Jak w tamcie. Jaki olej, samochod, pojemnosc itp
nie zauważyłem aby coś brał ( Peugeot 407 ) choć producenci zabezpieczają się i piszą w książkach eksploatacyjnych normę 1l/1000km
hahahaha 1l/1000km?????? wiem że producenci zawyżają ale niemożliwe żeby aż tak hahahah parodia
kazda firma pisze 1l/1000 km zabezpieczaja sie... do 3 setek jak bierze nic sie zlego nie dzieje
Od 100ml do 150ml, zależy od oleju, pierwsza wartość dla Shella, druga dla Mobila
mialem astre i jezdzila 7 lat na gazie. Silnik 1.6 8v i brala jakas litre na 2000km ale uszczelniacze zaworow juz byly do wymiany. Teraz mam rovera 416si w samej benzynie i nie bierze nawet grama oleju. Ogolnie kazdy samochod powinien brac olej poniewaz miedzy cylindrem a tlokiem tworzy sie film olejowy ktory ulega spalaniu ale to w minimalnych ilosciach, ale 1l na 1000km to jusz stanowczo za duzo :)
13:59 na podstawie jakich badań czy innych praktyk twierdzisz, że Twój rover nie bierze oleju ?
Ja nie znam silnika spalinowego, który by nie spalał oleju podczas pracy
na podstawie skalki inaczej zwanego bagnetem :) przeczytaj uwaznie co wczesniej napisalem. Napisalem ze kazdy silnik spalinowy spala olej ale w ilosci takiej ze nie jestes wstanie tego zauwazyc miedzy wymianami. Oczywiscie chodzi mi o silnik w dobrej kondycji :)
10 litrów dlatego kupuje luzem lux lub tańszy
Gosc 14,26 zgoda zupelna, ponadto dochodzi tzw. wypar ok. 0,5- 0,7l w zaleznosci od warunkow pracy silnika. Gratulacje za znajomosc tematu. Ciekawostka.. jezdze zaw. volvo fh przebig 1,6 mln.km.bez zadnego remontu silnika, stan oleju to 32 l ,przebiegi miedzy zmianami to 45 tys. km.Branie oleju to ok.1-1,5 l. to j/w wypar. Pozdrawiam z Sevilli
od wymiany do wymiany malo co ubywa, 10 letni renault, olej full syntetyk, wymieniam co 15000
a mi 5litrów na 100km!!!!!!!!!!!!!!!:(
chyba o napędowy nie opałowy kolego SCZ???
reno megane od wymiany do wymiany (co rok) zero ubytków !