? kupić kawałek mięska, trochę warzyw, potrzeć na małe kawałeczki, ugotować i podać dziecku? - wszystko naturalne i zdrowe ! a i zje ze smakiem :)