Jak w temacie - piszcie metraz, jaki piec i temperature
mnie tez ciekawi bo chce kupic domek
Ja w bloku miałem ogrzewanie darmowe- sąsiedzi grzeja a ja od nich za darmo
Mały domek mała kasa za grzanie duży domek duża kasa,stary domek nieocieplony styropianem duża kasa, nowy domek ocieplony z dobrą izolacją to mała kasa.Gościu rzucasz hasło bardzo ogólne nieprecyzyjne .ktoś żartobliwie i prawdziwie odpowie ci:wyszło mi mało kasy,mam mały metraż,piec mam dobry a temperaturę w domu normalną.Wiadoma sprawa że zimy mroźnej nie było więc i koszy ogrzewania małe ,ja wydałem mniej pieniędzy na ogrzewanie domku w tym roku niż za ogrzewanie mieszkania w bloku ubiegłej zimy.Zgadzam się z gościem ,który twierdzi że w bloku sąsiedzi go grzeją,jeśli ma środkowe mieszkanie to prawda ale do czasu do kiedy nie nastąpi realne określenie przez spółdzielnię kto i za ile winien płacić.Teoretycznie opłata za grzanie w bloku powinna być zdecydowanie mniejsza niż ogrzewanie domu.Dlaczego jest odwrotnie proszę sobie odpowiedzieć.
głupoty gadasz z tym ,ze sąsiedzi go ogrzewają cały pion nie grzeje bo mieszkam na dziesiątym pietrze i rurka odpływowa i dopływowa zimne jak lód więc chyba nikt nie grzeje nikogo a i tak spółdzielnia chamsko nalicza 50% kosztów stałych.
dom 124 m mieszkalnej pow., 2500 tys- koszt ogrzewania całą zimę, temp. średnia 22-24 stopnie.
dodam, że piec tradycyjny na drzewo i węgiel.
1500 za 3 miesiace 174 m temp 20 s
500 zł ogrzewanie drewnem 6 miesiecy:) czasami pow.24 stopnie tylko tyle że nocą po 24 piec na 8 -10 godzin był wygaszany dom ocieplony,niema znaczenia czy łagodna zima czy nie tak samo sie pali
ale głupoty piszesz jeszcze ze dwa lata i będziesz ogrzewał za 100 zł. i miał 25 stopni przez 24h.
Analiza zużycia w trzech kolejnych sezonach od zasiedlenia nowego domu.
http://www.ostrowiecnr1.pl/forum/watek/ogrzewany-gazem-dom-o-pow-ok-220-metrow-kw-koszt/s3/#post-64