Wszelkie informacje mapy,z góry dziękuje.
Są książki jak "Pozdrówcie Góry Swiętokrzyskie' czy "Chłopcy z ostrowieckich lasów" bo tak w poście to trudno by robic wykłady. Chyba że jakaś konkretna akcja niemiecka czy partyzancka.
Laura bardzo dobrze radzi,są książki,o tej tematyce.A te które wymieniła,powinno przeczytać się jako pierwsze,dają obraz na dwa wiodące ugrupowania walczące w tamtym czasie.Mimo iż wrogie w stosunku do siebie,miały ten sam cel,walkę z okupantem.,,Pozdrówcie" to opis działań AK, ,,Chłopcy"to AL.o tych ostatnich mało się mówi,a książka zawiera min opis działalności Staników, o których pamięć jest obecnie zacierana.
dzięki wielkie,a jakieś mapy odnośnie działań wojennych na naszych terenach?
W książce - Pozdrówcie- powinny byc mapki a w drugiej to nie jestem pewna.
Archiwista czy archeolog?
okoliczne lasy od Iłży przez Grabowiec do Sienna,to prawdziwe muzeum walki narodu Polskiego od 1831 do 1947.
http://www.1939.pl/bitwy/niemcy/bitwa-pod-ilza/index.html
szukaj
Polecam książkę pt,,Szumiały nam świętokrzyskie jodły"
A słyszał ktoś może co działo się w Niemienicach,babcia opowiadała mi że tam dochodziło do walk czołgi nawet tam brały udział w potyczkach,jeden czołg podobno został tam zniszczony,tylko dokładnie nie wiem kto z kim i jak ma ktoś jakieś info??
można się po prostu wybrac do muzeum, mają materiały.
a Chłopcy...to czerwona bzdura, lepszy Langner
"Chłopcy z ostrowieckich lasów" to książka opowiadająca o oddziale "Górala"- bandyty z Armii Ludowej. Na próżno w niej oczywiście szukać informacji o tym jak rozstrzelali AK-owców w Denkówku czy tego co Góral robił po wojnie. Ja natomiast serdecznie polecam książkę "Szumiały nam świętokrzyskie jodły"- jest to niefabularyzowana, bardziej naukowa pozycja napisana przez jednego z ostrowieckich konspiratorów traktująca o Armii Krajowej w Ostrowcu. Również z czystym sumieniem mogę polecić "Pamiętnik z wygnania" autorstwa Karola Kandziory. Co ciekawe, część tego pamiętnika, tj. ta część pisana w latach 43-44 zaginęła i zapewne do tej pory jest gdzieś ukryta na ulicy Traugutta 9- gdzie ten zesłaniec z Poznania w swoim kiosku go pisał.
no i koniecznie Wojna, wojenka Lisickiego- on strzelał na Baltowskiej do czerwonego złodzieja...ktory leży na cmentarzu ostrowieckim..