Annawielkopolska:witam mam termin na koniec maja wczoraj zrobiłam badania chemoglobiny i mam troche mniej niz norma mam 9.8 a norma jest 11 czy z takim wynikiem zrobia mi zabieg bo nie wiem czy warto jechac.pozdrawiam
najlepiej zadzwoń i się zapytaj wcześniej - zależy jaki to ma być zabieg, jeśli w znieczuleniu ogólnym, to anestezjolog może jak najbardziej odmówić wykonania planowanego zabiegu.
Hemoglobina-generalnie poziom ten nie jest jakiś dramatycznie niski, nie wymaga transfuzji więc nie powinni robic problemów z operacją-nie jest to ewidnentne przeciwskazanie..Powtórz badanie w innym labolatorium np w szpitalu-tu wyniki sa pewne, niektóe na miescie mogą byc trefne..
Poyiom HB to zależy jaka jest przyczyna, jeśli masz mcv obniżone-łykaj sobie żelazo, jeśli podwyższone-witaminę b12 i bedzie ok.Warto zdiagnozowaćprzyczyne anemii-obfite miesiączki, niedobory pokarmowe j.w., podkrwawiania z przewodu pokarmowego...
Jak w ogóle mozna udzielac porad medycznych na forum. To niedopuszczalne. Potem wychodza rozne kwiatki bo pacjenci wyczytali cos na forum i leczyli sie sami bo ktos tak napisał. Radze nie korzystac z forum w sprawach medycznych tylko skonsultowac sie z lekarzem.
Nie zrobią zabiegu. Będą kazali podwyższyć poziom hemoglobiny i zgłosić się ponownie