1 kg maki.1/2 l mleka,17 dag cukru,17 dag margaryny,10 dag drozdzy,8 zóltek.Zapach cytrynowy, jagody. Zrób rozczyn z drozdzy 1/4 l. mleka i lyzeczki cukru.Po wyrosniecie dodaj pozostałe składnieki oprócz margaryny.Tę rozpusc i dodaj na koncy wyrabiania. Odstaw do wyrosniecia.Przerób jeszcze raz i znowu odstaw. Po tym czasie formuj jagodzianki.Ja daje same jagody z cukrem ,ale znam ludzi ktorzy dodaja mąke bądz bulkę tarta.Po wyrosnieciu na blaszce piecz w piekarniku w 180 st
Masz dobrą nadzieję:) Ale wiesz ze duzo zalezy od naszego doswiadczenia. Przypuscmy ze zrobisz zbyt wolne ciasto.Musisz miec wyczucie. Bo to jest tak ,ze nie zawsze według przepisu wyjdzie idealne.Czasem mąka jest bardziej sucha i zabierze wiecej płynu.Ale zazwyczaj poł litra na 1 kg mąki jest wystarczajaco.
Z której piekarni, cukierni są najsmaczniejsze i w umiarkowanej cenie?
Wkurzaja mnie takie odpowiedzi jak goscia z 21:37. Aniu jesli załozyciel watku chciałby kupić sobie jagodzianke to tytuł watku byłby-,,w ktorym sklepie sa najlepsze jagodzianki''A ta osoba chce sobie zrobic w domu.Takie najlepsze na całym swiecie bo robione własnorecznie.Bez zadnych polepszaczy do ciasta. Rozumiesz?
gosciu z 21.42 jak bys czytal uwaznie watek to bys wiedzial ze odpowiadam na pytanie goscia 21.35 rozumiesz? najpierw sobie przeczytaj a potem sie wkurzaj