E, trzeba byc tolerancyjnym - wpuszczac ich do kraju i pozwalc stawiac meczety.
Zabijano w imię władzy i pieniędzy. Chrześcijaństwo nie uczy zabijać. A hasła jakich możni tego świata używali (i nadal używają) do swoich wojen to zupełnie inna historia. Ludzie są podatni na propagandę i łatwo nimi manipulować.
Tak zabijano dla władzy i pieniędzy, a motorem napędowym tego było w średniowieczu chrześcijaństwo. Zresztą po to zostało stworzone. Czy ty naprawdę wierzysz w to, że słowa w piśmie świętym są to prawdziwe słowa Jezusa? Poczytaj, kto stworzył ewangelie, kto je wybrał i zatwierdził. Dlaczego tylko niektóre ewangelie zostały uznane za prawdziwe? Co z pismami gnostyckim? Wiara chrześcijańska została stworzona dla władzy i pieniędzy, więc nie pisz, że jest ona źródłem dobra.
Naukowa teoria na nieistnienie czegoś.. Dobrze się czujesz? Wiwat leśne elfy!!!
Ja powiem tak, jak mawia mój stryjek: ateista do wierzącego: udowodnij mi, że jest Bóg. Wierzący do ateisty: a ty mi udowodnij, że Boga nie ma.
Ja myślę tak, że owszem - to człowiek wymyślił boga. Czy to chrześcijańskiego, czy innego. Bo tam, gdzie kończą się odpowiedzi,te logiczne i trudno jednoznacznie albo w ogóle odpowiedziec coś na logikę, naukę, to najłatwiej powiedziec: Bóg. I wszystko wytłumaczone.
Ludziom potrzeba boga. Niech go mają.
Mnie też czasem pytają: a jak to jest, że mamy cud narodzin, że świat jest jaki jest, mamy dzień, noc, pory roku, wszystko idzie jak w zegarku (no, może nie zawsze tak idealnie). Ja odpowiadam: nie wiem. Wierzący odpowie: to sprawka Boga.
I co za różnica, jak kto odpowie?
Przekornie, jako ateista (może trochę agnostyk?) powiem, że najważniejsze by było (a bardzo trudne w praktyce) nowotestamentowe: "miłuj bliźniego swego jak siebie samego" - dobre dla wierzących i ateistów. I świat może byc piękny!
(Utopia by Gienek).
mówicie że chrześcijanie zabijali w imię Boga , wymieńcie które narody, ale konkretnie. Gorgorot w Islamie jest zapis o zabijaniu w imię Boga cytowałem go kiedyś, tu masz dowód
http://www.ostrowiecnr1.pl/forum/watek/kocjusz-tu-piszemy-o-arabach/
W Starym Testamencie działo się, oj, działo! Jaki miłosierny?! Syna swojego ukrzyżował dla dobra ludzkości. To jest dopiero pokrętne! Mesjanizm. Albo odmiana sado-maso.
Szewczyk Dratewka też niehumanitarnie pozbył się smoczyska :)
Z tych cytatów wynika, że mają zabijać niewiernych, którzy są ich wrogami. Skoro religia chrześcijańska nakazuje miłować wszystkich więc nie chrześcijanie nie są ich wrogami. Chyba nie do końca nakazuje. Po prostu nie każe nadstawiać drugiego policzka. Jest to naturalne podejście. Chrześcijanie mimo, że ich religia zabrania też zaatakowani najczęściej odpowiadają atakiem, nie nadstawiają drugiego policzka. Zaraz dostanę łatkę obrońcy islamu.:P
Piszesz o Starym Testamencie. Jest też Nowy. Warto przeczytać.
Gorgoroth masz na myśli sodomę i gomorę?
Czytam WASZE wypowiedzi ,ten taki ten owaki ten wierzący ten nie.Jest miejsce na tym padole dla wszystkich ,aby tylko jeden drugiemu nie był wilkiem
Medianitów
Mylisz się Gorgoth82. Religia katolicka to przede wszystkim Nowy Testament. W starym były zapowiedzi tego, co będzie później, głosili to prorocy. Z chwilą narodzin Jezusa wszystko się zmieniło, wystarczy poczytać.
Religie sie dzieli na-ludzi wierzacych i na fanatykow! Zalezy jak kto zinterpretuje to co wyczyta w swojej swietej ksiedze! My sie smiejemy z islamu,a islam z nas-chrzescijan! Tylko czym my chrzescijanie sie roznimy od nich?-niczym! Nasza wiara tez jest okrutna-ile bylo wojen krzyzowych,ile spalen na stosach tzw.po chrzescijansku czarownic (np.Joanna D'arc),ile kosciol kazal zabijac innowiercow?a sam jak sie na tym wzbogacal?