cdn. to ty za te 100 tys, to byś jeszcze chciał okna i drzwi? okna najmniej 20 tys.
Budowałem dom niedawno to jestem na bieżąco.
Można zbudować dom za 200 tys na gotowo do zamieszkania (bez działki) i można za 1 milion. W Ostrowcu na ogłoszeniach sa i takie i takie domy. Można brać najdroższych kierowników, najdroższe materiały- tylko po co?
Dziś buduje się domy, które będzie można sprzedać, bo jutro jest niepewne. Jak się sprzedaje dom z najdroższych materiałów widać na przykładzie domu za milion zł w O-cu.
To samo dach- można mieć dach za 15 tys. i można za 150 tys.- zalezy co kto lubi i na co kogo stać. I najważniejsze- co kto umie- jak masz pojęcie o budowlance i pomocników to dużo mozna oszczędzić.
Ekipy budowlane- mhm... nie bedę komentował cen jakie niektorzy śpiewali. Trzeba się dużo naszukać, pytać tych co stawiali, porównywać ceny.
Zaczynać od 400 tys?- za tyle to kupisz gotowy nowy dom w Ostrowcu i jeszcze spora reszta ci zostanie. Nie przesadzajmy. Ja mam dom który w całości zamknął się w 180 tys+ drugie 100 tys działka. Mieszkam, więc się da.
4100 tys. to taktycznie sporo
Ja sam co mogłem robiłem piach woziłem dostawczakiem koszt wywrotki 10 zł:)pod fundamenty kopałem z kolegą koszt 200 zł :)wszystko co mogłem samemu robiłem i koszty są nieduże jak ktos nieumie nic i jest naiwny to go gruboo kroją:))))
wykarczuj sam 3 tys. działki małych sosenek, ile ci to zajmie? facet przyjechał ze sprzętem i zrobił to w 3 godziny. Wokół mnie buduje się kilka domów, nikt ręcznie nie kopał fundamentów. To nie te czasy. Jeśli decydujesz się na krowę to na łańcuch dla niej też musisz mieć. Gdybym miał dyndać z łopatą i sam wszystko robić, to wolałbym mieszkania nie sprzedawać, tylko mieszkać w nim wygodnie.
Druga sprawa-ludzie pracują, niektórzy jak wrócą z firmy po 17 to sobie mogą nagwizdać a nie dom budować. Dlatego robotę robili u mnie fachowcy. Dom murował murarz a nie stryj z kumplami spod sklepu, dach robiła firma od dachów a nie waldek z Iwanisk, adaptację robił architekt, itd. Nie ma człowieka, który potrafi zrobić wszystko i nie udawaj bohatera co to wszystko robi sam, bo taki fachura z ciebie. Zapierdzielasz sam, bo cię nie stać aby ludziom zapłacic i tyle w temacie.
O jaaaaa... Brawo Ty gościu z 16:46 - zatrudnić kogoś do karczowania działki :) To ja Ci powiem, że masz śmiesznie zaniżone koszty i nikt w tych pieniądzach nie postawi domu, bo mnie np. codziennie na budowę woziła taksówka i w sumie wyniosło to 10 tysięcy :) Nie rozróżniacie czegoś takiego jak dwie lewe ręce i zatrudnianie ekipy do absolutnie wszystkiego, a robienia prac, które się da systemem gospodarczym. Wtedy wychodzi dużo taniej. Poza tym czym się różni np. porotherm z castoramy od porothermu z hurtowni budowlanej? Bardzo mnie interesuje twoja wypowiedź odnośnie towarów z Castoramy. Bo to jeden i ten sam produkt co wszędzie, minus taki że w castoramie drożej, bo to wcale nie jest tani sklep. Czym się różni cement jedynka z grupy ożarów, który kupisz w castoramie od tego samego cementu w sklepie budowlanym? Takie gadanie głupot jak twoje tylko zniechęca ludzi, którzy potem myślą, że nie są w stanie finansowo udźwignąć budowy domu.
Jejku ale analfabetyzm przez Ciebie przemawia :(...........
Przejrzyj sobie mądralo wątek i zobacz, kto tu pseudo experta gra i w hejtera bawi. 1 strona - 4 post od góry jest tego dobitnym przykładem. Kolejny mądry kilka postów niżej od tamtego, który wszystkich od "znawców i specjalistów" jedzie i wmawia wszystkim, że stan surowy to 220 tys. Więc hejterzy i pseudo specjaliści (też mi specjalista, co mu ekipa robiła, a on tylko podpisy robił, więc na czym ma się znać i skąd ma mieć wiedzę, ile co kosztuje?) są po obu stronach, a nie tylko po jednej.
Zgadzam sie z lewymi rekami. " pana do wykarczowania działki" No padłem poprostu jak czytalem. Jak sie nic nie umie to sie placi. Rozpierdalacie mnie swoimi gadkami. Niedlugo 500tysieccy za stan surowy.