hahaha kolego z 07:07 volvo FH to chyba ciagnik siodlowy.... Co ty porownujesz silnik wysokoprezny samochodu ciezarowego do silnika auta osobowego? Ciagniesz za soba 25 ton i dziwisz sie ze ci 1,5l oleju od wymiany do wymiany spala. Przy takim obciazeniu silnika musi cos zawsze brac. Mowie ci mam rovera i nic nie musze dolewac, od wymiany do wymiany na bagnecie jest wciaz tyle samo oleju. Nie wiezysz? Dam ci auto ty tankujesz robisz 1500km i sprawdzasz czy sa ubytki
pozatym patrz co piszesz. Ty w swojej ciezarowce wymieniasz olej co 45000km i piszesz ze masz od1l do 1,5l ubytku wiec w osobowym przy wymianie co 15000km tez ma byc tyle ubytku? Zastanow sie czlowieku
reno megane to samo zero ubytków 1.4 8v
przeżywacie panowie, też mi nie ubywało oleju, jak się okazało ubytek uzupełniany bym benzyną przedostającą się do tegoż oleju :) Pozdrawiam :)
B5 97rok 1,9 tdI na 1000km nie zauwazylem zeby chodz gram wziął
Słuchajcie. Owszem każdy silnik bedzie coś spalał oleju ale tak jak pisalem są to ilości nie zauwazalne od wymiany do wymiany. Uzupelnijcie stan i przejedzcie 45-65tys km i wtedy ubytek bedzie widoczny. Co do benzyny w oleju jest to jak najbardziej mozliwe jak sie pierscieni juz niema to owszem benzyna bedzie sie zbieraz w oleju i bedzie zmniejszac jego wartosci smarne, wtedy pozim nawet moze wzrastac :)
ano MA! bo jak ci pierscienie nie trzymaja to sie dostaje paliwo do oleju
kolego jak ci wtryski beda laly a pierscienie beda zuzyte to bardzo prawdopodobne ze nie spalone paliwo bedzie dostawac sie do oleju
przyczyn przedostania sie benzyny do oleju moze byc wiele, od uszkodzenia regulatora cisnienia , lejacych wtryskiwaczy,po czeste trasy na krotkich odcinkach przy nie dogrzanym silniku. Oczywiscie przy dogrzanym silniku to zjawisko powinno ustac poniewaz benzyna powinna wyparowac z oleju
Najpierw zobacz jak działa silnik spalinowy zobacz ile pierścieni ma tłok przy tak zniszczonych pierścieniach silnik nie miał by mocy a spaliny dostawały by się do skrzyni korbowej i prawdopodobnie wyrzucało by olej przez odmę.Co się zaś tyczy wtryskiwaczy to w nowoczesnych samochodach zaraz zaświeci się kontrolka silnika.
właśnie że benzyną ;)
1L na 1000km to mało, 1,5L na 1000km robi się remont silnika nie zależnie od jego przebiegu pojemności itp. obecnie mam golfa 1.4 z lpg przebieg duży ponad 300 tyś bierze 250ml oleju na 1000km czy dużo nie.miałem golfa 2.8 VR6 z lpg ubytek 2L na 1000km - silnik złom, miałem także golfa 1.8 ubytek przed wywaloną uszczelką niezauważalny po naprawie silnika i wymianie pierścieni na nowe ubytek oleju 1,5L na 500km,<- po tym przebiegu trasa 600km bez postoju i efekt tego że od wymiany do wymiany ubytek oleju niezauważalny pierścienie się ułożyły :) pozdrawiam
Vectra C 2004 1.8 benzyna bez LPG. Przebieg 160tys. Na 15 tys km bo co tyle wymieniam oleju ubywa około 100ml. Olej Valvoline Maxlife 5w40.