Planuję w sierpniu wyjazd do Hajduszoboszlo. W związku z tym , mam pytanie, czy tam można bez problemu znaleźć kwaterę, jakie są ceny za noc od osoby i czy lepiej wziąć EURO, czy Forinty?
W Hajduszoboszlo najlepiej zapytać w sklepach spożywczych o wynajem całego domu. W większości sklepów znają Polski, a przynajmniej Cię zrozumieją.
Możesz pytać śmiało o Magdalena Apartman przy ul. Damjanich b.dobre miejsce
W Hajduszo można i nawet trzeba wybierać forinty z bankomatu UniCredit. Jest to sieć PEKAO S.A. (dawny "Byk"). Mając konto w tym banku wypłta są po korzystnym kursie i bez prowizji. Bank UniCredit jest przy głównej ulicy 200 metrów od basenów.
Byłem tam 3 lata temu. Kwaterę można znaleźć bez problemów. Część właścicieli kwater z Hajduszoboszlo zna trochę j. polski.
Możesz ewentualnie zadzwonić wcześniej do p. Gyula Molnar, tel. +36209419016. P. Molnar zna świetnie j. polski, jest właścicielem kwatery, a nam pomógł znaleźć kwaterę gdzie indziej, bo u siebie miał akurat komplet.
Jak ja tam byłem to akurat minimalnie bardziej opłacało się zabrać euro, a jak jest teraz trudno powiedzieć. Jeśli będziesz wymieniał waluty w kantorze, to lepiej sprawdź najpierw wszystkie kantory, bo różnice w kursach między nimi są duże. Najlepszy dla nas kantor mieścił się niedaleko głównego wejścia na baseny, od głównej ulicy wchodziło się jakby w bramę (rodzaj małego pasażu handlowego). Ale w kantorze przed samym wejściem w bramę ceny były b. niekorzystne.