Oj w kościele na Piaskach jest bardzo dużo zrobione odkąd jest ks Wiatrem proboszczem ,który był wcześniej chyba na Ogrodach i tam zrobił bardzo dużo i go przenieśli na Piaski ku niezadowoleniu mieszkańców.
Ks Wiatrekzrobił bardzo,bardzo dużo,a wcześniej kościół jak stał tak stał na Piaskach i Ogrodach
To ja chcę przyjąć księdza z kolędą i chce błogosławieństwa na kolejny rok. Staramy się być wtedy całą rodziną, wychodzimy przed dom i zapraszamy do siebie. My wierzymy w Boga a nie w księdza. Nie osądzamy księży bo od tego jest sam Bóg.
Taka jest wiara mojej rodziny.
Bardzo mądrze napisała że wierzysz nie w księdza a w Boga.
Ewo ale każdy wierzy w Boga a nie w księdza. To tylko Tobie się wydaje że jest inaczej. Kompletnie nie zrozumiałaś wpisu gościa 20:27 a szkoda bo to faktycznie mądry wpis.
Więć nich nie pisze że księdza trzeba utrzymywać jak utrzymanka,tak się nauczyli nic nie robić a brać i brać,ich posługa to zawód i nie robią w niczym łaski a powinno być jak za granicą, gdzie ksiądz to zawód ,ma rodzinę i przychodzi do pracy.ustępuje się im we wszystkim.Wpis zrozumiałam bardzo dobrze i mądrze ,ale nie muszę go witać jak króla,a jak osobę.
Nie kazdy wierzy w Boga :-) Boga nie ma,bo gdyby istniał księża bali by się robić to co robią,nie było by tyle wojen właśnie o religie,nadaremno poświęconych żyć...w imię czego? Boga? Pffff....To tylko legenda,bajka powtarzana i zmieniana pod rzadze danego papierza....tak jak bajeczka o czerwonym kapturku czy magicznym jednorożcu! Katolicyzm został w nas wmuszony siłą,gdyz prawowicie jestesmy poganami!
Pogan z 21.37. Masz słuszną racje. Ale musisz wierzyć bo jak byś nie wierzył to życie by było monotonne. Nie było by świąt itd... A twoja wiara jak wolisz!!!
Życie byłoby w ogóle bez sensu bez wiary. Druga sprawa to taka, że o tym czy pogan ma rację czy też jej nie ma można przekonać się dopiero po śmierci. Póki co nikt nie udowodnił tego, że Bóg nie istnieje więc wiara w niego jest jak najbardziej uzasadniona.
8:49 - nikt nie udowodnił że Boga nie ma,ale tak samo nikt nie udowodnił że on istnieje :-) Bo to co do tej pory zostało nam nałożone opiera sie na opowieściach,legendzie tak jak np.o Yeti :-) Żeby w cokolwiek wierzyc trzeba to pierw zobaczyć,dotknąć,poczuć,a nie tylko wierzyć-bo poprostu trzeba!
Dlatego właśnie wiara ma sens Poganie że nie ma dowodów (póki co) na istnienie Boga. Choć i z tym nie jest tak do końca ale umówmy się ze z naukowego punktu widzenia narazie tych dowodów nie ma. Gdyby było inaczej wiara przestałaby być wiarą a stałaby się oczywistością. Jak czegoś dotknę lub to zobaczę to nie muszę już wierzyć. Druga sprawa to taka że wierzy się nie dlatego że tak trzeba tylko dlatego iż naprawdę czuję się obecność Boga. To skomplikowana kwestia.
7:26 o dziwo wszystkie chrześcijańskie święta wypadają w okresie świąt pogańskich :-) Wigilia to nic innego jak Szczodre Gody :-) I tyczy się to tez innych świąt :-) a bez religii i wiary uwierz mi,życie jest duzo prostrze :-) mam swoje zasady któtych sie trzymam
Akurat to jest bardzo ładnie wytłumaczone z tymi świętami Poganie, poszukaj sobie. Dla mnie życie bez religii i wiary nie miałoby sensu. To jest moja zasada, której ja się trzymam i myślę że inni wierzący też. Ciebie nikt przecież nie namawia. Pamiętaj tylko że życie jest krótkie z z każdym dniem zbliżasz się do śmierci.
10:43 a ja nikogo nie karce za to że w coś wierzy...jego sprawa.Na forum możemy się wymieniać poglądami,swoim zdaniem,czy tez doświadczeniem,prawda? A smierć! Dla mnie to wieczny sen...poprostu.A wiara jezeli to dla Ciebie sens życia,to cieszę się razem z Tobą :-) Mnie w ludziach wierzących śmieszy to,że ledwo z kościoła wyjdą,a już pupę innym obrabiają,zdradzają,biją,gwałcą,kradną itd..a potem znow wracają do kościoła i myślą że znów są "czyści"-oczywiście zaznaczam,że nie wszystkich wrzucam do jednego wora,bo znam tez takich,ktorzy są naprawdę dobrymi ludźmi,zyjącymi według tego w co wierzą.Pozdrawiam. P.S. Co mam sobie znaleźć związanego ze świetami? Bardzo prosze podeslij tu na forum linka,żebyśmy się dobrze zrozumieli.
Przepraszam to do 10:33 a nie 10:43
Szczodre gody to wigilia ale Nowego roku czyli sylwester.